04 Temmuz 2019 08:45

ABD ‘yaptırım’, Türkiye ‘S-400’ diyor

Türkiye, S-400 teslimatının bu ay içerisinde gerçekleşeceği yönündeki açıklamalarını sürdürürken; ABD’den ise ‘S-400 yaptırımları’ konusunda açıklamalar devam ediyor.

Fotoğraf: Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’nın Osaka kentindeki buluşması ‘sıcak’ geçmiş gibi görünse de ABD-Türkiye arasında S-400 ve ‘Patriot’ kaynaklı gerilim sürüyor.

Önceki gün, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Türkiye’ye dair yaptırım planlarının masada olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise S-400’lerin bu ay içerisinde Türkiye’ye geleceğini yineledi.

ERDOĞAN’DAN ABD’YE ‘GASP’ ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ödemelerin yapılmasına karşılık ABD’nin F-35 uçaklarını teslim etmemesinin ‘gasp’ olacağını söyledi. Erdoğan Pekin’den Türkiye’ye hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur” diye konuştu.

S-400 DURUP DURURKEN NİYE DEVREYE GİRSİN?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan gerginlikle ilgili olarak “S-400 acil bir durum olduğu zaman devreye girecek. Durup dururken niye devreye girsin? Bir defa maliyeti çok yüksek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT’ye konuştu. G20 zirvesi nedeniyle Japonya’da bulunan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ile Patriot konusunda yaşanan gerilime ilişkin topu Obama’ya atmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buradan sorumlunun sadece Obama olmadığını söyleyen Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Doğru, Obama döneminde biz 10 sene almaya çalıştık, alamadık. Sayın Trump bu konunun Obama dönemi hatası olduğunu defalarca söylemiştir ama Trump iş başına geldiği zaman da Patriot alma niyetimizi yazılı şekilde ABD’ye ilettik. Bize 6 ay sonra cevap geldi. Bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Trump’ın iki senesinde de bize Patriot ile alakalı bir dönüş olmadı.”

S-400 alacaklarını yineleyen Çavuşoğlu “S-400 savunma sistemidir, saldırı sistemi değil. Acil bir durum olduğu zaman devreye girecek. Durup dururken S-400’ler neden devreye girsin? Bir defa maliyeti çok yüksek. Türkiye’nin hava savunma sistemine ihtiyacı var. Ancak NATO ülkelerinden rica ediyoruz. NATO’nun bu konudaki kapasitesi belli. S-400’ler acil durumda kullanılacak bir sistem. Teslim tarihi temmuzun ortalarına doğru konuşuldu. Tarihine buradaki arkadaşlarımız ve Rusya’daki ilgili kişiler birlikte karar verecek” dedi.

BAKAN DEMİR’E GÖRE S-400’LER HAFTAYA TÜRKİYE’DE

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Ankara'da STM ThinkTech 'Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler panelindeki konuşmasında S-400'lerin teslimatı ile ilgili olarak “Haftaya geldiği zaman göreceksiniz. Cumhurbaşkanı'nın verdiği tarih vardı. Temmuzun birinci haftası geçti, ikinci haftasına giriyoruz. Haftaya S-400 faaliyetlerini göreceksiniz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Haziran ayında en az 124 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odası ODTÜ’deki "ruhsatsız" yurt inşaatına karşı suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa