Hayaller: Futbolcu olmak | Gerçekler: Fabrikada 12 saat çalışmak

Türkiye’de yaşayan Afrikalı sporcuların katıldığı ve Türkiye Afrikalılar Derneği’nin katkıları ile düzenlenen “Afrika Kupası”, Kağıthane’de yer alan Hasbahçe Stadı’nda gerçekleşiyor.

03 Temmuz 2019 00:00
Paylaş

Buket DEMİR
İstanbul

Türkiye’de yaşayan Afrikalıların katıldığı “Afrika Kupası” 16 Haziran’da İstanbul'da başladı. 2004 yılından beri gönüllü göçmenler tarafından ve Türkiye Afrikalılar Derneği’nin katkıları ile düzenlenen turnuva, Afrikalı göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kağıthane’de yer alan Hasbahçe Stadı’nda devam ediyor. Türkiye’ye profesyonel futbolcu olma umudu ile gelen binlerce Afrikalı göçmenden çoğu fabrikalarda, atölyelerde, günübirlik işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Nijerya, Senegal, Mali, Somali, Zambiya gibi Afrika ülkelerinden gelen göçmen sporcuların kurulan milli takımların yarıştığı turnuva, profesyonel futbolcu olabilme yolunda sporculara umut oluyor. Turnuvada 300’e yakın göçmen sporcu yarışıyor. Turnuva boyunca göçmen sporcular menajer ve kulüp yetkilileri tarafından takip ediliyor. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda göçmen, bu turnuva sayesinde keşfedilirlerken diğerleri Emmanuel Emenike kadar şanslı olamadıkları için geldikleri fabrikalara, atölyelere geri dönüyor.

SPORCU OLMA UMUDUYLA GELİP ATÖLYELERDE 12 SAAT ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti maçı öncesinde konuştuğumuz Türkiye Afrikalılar Derneği Genel Sekreteri Ali Zoungrana, Türkiye’ye göç eden Afrikalıların çoğunlukla futbol ve eğitim amaçlı geldiğinin altını çizerek fırsatlarının da kısıtlı olduğunu söylüyor. Yıldız Teknik Üniversitesinde çevre mühendisliği doktora öğrencisi olduğunu söyleyen Burkina Fasolu Zoungrana, bu turnuvayı göçmen sporcular için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor. İyi bir kulüpte yer bulamayan göçmenlerin sezon bitince fabrikalarda 12 saat çalıştığını ve bu durumun performanslarını kötü etkilediğini de ekliyor.  

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN TURNUVAYI İZLEMEYE GELİYORLAR

Afrikalı futbolseverlerin ilgisinin yoğun olduğu maçta tribünlerde Uşak Üniversitesinde okuyan ve turnuva için İstanbul’a gelen de, Türkiye’de hayal ettiği hayatı bulamayıp günün keşmekeşinden sıyrılıp biraz nefes almak için gelen de bulunuyor. Afrika Kupası, öğrenci, işçi, işsiz Afrikalı göçmenlerin kısıtlı imkanlarının sınırlarını zorladığı bir turnuva...

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Rıza Saygılı’yı uğurluyoruz

SONRAKİ HABER

Barış Pehlivan, Fetullah Gülen'e "hakareti" siteden kaldırmadığı için ceza aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...