15 Ekim 2012 10:46

Asya ve Amerika’da barış görüşmeleri

FİLİPİNLER hükümeti ile ülkenin en büyük Müslüman grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasından “çerçeve barış anlaşması” imzalandı. Anlaşma, ülkenin güneyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulma

Asya ve Amerika’da barış görüşmeleri
Paylaş

FİLİPİNLER hükümeti ile ülkenin en büyük Müslüman grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasından “çerçeve barış anlaşması” imzalandı. Anlaşma, ülkenin güneyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor.
Filipinler hükümeti ile MILF arasından anlaşmaya varılan ve barışı sağlayacak çerçeve anlaşma başkent Manila’daki devlet başkanı sarayı Malacanang’da imzalandı.
Anlaşmayı her iki taraf adına da barış görüşmelerini sürdüren heyetlerin başkanları Marvic Leonen ve Mohagher Iqbal imzaladı. Anlaşmanın imzalanması törenine Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, MILF Başkanı Murad Ebrahim, Malezya Başkanı Datuk Seri Najib Tun Razak ve çok sayıda yetkili katıldı.
Çerçeve anlaşma, 2016 yılına kadar Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor.
Taraflar anlaşmayı imzalarken, barışın sağlanması için daha üzerinde çalışılacak çok ayrıntının olduğuna vurgu yaptı. BM, ABD ve diğer ülkeler anlaşmayı olumlu karşılarken, “barış için nadir fırsat” olarak nitelendirdi. MILF, 1970’ten bu yanan Filipinler hükümetine karşı bağımsızlık veya özerklik için silahlı mücadele veriyor. Yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 150 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

KOLOMBİYA-FARC GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Oslo’da yapılması beklenen barış görüşmeleri dün başladı. Devletin güvenlik güçleri ile gerillalar arasında yarım asırdır devam eden çatışma ve şiddetin karşılıklı olarak bitirilmesini öngören görüşmelerin iki gün sürmesi bekleniyor. Kolombiya’nın bütünlüğü için büyük önem taşıyan görüşmelere Norveç, Küba, Venezuela ve Şili arabuluculuk yapıyor.
Daha önce birçok kez başlatılan ve bir neticeye ulaşılamadan sekteye uğrayan barış görüşmelerinde bu kez somut adımlar atılması bekleniyor. Görüşme öncesinde iki tarafın temsilcileri silahların susturulacağı ve devletin ordusuyla işbirliğine gidileceğine yönelik ılımlı açıklamalarda bulundu. Görüşmelere Kolombiya hükümetini temsilen eski parlamento üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarından etkili isimler katılıyor.
Görüşmeler neticesinde FARC’ın etkin olduğu bölgenin kalkındırılması, siyasi hakların garanti edilmesi, silahların toplanması, gerillaların sivil hayata entegre edilmesi, uyuşturucu kaçakçılığına karşı ortak mücadele verilmesi ve çatışmalarda ölen kurbanların haklarının korunması gibi konularda uzlaşmaya varılması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çocukları için ‘nükleere hayır’ dediler

SONRAKİ HABER

Nobel ödülü ikiye bölündü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...