04 Temmuz 2019 11:33
Son Güncellenme Tarihi: 05 Temmuz 2019 08:21

Midyat Belediyesinin logosundan Êzidî sembolü Melek Tavus’un çıkarılmasına tepki

AKP’li Midyat Belediyesi, belediyenin logosundan Êzidîlerin sembolü Melek Tavus’u çıkardı ve çan kulesini geri plana çekti. Değişiklik tepki çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP’li Midyat Belediyesi, yıllardır kullanılan logosunda değişiklik yaptı. Belediye Meclisi, Midyat Belediyesinin logosunda farklı inanç gruplarını (Hristiyan, Müslüman ve Êzidîler) temsil etmek için bulunan sembolleri değiştirdi. Êzidîlerin inancında “Melek Tavus” (Kürtçe: Tawusê Melek, Ezidilik inancında Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrı) olarak bilinen sembolü çıkardı ve Hıristiyanları temsil eden çan kulesini geri plana çekti. Logoda iki adet güvercin ve ay-yıldız öne çıkarıldı. Karar kamuoyunda tepki çekti. 

Midyat Belediyesi’nin logosundan Êzidîleri simgeleyen Meleke Tawus’u çıkarmasını onaylayan Meclis toplantısında HDP grubunun da onay verdiği ortaya çıktı. Özür dileyen HDP Grubu, AKP’liler tarafından yanıltıldıklarını savunarak, hatadan dönülmesi için önerge hazırlayacaklarını belirtti. 
 
Devam eden tartışmalarda kamuoyunun yoğun tepkisiyle karşılaşılması üzerine AKP'li Belediye Başkanı Veysi Şahin, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, logoda bulunan mabedin Êzîdî mabedi, çizgilerden biri olduğunu savundu. AKP'li Şahin açıklamasında, "Belediyemizin Yeni Logosunun Hikayesi: Hilal içerisindeki Kilise, Ezidi Tapınağı ve Cami sembolleri (3 Dinin Mabedleri) Ay yıldızımız çatısı altında farklı medeniyetlerin unsurlarını temsil etmektedir. Yapının oturduğu 3 çizgili platform 3 medeniyeti (İslamiyet, Hristiyanlık, Ezidilik) sembolize etmektedir. Süzülen güvercinler sevgi, saygı çerçevesinde bir çatı altında yaşamayı betimlemektedir" dedi.

DEĞİŞİKLİĞE HDP DE OY VERMİŞ

Şahin'in açıklamasının ardından logonun değiştirilmesi kararının nasıl alındığı da tartışma konusu oldu. Daha önce encümen kararıyla alındığı iddia edilen değişikliğin Meclis kararıyla yapıldığı öğrenildi. AKP tarafından Temmuz ayı Meclis toplantısının ikinci oturumunda (2 Temmuz) gündem dışı olarak sunulan kararın HDP'nin de "kabul" vermesi üzerine oybirliğiyle geçtiği belirlendi.

MECLİS’E GETİRİLMEDEN SİTEDE KULLANILMIŞ

Değişikliğin encümen kararıyla yapıldığı iddiasının ise Meclis kararlarının halen yazılmamış olmasından kaynaklandığı öğrenildi. Logonun ilk kez 1 Temmuz’da belediyenin internet sayfasında “yaz yüzme kursu kayıtları başladı” başlıklı duyuruda kullanması dikkat çekti.

HDP: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Bunun üzerine MA'nın ulaştığı Midyat Belediyesi HDP Meclis Grubu Sözcüsü Cemal Bektaş, değişiklik kararının alındığı toplantıya kendisinin katılamadığı için haberi olmadığını belirtti. Bektaş, değişikliğe ilişkin parti gruplarına gösterilen logonun fotokopi olarak gösterildiğini ve Meclis üyelerinin yanıltılarak "kabul" oyu verdirildiğini ileri sürerek, "Logodaki mabedin Êzidîleri simgeleyen mabed olduğunu söylemişler. Arkadaşlarımızın iyi niyeti sonucu böyle bir durum ortaya çıkmıştır" dedi. Değişikliği kabul etmediklerini ifade eden Bektaş, "Bu açıkça grubumuzun iyi niyetinin suiistimal edilmesidir. Karar halen yazılmış değildir. Gerçekten samimiyseler, önerimizi ve itirazımızı kabul edecekler. Bunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. 
 
Bektaş, ayrıca AKP’nin 21 Meclis üyesine karşı HDP’nin 10 Meclis üyesiyle temsil edildiğini hatırlatarak, HDP grubu olarak yanlışın düzeltilmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi.

MELEKE TAWUS’UN YENİDEN EKLENMESİNİ İSTEYECEĞİZ

Kararın aldığı toplantıya katıldığını belirten HDP’li Meclis üyesi Hüseyin Arslan da, kendilerine gösterilen logoda Êzidîleri simgeleyen Meleke Tawus’un olmadığını fark ettiklerini ancak logoda bulunan mabedin Êzidî mabedi olduğunun kendilerine söylenmesi üzerine kabul ettiklerini söyledi. Kendilerine yeni logonun fotokopi olarak sunulması nedeniyle bahsi geçen mabedin Êzidîleri simgelemediğini fark etmediklerini savunan Arslan, değişikliğin basında yer almasının ardından logodaki mabedin Êzidîleri simgelemediğini fark ettiklerini ifade etti. Arslan, “iyi niyetlerinin suiistimal” edildiğini ileri sürdü.

"ÖZÜR DİLERİZ"

“Pazartesi günü bir önerge hazırlayacağız, Meleke Tawus’un yeniden eklenmesini isteyeceğiz” diyen Arslan, şunları söyledi: “Midyat kozmopolit bir şehir. Bir dine özgü simgeyi çıkarırsanız tepkiyle karşılaşırsınız. Bize logodaki mabettin Êzidîleri temsil ettiğini söylüyorlar, bunu kabul etmiyoruz. O mabed Êzîdîleri temsil etmiyor. İçine düşmüş olduğumuz bu hatadan dolayı da halkımızdan özür diliyoruz. En net şekilde özeleştirisini de vermek için elimizden geleni yapacağız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki yakınlarından haber alamayan aileler yetkililerden yanıt bekliyor

SONRAKİ HABER

Evrensel yazarlarından Çevirmen Rıza Saygılı son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...