İzmit Belediyesinde usulsüzlüklere tepki: Belediye halkın yararına işler yapmalı

İzmit Belediyesindeki usulsüzlüklere, İzmitliler tepkili. Yurttaşlar, belediye kaynaklarının halk yararına kullanılmasını talep ediyor.

29 Haziran 2019 00:30
Paylaş

Orkun KAYA
Cemre KAVALA

Kocaeli

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in, kendisinden önceki AKP döneminde belediyede yapılan usulsüzlük ve yolsuzlukları belgeleri ile kamuoyu ile paylaşmasının ardından vatandaşın tepkisini ölçebilmek için mahalleleri dolaştık. İzmit Tavşantepe Mahallesi’nde ve Yürüyüş Yolu’ndaki vatandaşların belgeler açıklanmadan önce de usulsüzlüklere ilişkin ciddi şüphelerinin var olduğuna tanık olduk.

Yolsuzluk iddialarından basın yoluyla haberinin olduğunu belirten Tavşantepe Mahallesi esnaflarından Ali Aldemir şunları söyledi: “Halkın parasını rant alanına çevirerek vakıflara yardımda bulunduklarını öğrendim, ben halkın alın teri ve vergileri üzerinden birilerinin rant sağlamasına kesinlikle karşıyım.”

Belediye uygulamalarının eşit paylaşım ve eşit haklar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyleyen Aldemir, “Belediyenin halkın taleplerini karşılamak için çalışma yapması lazım birilerinin rantını sağlamak için değil” dedi. Belediye bütçesinin halkın çıkarı ve yararına kullanılması gerektiğini söyleyenlerden biri olan Tavşantepe Mahallesi’nden Tayfun Bey de şunları ifade etti: “Daha önceden de yolsuzluk yapıldığını biliyorduk fakat belgeleri ortaya çıkınca tescillendiğini görmüş olduk. Belediye AKP’de olmuş olsaydı bizler şu an bunları öğrenemeyecektik. Ben bir CHP’li olarak Atatürkçü Düşünce Derneği de dahil olmak üzere hiçbir derneğe, hiçbir vakfa harcama yapılmasını doğru bulmuyorum. İnsanlara daha güzel sosyal hizmet alanlarında projeler yapabilirler. Belediyenin bütçesini halkın çıkarı ve halkın yararına yapması gerektiğini düşünüyorum”

AKP ESKİ SEÇMENİ: HELAL ETMİYORUM!

Yürüyüş Yolu’nda yolsuzluk iddialarını sorduğumuz Aras isimli vatandaş ise, “Halkın bir kuruşu hiç düşünülmeden veya değerlendirme yapılmadan, olumsuz şeylere peşkeş çekildiyse ben hakkımı bir vatandaş olarak helal etmiyorum” dedi.

Belediyelerin halk ile iç içe olması gerektiğini vurgulayan Aras, “Eski bir AKP seçmeni olarak, belediyecilik anlayışının şu anda mevcut İzmit Belediye Başkanı gibi olması gerektiğini düşünüyorum. Belediye başkanlarının halk ile iç içe olması gerekir” ifadelerini kullandı.

"GÖZLERİMLE GÖRMEM LAZIM"

Yürüyüş Yolu sakinlerinden Ali Baysal, duyumlar aldığını ama yolsuzluk olduğuna inanması için kendi gözleriyle görmesi gerektiğini söyledi. Baysal, “A veya B partisi fark etmez, her parti hakkında yolsuzluk iddiaları sürekli ortaya çıkıyor ama benim bunu gözlerimle görmem lazım” dedi. Belediyecilik anlayışının daha şeffaf olması gerektiğini dile getiren Baysal, “Parti insanı değil de, nasıl hizmet ederim anlayışını benimseyecek belediye başkanları olması gerekiyor. Mesela işe alımlarda liyakate göre insan işe alınmalı kendi adamım diyerek yandaşçılık yapılmamalı” ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK ŞEHİRDE KİM BİLİR NELER YAPILMIŞTIR"

SEKA Kağıt Fabrikasından Emekli Çetin Özavcı ise “İzmit’te yapılanları duyduktan sonra ‘Büyükşehir Belediyesinde kim bilir neler yapılmıştır?’ diye düşündüm. Kim bilir neler ortaya çıkacak ve hayretler ile göreceğiz” dedi. Kentlerin nasıl bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini sorduğumuz Özavcı görüşlerini şöyle özetledi: “Bunun için Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, bilim insanlarının bilimsel çalışmalarına ve araştırmalarına dayanarak bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ovacık Belediyesinde yapılan çalışmalar yeni bir belediyecilik anlayışı olarak görülebilir, artık bu zihniyeti değiştirmek yeniliklere açık olmamız gerekiyor, güzel işler yapmak lazım.”

YAĞMA DÜZENİNİN FOTOĞRAFI

Başkan Fatma Kaplan Hürriyet’in, bilgi ve belgelerle yaptığı bilgilendirme toplantısındaki çarpıcı örneklerinden bazıları şunlardı:

  • Ayrıcalıklı vakıflara milyonlar harcanmış: TÜGVA ile 25 yıllık, Ensar Vakfı ile 10 yıllık protokol yapılmış. Protokol ile sınırsız bir şekilde ne istiyorsa; kirasına, faturasına, yatağına, oyun kola sonuna varana kadar bu kadar geniş yetki verilmiş. Bu iki kurum yaptıkları her şeyi belediyeye fatura etmişler.TÜGVA yaz okulunun faturasını bile belediyeye kesmiş. Milyonlar harcanarak yapılan bazı binalar çürümeye terkedilmiş.
  • Makam aracına milyonluk ödeme: Eski Başkan Nevzat Doğan için kiralanan BMW  makam aracına 3 yıl 3 ay için 862 bin lira, Renault Talisma markalı araç için de 7 aylığına 80 bin lira ödenmiş. Sadece makam aracı için milyona yakın para verilmiş.
  • Özel kalem müdürünün akrabasına özel park: 12 milyonluk başka ilçelere park, anıt yapılmış. Bu kadar borcu olan belediye parayı başka yerlere  harcamış. Develi Belediyesine park yapılmış. Develi, Eski Özel Kalem Müdürü Gül Aşık’ın memleketi. Parka Özel Kalem Müdürü’nün anneannesinin adı verilmiş.
  • Seçime ramak kala akrabalar memur:  Yeğenler, damatlar, başkan yardımcılarının çocukları, başkanın, meclis üyelerinin yakınları seçime birkaç gün kala memur yapılmış.
Reklam
ÖNCEKİ HABER

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi davasında 14 yıl ceza

SONRAKİ HABER

Katledilen Gülnur Yılmaz’ın cenazesi kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...