04 Temmuz 2019 06:24
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2019 11:00

Aladağ yurt yangını davasında yöneticilere ceza, kamu görevlilerine adeta ödül

Aladağ yurt yangını davasında karar açıklandı. Yöneticilere 8 ila 10 yıl arasında hapis cezası verilirken kamu görevlilerine "görevi kötüye kullanmak"tan ödül gibi cezalar verildi.

Evren İşler'in Twitter hesabından alınmıştır. 

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da ‘Süleymancılar’ cemaatine ait kaçak yurtta 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmesi , 24 çocuğun yaralanması ile ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın 10'uncu duruşması başladı. Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ceza verilirken yurdun bağlı olduğu dernek yöneticisi İsmail Uğur, yangında çocuğunu kaybeden Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ile dernek yöneticilerine "Bilinçli taksirle ölüme ve yararlanmaya neden olma" suçundan cezalar verildi.

SANIKLAR TUTUKLANMADI

Yöneticilere verilen cezalar ise şöyle: 

Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün
Dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün
Yurt müdür yardımcısı sanık Mahmut Deniz 10 yıl
Dernek yöneticisi sanıklar 8 yıl 10 ay 20 gün

Sanıklar yüksek cezalar almalarına rağmen tutuklanmadılar.

AİLELER: İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MEHMET AKTAŞ'IN CEZASI YETERSİZ

3 itfaiye eri beraat ederken kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ceza verilmesine karar verildi. Duruşma sonrası yapılan açıklamada aileler özellikle kendilerini yurda yönlendiren dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'ın cezasının yetersiz olduğunu belirterek kamu görevlilerinin de ağır ceza almasını istediler. Yurt ve dernek yöneticilerine verilen cezaların biraz olsun yüreklerine su serptiğini söyleyen aileler, kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söylediler.

Ailelerden konuşan Durdu Aydoğdu “Biz ağladık başka anneler ağlamasın diye bu savaşın arkasındayız. Bizim Aladağ’da yanan çocuklarımız, bütün Türkiye’nin çocuklarıymış gibi herkes bizimle beraber bu yolda yürüdü. Karar ile beraber yüreğimize az da olsa su serpildi.” Dedi.

Mehmet Ali Baş ise verilen cezaların yetersizliğin vurgu yaparak “ Kışın yollarımız kapalı olmasına rağmen bizler yine de mahkemelere geldik. Kamuda çalışanlardan, milli eğitim müdürüne kadar en sorumlu olanlara az ceza verildi. Bu bizi hiç tatmin etmedi. Ben bir çocuğumu kaybettim ama geride kalanlar var. On yaşında çocukları kime emanet edeceğiz. Kimden hesap soracağız? 12 hayatını kaybeden çocuğun hesabı sorulmadı. ” Dedi.

AVUKAT ATALAY: DERNEK YÖNETİCİLERİNİN CEZA ALMASI ÖNEMLİ BİR AŞAMA

Basın açıklamasında konuşan Av. Can Atalay, dava sürecinin hukuk tarihinde önemli bir aşama olduğunu belirterek “Özellikle dernek yönetimi ve dermek başkanı olmak üzere çok ciddi cezalar verildi. Bu iş kolay olmadı. İnsanlar Çukurova’nın dağ köylerinden gelen bu insanlar tehdite oyun eğmedi. Direnerek kazandılar” diye konuştu. Bu dosyaya yangının göz göre göre geldiğinin çok açık olduğunu ifade eden Atalay, “ Hiçbir önlemin alınmadığı, çocukların ellerini elektriğin çarpmasına rağmen önlem almadıkları, yangın merdivenlerinin kaalı olması… sayın sayabildiğiniz kadar. Kovuşturma aşamasında bilirkişi inelemsi yapılması gerekmesine ramen sanık müdafii avıkatların talebiyle yurt yıkıldı, delil karartıldı. Üçüncü haftada bu sanıkların tümü tahliye edildi” dedi.

Duruşma öncesi basın açılaması yapan Sosyal Haklar Derneği ve aileler, kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu belirterek adalet istediklerini söyledi. Burada konuşan Avukat Can Atalay, "Eğitimi Süleymancılar'a emanet edenler bu vebalin altında ezilecek. Bu dava eğitim hakkı davası. 12 kız çocuğu şahsında bu ülkede okumak isteyen yoksul çocukların davası" dedi.

