Evrensel yazarlarından Çevirmen Rıza Saygılı son yolculuğuna uğurlandı

Kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden Evrensel yazarlarından Rıza Saygılı son yolculuğuna uğurlandı.

04 Temmuz 2019 11:55
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2019 12:28
Paylaş

Kanser nedeniyle hayatını kaybeden, Evrensel yazarlarından, eğitimci, çevirmen Rıza Saygılı, İstanbul Karacaahmet Mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Saygılı Ailesi, Evrensel’den çalışma arkadaşları ve Emek Partili yoldaşları katıldı. Saygılı 30 Haziran’da hayatını kaybetmişti.

Uğurlamaya Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan'ın yanı sıra Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, (DİDF) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çarman ile çeşitli sendika temsilcileri ve Emek Partili yoldaşları katıldı.

Cenaze için Karacaahmet Gusülhanesinde buluşan yakınları, Saygılı’nın kızıl bayrağa sarılı tabutunu mezarlığa taşıdı. Yürüyüş sırasında Saygılı’nın fotoğrafları, kızıl bayraklar ve Emek Partisi bayrakları taşındı.

"ÖRNEK BİR İŞÇİ SINIFI NEFERİ"

Mezar başında konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “O hayatın en zorlu koşullarında, işçi sınıfının davasına olan inancı, o inancı sağlamlaştıran bilinciyle örnek bir işçi sınıfını neferi olmuştur” dedi. Gerek örgütlü yaşamda gerek sınıfın gazetesinde bu mücadele bilinciyle bulunduğunu ifade eden Gürkan, Saygılı’nın enternasyonalist komünist hareketin bir parçası olduğuna da vurgu yaptı.

Gürkan, “Tek başına da kalsa, en zorlu koşullarda bile bir komünistin işçi sınıfının davasına ve sosyalizme inançla ve bu bilinçle hareket etmesi bize miras bıraktığıdır” diyen Gürkan, “İşçi sınıfının mücadele araçları ne ise o araçları kurma, geliştirme, büyütme Rıza yoldaşın tutumudur” dedi.

"HAYATA SOSYALİST FELSEFENİN PENCERESİNDEN BAKMAK..."

DİDF Yöneticisi Ali Çarman ise “Deniz'in yoldaşları, Metin Göktepe'nin yoldaşları, yanımızda duran Şeref Aydın'ın yoldaşları, bir kez daha en önde yürüyen bir yoldaşımız için bir araya geldik” dedi.

 “Rıza bir Kürt devrimcisiydi, ama en basit sorundan, en karmaşık soruna kadar dünya sorunlarına yaklaşırken sadece Diyarbakır penceresinden bakmıyordu, sadece Ankara penceresinden de bakmıyordu” diyen Çarman şöyle devam etti: “Sosyalist dünya bakışın getirmiş olduğu bir perspektifle dünyaya bakıyordu. Bütün sorunları dünya sorunları olarak görüyordu. Kavgada birlikte olduğumuz yoldaşlar bazı yoldaşlarımız vardır ki, onların yanında olmak, onlarla tanışmak, onlarla kol kola yürümek bizleri onore ediyor. İşte Rıza yoldaşımız, yanında olduğumuzda kendimizi güvende hissettiğimiz bir yoldaşımızdı. Bu güven kaba bir kuvvet güveni değildi. Bu güven, inancın, bilincin, işçi sınıfı iktidarı ve insanlığın kurtuluşu mücadelesinin güveniydi”

"İNSANLIĞIN KURTULUŞU NEHRİNİN BİR PARÇASIYDI"

“Halkımızın bir sözü var, taşı taşın üstüne koymak” diye devam eden Çarman, “Rıza yoldaş, örgütlü mücadelenin içinde bulunduğu her dönem büyük bir ustalıkla, büyük bir mütevazilikle; taşı taşın üstüne koyan bir ustanın marifetiyle yapıyı yükseltmeye çalıştı. O uluslararası bir nehrin parçasıydı. Bütün dünyayı sarmalayan, dünyanın dört bir tarafında dolaşan bir nehrin; insanlığın kurtuluşu nehrinin bir parçası..”

"RIZA’NIN OLDUĞU YERDE ÇARESİZLİK YOKTU"

Ailesi adına konuşan ağabeyi Mehmet Saygılı ise “Yüzünüzde Rıza'nın göz izlerini arayın. Rıza'nın olduğu yerde çaresizlik yoktu” dedi.  Saygılı sözlerine şöyle devam etti: “Ailede de güvenimizdi, o arkamızda bir dağ gibiydi. Rıza'nın olduğu yerde çaresizlik yoktu. Bir problemin sürüncemede kalması yoktu. Tıpkı devrimci mücadelesinde olduğu gibi... Biliyorsunuz Küba'dan Kolombiya'dan Afrika'nın Tunus, Benin gibi ülkeleriyle gider gelir görüşürdü.

Ama biz ailesi olarak onun bizde açtığı yarayı nasıl taşırız onu bilemiyorum, gerçekten bilemiyorum

Rıza'ya söyleyebileceğim şey: Her şeyi iyi yaptı; o devamlı haklının yanındaydı, haksıza karşı mücedele etti, doğrunun yanındaydı, yalana yanlışa karşı mücadele etti, hiç bırakmadı bunu. Çocukluğundan beri böyleydi. Onun için devrimciydi zaten, devrimcilerin görevi de budur. O, zulme zalime karşıydı, mazlumun yanındaydı. Her şeyi iyi yaptı, tek bir şeyi kötü yaptı o da bizi bırakıp gitmesi.

Ona diyeceğim; güle güle küçük kardeşim, seni unutmayacağız, seni unutmak mümkün değil, yoldaşların senin açtığın izleri sürecekler, biz de yanlarında olacağız. Güle güle kardeşim...”

CIPOML MESAJ YOLLADI: DEVRİMİ ÖRGÜTLEME COŞKUSU BULAŞICIYDI

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) adına Koordinasyon Komitesi de törene bir mesaj gönderdi. “Yoldaşımızın aramızdan ayrıldığı haberi bizleri de üzüntüye boğdu” denilen mesajda şunlar dile getirildi: “Türkiyeli komünistler, CIPOML üyesi parti ve örgütlerin saflarındaki devrimci proleterler olarak değerli bir militanın, önemli katkısından mahrum kalmış olduk.

Yoldaşımız, Türkiye’nin işçi sınıfı partisinin; Türkiye işçi sınıfını ve halklarını örgütleme büyük görevinin militanlarından biriydi. Yeteneğini ve günlerini partinin örgütlenmesine adayan bir komünist, baskıları yiğitçe ve cesaretle karşılayan bir devrimciydi.

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı CIPOML’nin kuruluşunun şafağından itibaren, önemli enternasyonalist katkılarda bulundu, komünistlerin uluslararası ölçekte birliğinin güçlenmesi için çaba harcadı.

Samimi ve dayanışmacı bir yoldaştı; düşüncesinde ve eyleminde özverili ve inatçı bir proleter devrimcinin niteliklerini taşıyordu; sorumluluklarını neşeyle yerine getiriyordu, devrimi örgütleme coşkusu bulaşıcıydı. 

CIPOML bileşeni parti ve örgütler olarak, Emek Partisi yönetici ve militanlarına; yoldaşımızın eşi, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Onun örneğini; yeteneğini örgütleme kararlılığını, dinamizmini ve enternasyonal devrim mücadelesine, komünizm davasına olan heyecanını bir kez daha vurguluyoruz.”

DÜNYANIN HER YERİNDEN MESAJ YAĞDI

Rıza Saygılı’nın cenaze törenine Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi, Ekvador Devrimci Gençlik Örgütü, Ekvador Halkın Birliği Partisi, Dominik Cumhuriyeti Komünist Emek Partisi,  Fransa İşçileri Komünist Partisi, İtalya Komünist Platform, Pakistan İşçi Cephesi, Tunus Emekçileri Partisi, Hindistan Devrimci Demokrasi Dergisi, Fas Demokratik Yol Partisi, Almanya Komünist İşçi Partisi İnşa Örgütü, Bolivya Devrimci Komünist Partisi, Brezilya Devrimci Komünist Partisi, Norveç Revolujson dergisi, Arnavutluk Komünist Partisi, İran Emek Partisi ve Benin Komünist Partisi de ayrı ayrı başsağlığı ve dayanışma mesajları göndererek Rıza Saygılı’nın uluslararası komünist harekete katkılarını ve samimi yoldaşlığını vurguladılar. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Midyat Belediyesinin logosundan Êzidî sembolü Melek Tavus’un çıkarılmasına tepki

SONRAKİ HABER

Tıp öğrencilerinin yargılandığı davada beraat kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa