09 Temmuz 2019 01:26

Boncukla tasvir edilen virüsler

Ruth Cuthand, Trading serisinde sömürgecilerin, Kanada'nın yerli halklarına boncuk ticaretiyle taşıdığı ölümcül virüsüleri, yine boncukla anlatıyor.

Resim Ruth Cuthand Hıyarcıklı veba

Paylaş

Saskatchewanlı Sanatçı Ruth Cuthand, "Trading" serisinde ilk Avrupalı sömürgecilerin, Kanada'nın yaşam koşullarını ve refahını nasıl etkilediğini gösteren görsel bir metafor yaratıyor. Boncuk kullanarak yapılan renkli eserler, Avrupalı sömürgeciler tarafından Amerika yerlileri ile kürk karşılığında takas edildi. Estetik açıdan göz kamaştırıcı olmasına rağmen bu eserlerin içeriği, ticaretin sonucu olarak sömürgecilerden yerlilere bulaşan grip, hıyarcıklı veba, kızamık, çiçek hastalığı, tifüs, kolera ve kızıl gibi birçok ölümcül virüsü açığa çıkardı.

“Boncuklar sömürgeleştirme için görsel bir referanstı; değerli kürkler, değeri olmayan boncuklarla takas edildiler” diyor, İskoç kökenli ve Cree Ovalarından bir sanatçı olan Cuthand ve devam ediyor: “Boncuklar ovalarda değerli bir ticari üründü çünkü yerli halk giysilerini oklu kirpinin oklarıyla süslüyordu. Giysileri süslemek için dikenleri hazırlamak; dikenleri ayırmayı, bitkisel boyaları hazırlamayı ve kalıpları çıkarmak için dikenleri düzleştirmeyi içeren uzun ve zahmetli bir süreçti. Boncukların ise açık bir şekilde kullanımı daha hızlıydı, daha geniş alanları kaplayabiliyorlardı ve boyanmaları da gerekmiyordu.”

"Trading", Avrupa hastalığının trajik etkisini bir ithalatın objektifiyle araştırıyor. Cuthand'in sitesini ziyaret ederek dizideki bütün çalışmaları görebilir ve Cuthand'in uygulaması hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Sanatçı aynı zamanda La Guilde'de (Montreal, Kanada) 16 Mayıs'tan 21 Temmuz 2019'a kadar sürecek bir grup sergisi olan "Beading Now!"ın da parçası olacak.

Bestartwork’tan çeviren Hasancan AKTEPE

 

ÖNCEKİ HABER

Harmandalı çöplüğünde işçi katliamının eşiğinden dönüldü

SONRAKİ HABER

Şiddetle Mücadele Ağı: Diyarbakır'da 4 ayda 954 kadın, 1716 çocuk şiddete uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...