04 Temmuz 2019 23:53

Tekstil grup sözleşmesi tıkandı: Kordsa’da sıfır zam söylentisi

Tekstilde süren grup toplusözleşme görüşmelerinde ara bulucu aşamasına gelindi. Patronlar ücrete ilişkin öneride dahi bulunmuş değil.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli 

Tekstil sektöründe örgütlü işçi sendikalarıyla, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası arasında yürütülen grup toplusözleşme görüşmeleri ara bulucu aşamasına geldi. Patronlar henüz ücret zammına ilişkin bir öneride bulunmazken fabrikalarda “Hem 3 yıllık sözleşme hem sıfır zam istiyorlar” söylentisi yayılmaya başladı. TEKSİF üyesi Kordsa işçileri bu söylentinin kendi fabrikalarında da olduğunu dile getirirken, TEKSİF Kocaeli Şube Başkanı İlhan Özaydın geçen süreye rağmen patronların ücretler konusunda bir öneri getirmediğini dile getirdi.

HEM 3 YILLIK HEM SIFIR ZAM

TÜPRAŞ sözleşmesi ve tekstil grup sözleşmesine ilişkin konuştuğumuz bir Kordsa işçisi, şunları söyledi: “TÜPRAŞ işçisi bu memlekette en iyi ücret alan işçi. Orada çalışan arkadaşlarım da var; iki gündür isyanlardalar. Haklılar mı haklılar ama bir gerçek var ki bizim durumumuz da çok kötü. Çünkü bizim sözleşmemizde işverenlerin sıfır zam dediği konuşuluyor. Gerekçesi de yılbaşında asgari ücrete yapılan zam olarak gösteriliyor. Hem 3 yıllık sözleşme hem de sıfır zam. Sendikacılar fabrikada yaptıkları konuşmalarda sözleşme bağıtlandıktan sonra protokol yoluyla yine iyileştirme yapılacağını söylediler. Bu durumda şöyle de bakmak lazım demek ki baştan kabul ediyorsun sıfır zammı ve ek protokolle çözmeye çalışacaksın.”

SADECE İDARİ MADDELER GÖRÜŞÜLDÜ

Bir başka Kordsa işçisi ise, “TÜPRAŞ’ta Koç’un protokollerle bir şeyler vereceğine inanmıyorum, sendika mücadele ederse işçi arkasında durursa belki olabilir. Bizim fabrikamız açısından da durum kötü. Sendika idari maddelerin görüşüldüğünü sürecin tıkandığını ve paranın ‘P’sinin bile konuşulmadığını söylüyor. Her sözleşme döneminde olduğu gibi ek protokol yapılacağını söylüyorlar. Ben de bu protokolle alınacak zammın belli bir oranın altına düşmemesi gerektiğini söylüyorum ama içerde herkes işverenin yüzde 5’ten fazlasını vermeye ikna olmayacağını düşünüyor” dedi.

KARŞI TARAFTAN ÖNERİ GELMEDİ

Sözleşmeye ilişkin görüşlerini aldığımız TEKSİF Kocaeli Şube Başkanı İlhan Özaydın “Görüşmeler hâlâ sürüyor idari maddeler görüşülüyor en son geçen hafta bir görüşme gerçekleşti, bir sonraki görüşme tarihi henüz belirlenmedi. Ara buluculuk aşamasındayız ve son 60 gün içindeyiz. Taslağımızdaki ücret konusuna ilişkin maddelere dair karşı taraftan herhangi bir öneri gelmedi. Biz ilk 9 ay için yüzde 20 ve kıdem zammı istiyoruz ama dediğim gibi bu maddeye ilişkin karşı taraftan henüz bir hamle yok. Tekstil sektöründeki ücretler genel olarak asgari ücret seviyesinde ve işverenler asgari ücrete yapılan zammı da gerekçe gösteriyorlar. Ama dediğim gibi henüz ücret zammıyla ilgili tartışma süreci başlamadı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çorlu tren katliamı davasında heyetin çekilme talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

MEB, sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...