08 Temmuz 2019 00:20

HATSU’dan emekli olan işçilerin tazminatları ödenmiyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde (HATSU) çalışan 20 kadar işçinin aylardır tazminatları verilmiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Emeklilik, pek çok işçini bir an önce ulaşmayı arzu ettiği bir nokta. Uzun yıllar çalışmanın ardından işçiler, gelecekleri için birikim olan tazminatları üzerinden plan yaparlar. Pek çok işçi için emeklilik ikramiyesi, alacağı bir ev parasıdır, çocuğuna düğün yapma, kızına çeyiz parasıdır. Ancak borç yükü altına bulunan belediyelerde emekli olan işçilerin tazminatları dahi ödenmiyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde (HATSU) çalışan 20 kadar işçinin aylardır tazminatları verilmiyor. Bazı ilçe belediyelerinde de emekli olduktan sonra tazminatları ödenmeyen işçiler olduğu biliniyor. 

EMEKLİ OLDULAR AMA...

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi “Para yok diyerek” işçilerin ikramiyelerini ödemiyor. Gazetemize bilgi veren Mustafa Tek, Şenol Gözcü, Murat Bozkurt, Halil İbrahim Sarı, Fatih Tanın, Akıl Keser ve Ali Aslan şubat ayından bu yana emekli olduklarını, hak ettikleri ikramiyelerin bir türlü ödenmediği için mağdur olduklarını söyledi. İkramiyelerini ödemeyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a tepki gösteren işçiler şöyle konuştular: “10 ay olmuş emekli olan arkadaşlar var. Halen ikramiye alamadılar. Biz 8 kişi Şubat ayından itibaren emekliliğe ayrıldık ama ikramiyemizi alamadık. Üç beş bin lira vererek bizi oyalıyorlar. En son şeker bayramında beş bin lira, on bin lira para verildi bizlere. Her işçinin kendine göre bir hayali var. Kiminin borcu var, kimi ikramiye alacak diye hesap yapmış eve girmiş. Emeklerimizin karşılığının bir an önce ödenmesini istiyoruz” dediler. 

HATAY MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

İşçiler, emeklilik ikramiyelerinin ödenmemesi ile ilgili CHP Genel Merkezine de ulaşmışlar.  CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya ulaşarak durumları hakkında bilgi verdiklerini, derdini anlattıklarını belirten işçiler, CHP Hatay milletvekilleri Serkan Topal, Suzan Şahin ve Mehmet Güzelmansur ile de görüştüklerini söylediler. Bütün girişimlerine rağmen sorunun çözülmediğini vurgulayan işçiler, CHP Hatay İl ve İskenderun İlçe Örgütünün de işçilere sabır etmelerini öğütlediğini, belediyenin bütçesinin olmadığını savunduğunu anlattılar. İşçiler, gazetemiz aracılığı ile bir an önce emeklilik ikramiyelerinin ödenmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısı yaptı.

BELEDİYEYELER BORÇ BATAĞINDA

Birçok belediye, borç nedeniyle mali kriz içinde. Maliye Bakanlığının verilerine göre, 2019 Mart ayı itibarıyla belediyelerin ve bağlı idarelerin bakanlığa toplam borç tutarı 11 milyar 741 milyon liraya ulaştı. Borç sıralamasında AKP ve MHP’nin yönettiği belediyeler başı çekiyor. Belediyelerde yaşanan ekonomik sorunlar ilk olarak işçilere fatura ediliyor. En temel geçim ücreti olan işçi ücretlerini ödenmiyor. Birçok belediyede ise emekli olan işçilere ikramiyeleri verilmiyor. İlk olarak işçi ücretlerinden kesinti yapmak birçok belediyede yönetim politikası haline gelmeye başladı.

Ayrıca AKP’nin merkezi bütçeden kendi belediyelerine daha fazla kaynak aktarıp, başta HDP ve CHP olmak üzere muhalif partilerin yönetimde olduğu belediyelere ödenek vermemesi sorunu daha da ağırlaştırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Bilecikli işçiler: AKP yöneticileri servet kazandı bize ağır çalışma düştü

SONRAKİ HABER

Londra’da DAY-MER Festivali binleri bir araya getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa