08 Temmuz 2019 12:35

Şiddetle Mücadele Ağı: Diyarbakır'da 4 ayda 954 kadın, 1716 çocuk şiddete uğradı

Diyarbakır'da Şiddetle Mücadele Ağı adıyla faaliyet yürüten kadın örgütleri, kentte son 4 ayda kadına ve çocuğa yönelik hazırladıkları raporu paylaştı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır'da Şiddetle Mücadele Ağı adıyla faaliyet yürüten kadın örgütleri, kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla kenti mor ve siyah renklerle donatarak, kentte son 4 ayda kadına ve çocuğa yönelik hazırladıkları raporu paylaştı. Diyarbakır’da 4 ayda 954 kadın ve 1716 çocuğun şiddete uğradığı açıklanırken, birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Rosa Kadın Derneğinde yapılan açıklamaya HDP Diyarbakır kadın milletvekilleri, belediye eş başkanları, kitle örgütlerinin kadın temsilcileri katıldı. Şiddet Mücadele Ağı adına açıklamayı yapan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Gurbet Yavuz, son dönemde Diyarbakır’da kadına yönelik şiddetin arttığını ve artışın kadına yönelik şiddette cezasızlık politikasından kaynaklandığını söyledi. Yavuz, şiddetin toplumun her alanına yayıldığını ve bunda devletin özel savaş politikalarının da etkisinin olduğunu dile getirdi. Yavuz, şiddetin her türlüsünün ve özelde kadın yönelik şiddetin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek dayanışma çağrısında bulundu.

ŞİDDET CİDDİ BOYUTLARDA

Ardından raporu açıklayan Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Ruken Özgüneş ise, Şiddetle Mücadele Ağı’nın esasen kadına yönelik şiddetle mücadele görevi üstlendiğini ve çocuklara yönelik şiddetin de ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, Şiddetle Mücadele Ağı ve destekleyicisi kurumlara son 4 ayda 954  kadının başvurduğunu söyledi. Özgüneş, “Son 4 ayda 3 kadın katledildi. 954 başvurucunun 701’i farklı şiddet türleriyle beraber ‘psikolojik şiddete’ sürekli olarak maruz kaldığını beyan etmiştir. 418 kadın fiziksel şiddete maruz kaldığını beyan etmiştir. 160 kadın cinsel şiddete maruz kalmıştır. 301 kadın başvuru gerekçesi farklı olsa da sürekli olarak ekonomik şiddet gördüğünü ifade etmiştir. 129 kadın sosyal şiddete sürekli maruz kaldığını ifade etmiştir. 9 kadın dijital şiddete maruz kaldığını beyan etmiştir. 258 kadın can güvenliği riski altındadır. 6 kadın hürriyetinden mahrum bırakılmıştır. Sığınakta kalma talebiyle 106 başvuru yapılmıştır” dedi.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Özgüneş, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi verilerine göre çocuklara yönelik şiddet raporunda ise 4 ayda 1716 çocuğun şiddete maruz kaldığını söyledi. Özgüneş, şiddetle mücadelede herkesin sorumluluk alması gerektiğini ifade ederek, "Tüm demokratik çevreleri acil eylem planı oluşturup birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz" dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boncukla tasvir edilen virüsler

SONRAKİ HABER

Kalkınma planı Mecliste: Halka kemer sıkma, patronlara teşvik, kıdeme saldırı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...