15 Ekim 2012 16:19

Durmak yok, oturmak yasak

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Van depreminin yıl dönümü olan 23 Ekim’de kente yapacağı ziyaretin hazırlıkları sürüyor. Hükümetin söz verdiği tarihe yetiştiremediği konutlar için Başbakan’ın katılımıyla şatafatlı, gösterişli bir teslim töreni yapılacak. Hükümetin, TOKİ’nin başarıların

Durmak yok, oturmak yasak
Paylaş
Umut Yeğin

ÇALIŞMA SAATİ ARTTI ÜCRET AYNI KALDI

Depremden bir ay sonra deprem konutlarının yapımına başlayan TOKİ, Ağustos ayında teslim edileceği söylenen, konutları gecikmeli olarak teslim edecek. Depremin yıl dönümünde, Başbakan’ın ziyareti eşliğinde konutları teslim etmek isteyen yüklenici firmaların çalışma saatlerini 3 saat arttırdığını ve esnek çalışma uyguladıklarını söyleyen Edremit TOKİ inşaatında çalışan işçilerden Kadir Abi, her türlü işte çalıştırıldıklarını anlattı. İşe yaklaşık üç ay önce girdiğini, ilk başladığı günlerde on saat çalıştığını ancak son günlerde çalışma saatinin üç saat daha arttırıldığını belirten Abi, “Çoğu işçi yoğun çalışma temposundan dolayı hastalandı” diyor.  Aylık 1000 lira ücretle çalıştıklarını söyleyen Abi, mesaiye kaldıklarında saat başı iki katına çıkması gereken ücrette ise değişiklik yapılmadığını belirtti.

‘MEDYA İŞÇİLERİ DE GÖRSÜN’

Konutların bir yılda bitirilmesini büyük başarı olarak duyuran medyaya tepki gösteren Kadir Abi, konutların yetişmesini sağlayan işçilerin hangi koşullarda çalıştırıldığının ise medyada kendisine yer bulmadığını söylüyor.

Haftanın her günü, aralıksız çalıştıklarını anlatan Abi, “Ne zaman yorulup da biraz olsun oturmak istesek anında uyarı alıyoruz” diyor. Çalıştığı şantiyede yaklaşık 600 işçi bulunduğunu belirten Abi, güvenliklerinin ise sadece bir baretle sağlandığını ve yasal zorunluluk olmasına rağmen şantiyede doktor bulundurulmadığını, sadece bir ambulansın hazırda bekletildiğini söylüyor. Geçtiğimiz aylarda diğer şantiyelerde hayatını kaybeden işçiler olduğunu ve tedirgin olduklarını da dile getiriyor Abi.

YETKİLİLER TEMPODAN MEMNUN!

Kendilerini sık sık denetleyen TOKİ Genel Müdürlüğü ve şirket yetkililerinin ‘çalışma temposundan memnun olduklarını’ söylediklerini vurgulayan Abi, “Yetkililer iyi çalıştığımızı söylüyor ama hangi koşullarda, nasıl çalıştığımızı bilmiyorlar” diyor.

İŞÇİLER HÂLÂ ÇADIRDA

Depremin ardından Van’a getirilen yüzlerce konteynere rağmen kendilerinin hâlâ çadırda kaldıklarını belirten Abi, “Yaz aylarında pek sorun olmuyor. Fakat havaların soğumasıyla çadırda kalmak iyice zorlaştı” diyor. Yemeklerin de kötü olduğunu anlatan Abi, “En ucuz ve kötü malzemeler kullanılıyor” dedi. (Van/EVRENSEL)


‘AYAKTA DURACAK HALLERİ KALMADI’

Geçtiğimiz günlerde yapılan TOKİ deprem konutlarının kura çekimi sırasında konuşan Van Valisi Münir Karaoğlu, “TOKİ konutlarında çalışan insanlarımızın ayakta kalacak halleri kalmadı. Aylardır tüm güçlerini harcayarak mümkün olan en kısa zamanda çalışmalarını tamamladılar” demişti.

ÖNCEKİ HABER

KCK davasında 2 tahliye

SONRAKİ HABER

TYK gelmeden baskısı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...