09 Temmuz 2019 05:54

AKP'nin "Turizm Ajansı" teklifine HDP'den şerh: Önce Hasankeyf'i koru

AKP’nin "Turizm Ajansı" kurulmasını öngören torba yasa teklifine HDP muhalefet şerhi düştü.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

AKP’nin "Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı" kurulmasını öngören torba yasaya HDP şerh koydu. Sular altında bırakılacak Hasankeyf’i hatırlatan HDP, iktidarın söylem ile pratiği arasındaki çelişkilere dikkat çekti.

AKP milletvekillerinin imzasıyla Meclis Genel Kurulu’na getirilen "Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi"ne HDP şerh koydu. Buna göre kurulacak ajans, ülkenin turizm hedeflerine ulaşmasına, turizm olanaklarının dünyada tanıtılmasına, pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirecek ve tanıtım faaliyetlerini yürütecek. Ayrıca, ajans sektör temsilcilerinin turizm faaliyetlerinden elde ettikleri gelir üzerinden "turizm payı" alınacak ve ajans, Sayıştay ve Kamu İhale Kanunlarından (KİK) muaf olacak.

Bugün Genel Kurul’da görüşülmeye başlayacak olan 13 maddelik yasa teklifine HDP muhalefet şerhi düştü. Şerhte, Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarını yürüttüğü halde özerk bir ajansın kurulmasının Bakanlığın işlevsiz olduğunun göstergesi olduğu belirtildi.

HASANKEYF SULAR ALTINDA KALMAK ÜZERE

Şerhte, bir yandan turizm ve kültürel miras üzerinden tanımlanan kanun teklifi bir yandan ise 12 bin yıllık tarihi bulunan Hasankeyf’in sular altında kalacak olması AKP’nin söylem ve pratiği arasında ciddi çelişki olduğunun göstergesi oluğu vurgulandı. Şerhte, “Kanun teklifinin gerekçesinde Türkiye’nin dünyanın en eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığı eşsiz güzelliklerle dolu bir ülke olduğu vurgusu yapılmış fakat bu güzellikleri korumak değil, yok etmek için her gün yeni bir yasa çıkarmaktan da geri durulmamıştır. Bakıldığı zaman eski medeniyet ve onların izleriyle övünülürken bir diğer yandan 50 yıllık bir kazanç için koskoca bir medeniyet mirası Hasankeyf yok edilmekle ve sular altında kalmak üzeredir” denildi.

"ANAHTAR TOPLUMSAL BARIŞIN KURULMASI"

Teklifin gerekçesinde ajansın kurulması ile turizmin kıyı şeridinden çıkarılarak ülke geneline yayılacağı ifadesine de eleştiri getirilerek, turizmin Türkiye’nin geneline yayılması için ülkede barış ve huzurun inşa edilmesi gerektiği vurgulandı. Şerhte, “Turizmin ülke geneline yayılmasının anahtarı Ajans kurmakta değil, toplumsal barışı kurmaktadır” denildi.

"RANT SAĞLAMA HUKUKSUZLUĞU"

Teklifte ajansın denetiminin özel denetim firmaları tarafından sağlanacağını düzenleyen 7’nci maddesinin, denetim işlevinin tam ve etkin şekilde yapılıp yapılmayacağına dair şüphe uyandırdığı belirtildiği. Teklifin muafiyet ve istisnaları düzenleyen 8’inci maddesi, ajansı Sayıştay ve Kamu İhale Kanunundan muaf tutmayı öngörüyor. Şerhte, “Bu maddenin en kritik noktası Ajansın Sayıştay Kanunu ve Kamu İhale Kanunundan muaf tutulmasıdır. Bunun iki anlamı vardır: Birincisi ajans denetimden muaf tutulmak istenmektedir. İkincisi, kamu ihale kanunundan muafiyet ile ajans istediği ihaleyi, istediği kişiye/firmaya verme gibi kabul edilemez bir rant sağlama hukuksuzluğuna sahip olmaktadır” denildi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kanatlı hayvanları koruma derneğinde horoz dövüştüren 55 kişiye para cezası

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: Ekonomiyi zam yağmuruyla düzelteceklerini sanıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...