15 Ekim 2012 10:50

Halkın seçtikleri yerine devlet memurları atanacak

İzmir İl Özel İdaresi çalışanları ve muhtarlar “Büyükşehir Yasası” olarak bilinen yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya, çok sayıda il genel meclis üyesi ile muhtar katıldı.İzmir İl Genel Meclis Başkanı A. Serdar Değirmenci, “Büyükşehir Yasası” olarak bilinen “Bü

Halkın seçtikleri yerine devlet memurları atanacak
Paylaş

İzmir İl Özel İdaresi çalışanları ve muhtarlar “Büyükşehir Yasası” olarak bilinen yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya, çok sayıda il genel meclis üyesi ile muhtar katıldı.

İzmir İl Genel Meclis Başkanı A. Serdar Değirmenci, “Büyükşehir Yasası” olarak bilinen “Büyükşehir Belediyesi ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edilerek, bu hafta içinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinin beklediğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu tasarıya göre 29 il özel idaresi ve il genel meclisi, bin 591 belde belediyesi, 16 bin 82 köy tüzel kişiliği kapatılarak, 13 yeni büyükşehir belediyesi kuruluyor. Böylece Türkiye’deki il özel idarelerin yüzde 36’sı, belde belediyelerinin yüzde 53’ü, köylerin yüzde 47’si burada yaşayan 56 milyon yurttaşa sorulmadan seçmen iradesi yok sayılarak kapatılıyor. Halkın kendi kendini yönetme hakkı gasp ediliyor. Ülkemizin geldiği ileri demokrasi anlayışı işte bu” dedi.

BELEDİYELERİN KAPISINA KİLİT VURACAKLAR

“Bu oldu bittiden, ben yaptım oldu mantığından” valilerin, AKP’li il genel meclis başkanları ve üyelerinin memnun olmadığını, ancak seslerini çıkaramadığını söyleyen Değirmenci, “Toplum bir kişinin istemine göre yeniden şekillendirilip, ülkenin idari yapısı başkanlık sistemine göre yeniden yapılandırılıyor” diye konuştu.
Bu tasarıyla 2 bin 950 belde belediyesi yani belediyelerin yarısından fazlasının kapısına kilit vurulacağını belirten Değirmenci, “Böyle yerelleşme mi olur? Bu uygulama yerinden yönetim ilkesine aykırı olduğu gibi imza attığımız Avrupa Yerel Özerklik Şartı’na da uygun değildir” dedi.
Bu tasarıyla Türkiye’de iki başlı yerel yönetim modeli oluşturulacağına dikkat çeken Değirmenci, “29 ilde il özel idare kalkıyor, 52 ilde ise devam ediyor. Türkiye’nin yarısında başka bir yönetim modeli, diğer yarısın da ise başka bir yönetim modeli uygulamaya giriyor” dedi. Açıklama, il genel meclis üyeleri ve muhtarların alkışlı protestosuyla sona erdi. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Karaman Cezaevi’ndeki ihlaller Ergin’e soruldu

SONRAKİ HABER

‘Fi-Yapı tüketicileri mağdur ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...