AİLELER KAMU GÖREVLİLERİNE İSTENEN CEZAYI AZ BULDU

Dava özensiz davranış sonucu ölüme neden olma anlamına gelen ve 2 ila 15'er yıl hapis cezası ön görülen "birden fazla kişinin taksirle ölümüne ve yaralanmalarına sebep olma" suçundan açılmıştı. Hazırlanan iddianame ölümlerin alınmayan ihmaller zinciri ile göz göre göre geldiği belirtilerek çok tartışılmıştı. Savcılık makamının önceki duruşmada istediği ceza dosyayı bir adım daha ileri taşıdı. Savcılık mütalaasında ölümlerin ön görülür olduğunu kabul ederek "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan ceza verilmesini istedi. Buna göre taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma suçundan verilecek ceza 3'te 1 ya da yüzde 50 oranında arttırılarak 2 yıl 8 aydan 22.5 yıla kadar ceza verilmesi ön görülüyor. Ancak bu ceza Yurt müdürü, yurdun bağlı olduğu derneğin yönetim kurulu ile sınırlı. Savcılık kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ceza istedi.

Çocuklarını yangında kaybeden aileler ve müşteki avukatlar kamu görevlilerinin de sorumluluğuna dikkat çekerek, davranışın ölümle sonuçlanacağının ön görülmesine rağmen umursanmaması anlamına gelen "Olası kastla öldürme ve yaralanmalarına sebep olma" suçundan ya da ihmali davranışla kasten öldürmeden ceza almalarını istiyor. Aileler başta yurt müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün cezalandırılmasını istiyor. 

Aileler mütalaaya karşı verdiği ifadede sanıkların cezalandırılmasını, adaletin yerini bulmasını istediklerini söyledi. Ahmet Altun mütalaada ihmaller suçlanan başta dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere kamu görevlilerinin de gereken cezayı almasını istedi. İsmail Bagir, kendilerini yönlendiren üç muhtarının da yargılanmasını istedi. Mehmet Karataş, görevi kötüye kullanmakla suçlanan dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'ın cezasının az olduğunu ifade etti. Nazmiye Karataş da özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'tan özellikle şikayetçi olduğu söyledi. Mustafa Avcı da kendilerini yönlendiren İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün ceza almasını istedi.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI MÜTALAAYA KATILIYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı temsilen katılan avukat mütalaaya katıldıklarını belirterek bilinçli taksirle öldürme suçunu üst sınırından ceza verilmesini istedi. Savunma yapan avukatlar ise savcının mütalaasına katılmadıklarını yangın çıkış sebebinin araştırılmasını isteyerek, itfaiye ekiplerini yine suçladı. Avukatlar cezanın "olası kastten öldürme'nin üst sınırında verilmesini" istiyor. 

"BU DOSYA YOKSULUN EĞİTİM HAKKI DOSYASIDIR"

Avukat Can Atalay, yurdun 1972'de açıldığını ve kaçak olarak işletildiğinin Aladağ Belediyesinin idari soruşturma ile ilgili Adana 3'üncü İdare Mahkemesine verdiği yazıda ortaya çıktığını hatırlattı. "Yurt 1972 muhtırasından sonra açılmış, ilk resmi yazılmasını 1980 askeri darbesinden sonra yapmıştır" diyen Atalay, 1972 muhtırası ve 1980 darbesi ile cemaatlerin yurt açmasının önünün açıldığına işaret ederek "40 küsür yıldır Tüm kamu görevlileri tarafından korunacaksınız, sonra kamu görevlileri ile illiyet bağı yok diyeceksiniz. Bu dosya yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkı dosyasıdır" dedi.

"44 YIL KAÇAK YURT İŞLETİLMESİNE GÖZ YUMULDU"

Eğitim hakkının yargının ve bürokrasinin iki dudağı arasında olmaması gereğini ifade eden Atalay,  "Sanıklar cemaat faaliyetlerinin sürdürülmesini öncelleyerek gerekli önlemleri almamıştır. Dün FETÖ'cüler sağlanan imkan bugün Süleymancılara sağlanmaktır. Kamu görevlileri açısından ceza' olası kasttan öldürme'nin üst sınırında verilmelidir. 40 kusür yıl göz yumulması kamu idaresinin sorumluluğunu tarif ediyor. Yurdun açılması ve faaliyetin sürdürülmesini sağlayan olası kastı tarif ediyor " diye konuştu.

Kamu görevlilerinin etkili denetim yapmadığını, tespit ettikleri eksiklikleri gidermek için hiçbir adım atmadığını dile getiren Atalay, "Cemaatin menfaati öncellenmiştir,  öngördükleri sonucun meydana gelip gelmemesini umursamamışlardır"  dedi. Atalay, kapıların çocukların üzerine kilitlendiğini ve çocukların kaçmamaları için kapı kollarının çıkarıldığını da hatırlattı.

