15 Ekim 2012 13:34

Adabıyla ağlatmak

Adaletin kılıcı herkese keskin midir? Ya da tez elden gelen bir şey midir bu adalet?İlk bölümüyle milyonları ağlatıp sanal alemde fırtınalar yaratan Karadayı, başarılı bir dönem dizisi olmaya aday. Çetin Tekindor, Kenan İmirzalıoğlu, Bergüzar Korel, Muhteşem Yüzyıl'dan tanıdığımız Melike İpek Yalova ve Kuzey Güney dizisin

Adabıyla ağlatmak
Paylaş
Zeynep Gizem Şenel

İlk bölümüyle milyonları ağlatıp sanal alemde fırtınalar yaratan Karadayı, başarılı bir dönem dizisi olmaya aday. Çetin Tekindor, Kenan İmirzalıoğlu, Bergüzar Korel, Muhteşem Yüzyıl'dan tanıdığımız Melike İpek Yalova ve Kuzey Güney dizisinin Ali'si Rıza Kocaoğlu 'nun oynadıkları yapım " adabıyla ağlatmanın kitabı" nı yazabilir.   
Dizi, James Bond filmlerini aratmayan jenerikle başlıyor. Sonra Oscarlı yapım Schindler'in Listesi'ndeki gibi siyah beyaz görüntülerin arasına serpiştirilen soluk renklerle yerli dizi kervanında orijinal tekniğiyle bir fark yaratmayı başarıyor.  
Kibar Nazif(Çetin Tekindor), eski sabıkalı bir ayakkabıcıdır. Eskilerde mahallede sözü hayli dinlenen Nazif, 1973'e gelindiğinde  torunları ve çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürmektedir. Bu mutlu tablo Nazif'in kızının ve damadının çalıştığı pasaj basılıp yağmalanınca bozulur. Yağmacılardan hesap soran Mahir(Kenan İmirzalıoğlu) farkında olmadan Necdet Güney'in (Erkan Avcı) düşmanlığını kazanır. Yozlaşmış bir savcı olan Turgut Akın, yolsuzluklarını adalet komisyonuna bildirecek olan  savcı  Süleyman Yılmaz'ı makamında öldürür. Necdet'in aracılığıyla suçu Mahir'in üzerine atmaya çalışır. Ancak olaylar beklendiği gibi gelişmez.

MUHTEŞEM KARADAYI

Babasının suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışan Mahir'i susturmak isteyen Komiser Yasin, kibirli, sabırsız bir serseridir. Yer altı aleminde hatırı sayılır bir yer edinen bu karakterin amacı adaleti sağlamak değil, cebini doldurmaktır. Polis kimliğiyle yaşayan bir kabadayı da olabilir. Adaletin önünde musluk tıkacı gibi dikilecek olan bu karakterin de Rıza Kocaoğlu'nun başarılı oyuncuğuyla seyircinin "nefret" edeceği kişiliklerden biri olacağı kesin.
Mahir  karakteri 70'lerin sarsıntılı siyasal arenasında, Kıbrıs barış harekatı'na, 80 darbesine uzanan 10 yıllık dönemde haklının yanında yer alan korkusuz ve hatta fazla atak bir kişilik. Öyle ki  çoğu zaman suya sabuna dokunmasa denilebilecek bir karakter. Türk geleneklerinde filmdeki kötü adamı taşlayan, ayakkabı fırlatan, yüze tüküren hassasiyet iyi adamlara karşı da bir şefkat patlamasının gelişmesini beraberinde getirmiştir.
Dizinin ilerleyen bölümlerinde o çalkantılı dönemlere ait daha çok ipucunun yer alacağını; ihracat yapılamayan, döviz yokluğundan en zaruri  ihtiyaçların bile karşılanamadığı, Tüpgaz, sanayağı, ekmek kuyruklarının damgasını vurduğu bir dönemin daha net yansıtılacağını umut ediyoruz.
Çetin Tekindor'un parmak ısırtan oyunculuğu, Melike İpek Yalova'nın Türkan Şoray vari halleri, en baba kötü adam Erol Taş'ın mirasını hakkıyla taşıyan Yurdaer Okur seyirciyi ekrana kilitlemekte zorlanmayacak gibi görünüyor.
Dizinin müzikleri Toygar Işıklı tarafından yapılmış. Yönetmen koltuğunda ise  ise 'Ezel' , 'Son' ve 'Uçurum'  dizileriyle tanınan  Uluç Bayraktar ve Cem Karcı var.
Ağlatmanın, insanların kalplerine dokunmanın ucuz fakirlik edebiyatından daha fazla düşünce, emek ve  öngörü gerektirdiğini kanıtlayan bir dizi Karadayı. Giderek tırmanacak gibi görünen heyecan dalgası gelecek vaat ediyor. Mutlaka izlenmeli!

ÖNCEKİ HABER

Osmanbey-Taksim metro seferleri yarına kadar iptal

SONRAKİ HABER

Boşa gitmedi son sıcaklığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...