15 Ekim 2012 10:22

Koruma değil mülksüzleştirme

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Afet Yasası ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili gezici panellerinin ilkini Aşık Mahzuni Şerif Parkında yaptı. Panelde Afet Yasası’nın kentleri ve halkı afetten korumak için değil “mülksüzleştirme” için çıkarıldığı belirtildi. Panele İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) An

Koruma değil mülksüzleştirme
Paylaş

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Afet Yasası ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili gezici panellerinin ilkini Aşık Mahzuni Şerif Parkında yaptı. Panelde Afet Yasası’nın kentleri ve halkı afetten korumak için değil “mülksüzleştirme” için çıkarıldığı belirtildi. Panele İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyon Üyesi Erdoğan Balcıoğlu, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yöneticisi Ali Hakkan, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreter üyesi Filiz Hekimoğlu ve Av. Suzan Gökalp katıldı.

Avukat Suzan Gökalp, afetle ilgili yasanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yasanın amacının afet riski taşıyan yapı ve alanların “rant” için dönüştürülmesi olduğunu söyleyen Gökalp, yasayı “mülksüzleştirme” yasası olarak nitelendirdi. Uluslararası anlaşmalarda belirtilen ve koruma altına alınan alanların da yasa içerisinde olduğunu belirten Gökalp, “yasa ile pek çok korumaya ait mevzuat devre dışı bırakılıyor” dedi.

Filiz Hekimoğlu ise Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem riski taşıdığını ifade ederek, yasanın kapsam ve daha birçok açıdan ranta teslim olduğunu söyledi. Boğaziçi Kanunu gibi birçok kanunun kaldırılarak boğazdaki alanların da dönüştürüleceğini ifade eden Hekimoğlu, afet yasası ile afet riskinin bahane ederek ülkenin kaynaklarının talan edileceğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eczaneler ‘gıda işletmesi’ değildir

SONRAKİ HABER

Mimarlık Haftasının teması: Dönüşüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...