15 Ekim 2012 16:10

KCK davasında 2 tahliye

Diyarbakır'da görülen ‘KCK’ ana davasının 65'ncü duruşmasında mahkeme heyeti kararını açıkladı. 110 tutukludan Yaşar Sarı ve Cebrail Kurt'un tahliyesine, 108 kişinin ise tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Ocak 2013'e erteledi.’KCK’ adı altında Kürt siyasetçiler, ins

KCK davasında 2 tahliye
Paylaş

’KCK’ adı altında Kürt siyasetçiler, insan hakları savunucuları ve gazetecinin de aralarında bulunduğu 110'u tutuklu 175 kişi hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 65'ncü duruşmasının ikinci oturumunda iddia makamına söz verildi. İddia makamı, iddia edilen suçlar ile ilgili delillerin sadece katıldıkları belirtilen Newroz ve 8 Mart olmadığını, ayrıca katıldıkları toplantılara dair konuşmalar ve telefon kayıtları ile ilgili olduğunu ifade etti. İddia makamı, kimsenin Newroz ya da 8 Mart'ta katıldığı için bugüne kadar haklarında dava açılmadığını iddia ederek, ‘Newroz hepimiz bayramıdır. 2 bin 500 yıllık geçmişi var. Farsından, Azersisine, Kürtler ve Türklerin bayramıdır. Cumhurbaşkanı da ben de kutluyorum. Sırf Newroz'a katıldı diye hakkında dava açılan kimse yoktur. Arama yapılan yer var. Buraya gidip gelen şahıslar var. Bir büro varsa ve bu büro parti faaliyetleri için açılmışsa o büroda yasa dışı işler yapılmıyor anlamına gelmez. Partinin tüzel kişiliğini değil kişilerin eylemlerini yargılıyoruz’ ifadesini kullandı. Yine anadilde savunmaya ilişkin verdikleri kararları savunan iddia makamı, ‘Türkçe dışında başka dilde savunma yapılması ile ilgili Yargıtay'da bir içtihat bulunmamaktadır’ dedi. Ardından Cumhuriyet Savcısı, deliller tek tek ele alındığında tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

BEŞTAŞ: BU DTP'NİN DAVASIDIR

İddia makamının ara mütalaasına iştirak etmediğini belirten avukat Fethi Gümüş, ayağa kalkmayarak savunmasını oturduğu yerde yapacağını kaydetti. Gümüş'ün bu davranışı mahkeme başkanı ile kısa süreli tartışmaya neden oldu. Gümüş, iddia makamının vermiş olduğu kararın hukuki olmadığını ve hukuku zorladığını vurguladı. Ardından söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkeme başkanı ile Gümüş arasında geçen polemiğe dikkat çekmek için seyyar mikrofonu talep etti. Dünyanın tüm ülkelerinde savunma yapan avukatların iddia edilen hususların müvekkillin yanında bulunup ve duruşma salonunda gezerek yaptığına dikkat çekti. ‘Kürt halkı inkar edilmemiş olsaydı bunlar olmazdı’ diyen Aktar, ‘Gerçekten isyan edilecek şeyler yapılmadı mı? Yapıldı. Bin yıllardır inkar edilen dilimiz ve kültürümüz var. Yaşadığımız coğrafya üzerinde çoğunluğuz. Burada yargılanan tüm müvekkillerimiz de dil ve kültür mücadelesi veriyor. Kürtçe savunma bu insanların politik duruşudur. Devletin bu uygulamaları ile bu ülkede barış ve kardeşlik çözüm olmaz. Kürt sorununu duruşma salonlarına hapsedemeyiz. İdari sistemin değişmesi gerekiyor. Halkın yönetime katılması, otonominin uygulanması, özerk bölgelerin oluşturulması gerekiyor’ dedi. Ardından söz alan Av. Meral Danış Beştaş, mahkemenin bakış açısını anlamak için bin dereden su getirdiklerini belirterek, ‘Bu dava büyük bir davadır. Ender görülecek davalardandır. Biliyoruz bu iş sizin de çözebileceğiniz bir dava değildir. Siyaset erklerinin çözebileceği bir davadır. Sanıkların tek tek isminin ve vasıflarını biliyorum. Tamamı DTP'lidir. Bu davanın DTP davası olduğu bellidir’ dedi.

’DÜNYADA KÜRTLER KADAR BEDEL ÖDEYEN HİÇBİR HALK YOKTUR’

Av. Cebar Legara müvekkillerinin savunmalarının alınmaksızın 4 yıldır tutuklu olduğuna işaret ederek, uygulamanın CMK 100'un ölçülerine uygun olmadığına vurgu yaptı. Av. Sabahattin Acar ise, anadilde savunmaya ilişkin engellemelere işaret edip, ‘Siz şunu diyebilirsiniz. 'Ey Kürtler bu cumhuriyeti beraber kurduk, ama 90 yıldır uyuyorsunuz. Bugün de bu taleplerde bulunuyorsunuz. Durun bakın size tv, radyo açtık. Seçmeli ders verdik' 1989 yılından bu yana bu bölgede avukatlık yapıyorum. O dönemden bu yana gizli tanıklar hukuka uygun ifade vermedi. Hiç biri kendi iradesi ile beyanda bulunmadı. Bu nedenle bu dava sosyal dokuyu bozmaktadır. Bu ülkede daha fazla insanın ölmesini istemiyorsanız. Bu insanları bırakın, ezberleri bozun’ dedi. Avukat Sabahattin Korkmaz da, Kürt milletinin yüzyıllardır ağır bedeller ödediğini, dünyada bu millet kadar aralıksız bedel ödeyen başka bir milletin olmadığına vurgu yaptı.

DURUŞMAYA 3 AYLIK ERTELEME

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmaya uzun bir ara verdi. Aradan sonra mahkeme heyeti, kararını açıkladı. 110 tutukludan Yaşar Sarı ve Cebrail Kurt'un tahliyesine, 108 kişinin ise tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Ocak 2013'e erteledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Üniversitemizi terk etmiyoruz'

SONRAKİ HABER

Durmak yok, oturmak yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...