06 Temmuz 2019 12:27

Aylardır ücretlerini alamayan ÖNSA Tekstil işçileri iş bıraktı

Dersim’de bulunan ÖNSA Tekstil işçileri, aylardır ücretlerini alamadıkları için iş bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim’de kurulu olan ve açıldığı dönem “başarı öyküsü” denilerek haberleri yapılan, kadınlara istihdam sağladığı yönünde övülen ÖNSA Tekstil (eski adıyla Yıldız Tekstil-Yılteks) fabrikası, işçilerin parasını aylardır ödemiyor. Yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamayan çoğunluğu kadın işçiler iş bıraktı.

ÜCRET YOK MESAİ VAR

İlk adı Şahmeran, daha sonra Yıldız Tekstil (Yılteks) ve şimdi ÖNSA Tekstil olan fabrikada yaklaşık 120 işçi çalışıyor. İşyerinde işçilerin sigortaları yatmasına rağmen ücretleri yatmıyor. İşverenin ücretleri ödememe gerekçesi olarak satılan ürünlerin parasını alamadığını söylediğini belirten işçiler, ücretlerini alamadıkları halde mesaiye bırakıldıklarını anlatarak duruma tepki gösterdi. İşçiler, ücretlerinin ödenmesi talebiyle işbaşı yapmazken, işverenin ‘gelmek istemeyen gelmesin’ dediğini ayrıca işverenin işe gelmeyen işçilerin tek tek isimlerini aldığını belirtti. Ücretlerini alamayan ustabaşları ise işten ayrıldı. Görüştüğümüz işçiler, 3 aydır ücret alamadıkları için faturalarını çevrelerinden aldıkları borçlarla ödediklerini dile getirdi.

İşçilerin parasını ödemeyen fabrikanın kısa süre önce Kanal D haber bülteninde “kadın istihdamı sağladığı” ifade edilerek övgü dolu haberleri yapılmıştı. “Başarı öyküsü” denilerek sunulan haberde fabrika aracılığıyla kadınlara meslek kazandırıldığı, kadınlara imkan sunulduğu söylenmişti. Haberde ayrıca fabrikanın valiliğin desteğiyle kurulduğu bilgisine de yer verildi.

MUHABİRLERİMİZE ENGEL!

İş bırakma eyleminin devam ettiği firmaya işçilerle görüşmek için giden muhabirlerimiz de işveren temsilcisi tarafından engellendi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den kadın cinayetleri raporu: İktidar ve meclis sorumluluk almalı

SONRAKİ HABER

Polis saldırısına maruz kalan Aydın Aydoğan AYM’ye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...