15 Ekim 2012 13:52

İskoçlar bağımsızlık için oy kullanacak

İSKOÇYA’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını isteyen bölgesel hükümetin başkanı ile İngiltere Başbakanı David Cameron referandum ile ilgili temel anlaşmayı bugün imzaladı.İngiltere ve İskoçya hükümetleri arasındaki anlaşma, İskoçya bölgesel parlamentosunu bağımsızlık referandumu düzenlemek i&cc

İskoçlar bağımsızlık için oy kullanacak
Paylaş

İngiltere ve İskoçya hükümetleri arasındaki anlaşma, İskoçya bölgesel parlamentosunu bağımsızlık referandumu düzenlemek için yetkili kılıyor. Bağımsızlık oylamasının 2014 yılının sonbaharında yapılması bekleniyor. Referandumda İskoçyalılara evet ya da hayır diyebilecekleri tek bir soru sorulacak. Anlaşmaya göre, 16 ve 17 yaşındakiler de oy kullanabilecek.

Referandumda yöneltilecek sorunun cümlesinin formule edilmesinde Seçim Kurulu kilit rol üstlenecek; benzer bir şekilde seçimin mali çerçevesi çizilirken de kurulun önemli bir rolü olacak.

İskoçya yönetimine var olandan daha geniş yetkiler verilmesiyle ilgili “ikinci bir soru” iptal edildi. İskoçya söz konusu ikinci soru ile ilgili tavizi, oylama tarihinde istediği değişikliğin kabul edilmesi üzerine verdi. İngiltere hükümeti oylamanın gelecek sene yapılmasını istiyordu.

Buluşma öncesinde açıklama yapan Alex Salmond, geçen seneki seçimde İskoçya’nın geleceği ile ilgili 2014 yılında bir referandum yapılması için İskoç halkının bölgesel hükümete açık bir görev verdiğini söyledi.

Salmond, “Başbakan ile son halini onaylamamızı beklediğim anlaşma sadece İskoçya’da referandumun yapılabilmesini değil, aynı zamanda İskoç halkının kendi geleceğini belirleme hakkına saygı gösterildiğini de ifade ediyor.”

İngiltere hükümetinin İskoçya işlerinden sorumlu bakanı Michael Moore anlaşmanın hazırlanması sırasında müzakereleri yürüttü. Moore, İskoç halkının tarihinin en önemli kararını bu oylama sırasında vereceğini söyledi. Moore, “İskoçya’nın Birleşik Krallığın parçası olarak kalmasının yararlarının tam olarak ifade edilebildiği ve bunu savunan yaklaşımların sunulabildiği zengin bir tartışma ortamının olmasını istiyorum” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boşa gitmedi son sıcaklığı

SONRAKİ HABER

Belçika’da hükümet yerel seçimi kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...