03 Temmuz 2019 16:45

Norveç’te, Nazi sembollü afişler asan üç kişi mahkeme karşısına çıkacak

Norveç’in Nazi işgaline uğramasının yıl dönümünde Nazi bildirileri dağıtan, afiş ve bayrak asan üç Neonazi, nefret suçu işledikleri gerekçesiyle yargılanacak.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te, Kuzey Direniş Hareketi adlı Neonazi örgütünün üç üyesi, geçen yıl 9 Nisan’da gamalı haçlı bayrak, afiş ve nefret söylemi içerikli bildiri asıp dağıttıkları gerekçesiyle mahkeme karşısına çıkacaklar.

Nazi Almanya’sının, Norveç’i işgal ettiği 9 Nisan’ın 78. yıl dönümünde Kristiansand kentinde Nazi sembollü afişleme yapan zanlılar, kentte İnsan Hakları Arşivi olarak kullanılan binaya da gamalı haçlı bayrak asmışlar ve büyük tepki görmüşlerdi. 

Bina, Nazi Almanya’sı işgali döneminde hapishane hücreleri ve işkence odaları da dahil olmak üzere Nazi polisi tarafından güvenlik merkezi olarak kullanılmıştı. Bina, bugün ise arşiv binası olarak kullanıyor.

Öte yandan Kuzey Direniş Hareketi adlı Neonazi örgütün üyeleri, aynı gece polis tarafından durdurularak gözaltına alınmışlardı Neonaziler polise verdikleri ifadede ise bayrak, afiş ve bildirileri kendilerinin asmadıklarını ileri sürseler de polis yetkilileri, zanlıların arabasında, afiş ve bayrakları asanların kendileri olduğunu doğrulayan kanıtların ve kendi çektikleri görüntülerin bulunduğunu açıkladı.

Neonazilerin, Ceza Yasası'nın nefret söylemi konusundaki maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle 10 bin Norveç kronu para cezasına çarptırıldığı duyuruldu. Ancak cezayı ödemeyi kabul etmeyen Neonaziler, 20 Ağustos'ta Kristiansand Bölge Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacaklar. 

Polis, mahkemeden her birinin 12 bin kronla cezalandırmasını, para cezasını ödemedikleri takdirde 24 günlük hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: 420 kişinin daha TRT’den gönderileceği doğru mu?

SONRAKİ HABER

Evdeki kurusıkı tabancayla oynayan çocuk başından yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...