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük de Aydın Efeler'de aynı cemaatin yurdunda çıkan yangından bahsederek "Denetlememe göz yumma var. İlçe Milli Eğitim Müdürünün yönlendirdiği söylüyorlar. En temel hak olan eğitimi sağlamak yerine İlçe Milli Eğitim Müdürü, kendi düşüncesini taşıyan yurda yönlendirmiş. Yangın hangi nedenle başlarsa başlasın çok ciddi yaşamsal tehlike oluşturacak koşullar var. Çok önceden biliniyor. Sanıklar bunu görecek yeteneğe sahip olması gereken kişiler. Kamu vicdanını rahatlatacak ve bir daha böyle olayların olmamasını sağlayacak şekilde hüküm kurulmasını, tüm sanıkların olası kastla insan öldürmeden ve üst sınırdan cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi. 

"ZİMMETLE MALZEME ALAN İTFAİYE ERİ SORUMLU OLAMAZ"

Görevi kötüye kullanma ile suçlanan İtfaiye eri sanıklar adına savunma yapan Av. İsmail Ayan zimmetle malzeme almak zorunda olan itfaiye erlerinin yeterli olmayan malzemeden sorumlu olamayacağını belirterek "Sanıklar arasında daire başkanı ve İtfaiye amiri dahi yok. Ama malzemeyi tedarik etmekle görevli olmayan iki itfaiye eri sanık olarak dinleniyor. Elbisesini zimmetle teslim alan kişi sorumlu tutulamaz. Sorumlular amir konumunda çalışıp malzeme tedarik etmesi gereken kişilerdir" dedi.

BAKANLIĞIN TAZMİNAT İÇİN HEDEF GÖSTERİLDİĞİ SAVUNMASI

Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü sanık Mehmet Aktaş'ın avukatı Berkay Dikici tepki çeken bir savunma yaptı. Müvekkilinin olayın gerçekleşmesinde sorumluluğunun olmadığını söyleyen Dikici, milli eğitimden tazminat alabilmek için müvekkilinin suçlandığını söyledi. Etkin denetim yapmadığı konusunda konuşan Dikici, 'müvekkilinin değil, marif müfettişlerinin izleme ve değerlerlendirme yapmakla yükümlü olduğunu, İlçe Milli Eğitim Müdürünün denetim yapmasının mümkün olmadığını savundu. Müvekkilinin günah keçisi yapıldığını iddia eden Dikici, müvekkilinin Milli Eğitim Bakanlığından tazminat almak için hedef gösterildiğini ileri sürdü. Dikicinin ifadelerine isyan eden aileler "Bizim canımız yandı biz para istemiyoruz. İstiyorsanız biz size verelim" diye tepki gösterdi.

Aileler tepki gösterirken elinde fotoğraf makinesi bulunan bir gazeteci salondan çıkarıldı.

SANIK AVUKATLARI DURUŞMAYI UZATMAK İSTEDİ

Savunmalarında TEDAŞ ve İtfaiyeyi suçlamaya devam eden sanık avukatları dosyanın genişletilmesini isteyerek ek süre istedi.

SANIK AVUKATI BERAAT EDEN KURŞUN'A "FETÖ" SUÇLAMASI YAPTI

Sanık avukatları, Adana Barosu'nun dosyaya verdiği mütalaayı hazırlayan, ingilizce bilimsel yazılar içeren Zaman Today's gazetesinde makaleler yazdığı için Çukurova Üniversitesinden ihraç edilen Eğitim Sen üyesi Doç. Dr. Günal Kurşun'un FETÖ'cü olduğunu iddia ederek FETÖ'nün dosyaya girdiğini ileri sürdü.

Av. Mustafa Çinkılıç, Kurşun'un müvekkili olduğunu belirterek müvekkilinin beraat ettiğini belirterek "Müvekkilim barış imzacısı olduğu için görevinden ihraç edilmiştir. Yargılandığı davada suçun unsurları oluşmadığından beraat etmiştir. Meslektaşım müvekkilimin FETÖ'cü olduğunu söyleyerek suç işlemiştir" dedi. Konuyla ilgili söz almak isteyen Adana Baro Başkanı Veli Küçük'e mahkeme heyeti izin vermedi.

Duruşmayı Sosyal Haklar Derneği, Eğitim Sen, Adana Barosu ve çeşitli illerin baroları izledi.

ÖNCEKİ HABER

Kireç tozu yüklü tankerde patlama meydana geldi: 1 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yüzde 42,5 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...