09 Temmuz 2019 13:12

İsrail tehdit etti: Savaş uçaklarımız Ortadoğu’da her yere ulaşabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ı ve Suriye'yi tehdit ederek "İsrail savaş uçakları Ortadoğu’da her yere ulaşabilir" açıklaması yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump | Fotoğraf: Beyaz Saray/Wikimedia Commons

Paylaş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir askeri üs ziyareti sırasında İran’a dair açıklamalarda bulundu. Netanyahu “İran unutmamalıdır ki, İsrail'in elindeki F-35s savaş uçakları İran ve Suriye dahil Orta Doğu'da her yere ulaşabilir.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu ayrıca bu sözlerini sosyal medya hesabı üzerinden de paylaştı.

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya 2004'te Tahran'ın nükleer programına ilişkin Paris Anlaşması'nı imzalamıştı. İran, anlaşma kapsamında Avrupa ile ticaret imkânı karşılığında uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almıştı. 2005'te İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın göreve gelmesiyle Tahran yönetimi uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlamış ve anlaşma yürürlükten kalkmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında Temmuz 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı adı verilen nükleer anlaşmayla İran yeniden yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul etmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın anlaşmaya uyduğuna dair raporlarına rağmen ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve yaptırımları geri getirmişti. 

İran da 8 Mayıs 2019'da anlaşmadaki çıkarlarının korunması çağrısında bulunmuş aksi takdirde anlaşmadaki taahhütlerini sınırlandıracağını açıklamıştı. Tahran yönetimi, pazar günü anlaşmada belirtilen uranyum zenginleştirme oranını aştığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

BES TİS taleplerini açıkladı: Kayıpların karşılandığı gerçek bir TİS istiyoruz

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan ve polislerce darbedilen HDP'liler suç duyurusunda bulunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...