06 Temmuz 2019 00:19

TÜPRAŞ’a bak MESS sözleşmesini gör

TÜPRAŞ sözleşmesi metal işçilerini kaygılandırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ebru YİĞİT
Gözde TEKİN
Kocaeli

TÜPRAŞ’ta Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan ve işçi haklarını gasbeden sözleşme, MESS grup sözleşmelerine başlayacak olan metal işçilerini kaygılandırdı. Kocaeli’de görüştüğümüz metal işçileri, TÜPRAŞ işçilerinin verdikleri mücadelede yalnız kaldığını dile getirerek, bu dayatmalara karşı birleşmek gerektiğini söyledi.

Kalibre Boru’da çalışan işçi “TÜPRAŞ işçilerinin böyle bir tabloyla karşılaşmaları bizleri de kaygılandırıyor. Sonuçta bizim de sözleşme sürecimize az kaldı, Bugün TÜPRAŞ işçisine yapılanların yarın bizim önümüze gelmemesi için birleşmeliyiz” dedi.

Bir başka metal işçisi ise şunları söyledi: “Önümüzde metal sözleşme süreci var, onun da rengi belli oldu demek ki. Bizlere de aynısını yapacaklar ama asıl kötü olan TÜPRAŞ işçilerinin bu direnişi olurken diğer işçilerin sendikaların sessiz kalması çünkü yalnızlaştıkça güçsüz kalınıyor.”

PATRONLAR KOÇ’U ÖRNEK ALACAK

Genç bir metal işçisi olan Ali de “Bu durum kötü çünkü işverenler de Koç Holdingi örnek alacaktır. Böyle olunca da biz direnmek zorundayız, eğer birlikte mücadele olmazsa hepimizin sonu kötü olacak” diye konuştu.

TÜPRAŞ sözleşmesinin işçiler açısından sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Çelik Halat işçisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikaların tutumu her yerde aynı. Bizim de toplusözleşme sürecimiz başladı ve sendikacılar fabrikada ‘Kriz var, işinize sahip çıkın rapor almayın; işyeri işten çıkarırsa biz bir şey yapamayız’ diyor. Bunu sendikacılar söylüyor. O zaman ne işe yarıyor bu sendika? Fabrikada kimse yıllık iznini alamıyor, kendi kafalarına göre işçiyi izne gönderiyorlar. Herkes çok bunalmış durumda.”

KURTULUŞUMUZ BİRLİKTE

Metal sektöründe çalışan bir kadın işçi ise TÜPRAŞ sözleşmesinin, diğer işçilerin destek olmaması nedeniyle böyle sona erdiğini dile getirdi. Çalıştığı fabrikada TÜPRAŞ işçilerinin direnişte olduğunu söylediğini aktaran kadın işçi, “İnsanların ilk tepkisi TÜPRAŞ işçisi o kadar para alırken neyi beğenmiyorlarmış oluyor. Halbuki maaşın az olsun çok olsun hepimizin maaşı bu zamların karşısında erimiyor mu? Yüzde 6 gibi zam, resmi rakamların bile altında. Diğer işçilerin görmesi lazım ki bizim kurtuluşumuz birlikte” diye konuştu.

KOÇ’UN TEKLİFİNİN BİLE GERİSİNDE BAĞITLANDI

Petrol-İş Sendikası üyesi TÜPRAŞ işçileri, Koç Holdingin sözleşmenin 3 yıllık olması, vardiya değişikliği ve mazeret izinlerinin patronun isteğine göre yapılması ile düşük ücret dayatmasına karşı aylarca mücadele verdi. Yapılan dayanışma çağrıları ise karşılık bulmadı. İşçiler, sendika merkezinin tutumunun da patronun elini güçlendirdiğini söyledi. Sonunda grev yasağı kapsamında olan TÜRRAŞ sözleşmesi YHK tarafından bağıtlandı. Vardiya ve izin dayatmasından vazgeçmeyen Koç Holding en son 2 yıllık sözleşme, yüzde 10 zam önerdi. Hükümetin belirleyici olduğu YHK ise sözleşmeyi patronun son teklifinin bile gerisinde bağıtladı: Sözleşme süresi 3 yıla çıktı, patronun en önemli dayatması olan vardiya sisteminin değiştirilmesi maddesi geçti, mazeret izinleri amirlerin onayıyla 8 günde bırakıldı, ücret zammı ise yüzde 6 olarak belirlendi.

ÖNCEKİ HABER

Bosch işçileri: Mücadele etmezsek hiçbir şey güzel olmaz

SONRAKİ HABER

Polisin Emek Partisi faaliyetlerini engellemesi ile ilgili soruşturma izni yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...