28 Haziran 2019 10:51

Hasan Boy: Hiçbir canlının yaşam alanına dokunulmamalı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde yaban hayvanlarının beslenmesi ve tedavi edilmesiyle ilgilenen Hasan Boy, doğayı anlamak için bilinçlenmek gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Hasan Boy'un arşivi

Paylaş

Serpil BERK
Dersim

Hasan Boy, on beş yıldır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde yaban hayvanlarının beslenmesi ve tedavi edilmesiyle ilgileniyor. Hani şu yaralı hayvanları tedavi eden "iyi" insanlar var ya Hasan Boy onlardan biri. Üstelik, mutluluk veren bu iş onun mesleği. Mesleğini severek yapan Boy, "Doğayı anlamak için bilinçlenmek gerekiyor" diyor ve ekliyor "Hiç bir canlının yaşam alanına dokunulmamalı."

"YAPTIĞIN İŞİ SEVECEKSİN"

İşe başladığı 2004 yılında kaçak avlanma, kirlilik vb. meselelerle karşılaştığını belirten Boy, “Bu davranışlara karşı cezai yaptırımlar sonuç verdi. Bunun yanı sıra çevre bilincini geliştirmek için verdiğimiz kurslar da duyarlılığı artırdı. Kursa belge almak için gelenler de var belgeyi önemsemeyenler de. Çünkü eğitimlerle doğanın önemini kavrıyor. Bazı kişiler, silahı bir güç aracı olarak görüyor ve bir canlıyı hobi olarak öldürüyor. Biz de gerekli takipleri yaparak cezai işlemlerle engel olmaya çalışıyoruz. Bunu tek başımıza değil doğaya duyarlı çevrelerin de desteğiyle yapıyoruz” dedi.

Dersim’de yapılan kültür ve doğa festivalinde çevreye duyarlılık çağrısı yapılması gerektiğini belirten Boy, bunun konuşmalarla ve sinevizyon gösterimiyle yapılabileceğini belirtti.

Devletin doğal hayata bakışıyla toplumunun beklentisi arasında tezatlık olduğunu belirten Boy şunları söyledi: “Bu tezatlık devletin doğaya ticari bakış açısından kaynaklanıyor. Örneğin HES’leri yapıyor, yaban hayvanlarının avlanmasını ihaleye açarak onlar üzerinden para kazanıyor. İhaleye açıyorsa eğer insanları bilinçlendirmesi gerekiyor. Diyecek ki  şu yaşta olacak, dişi olmayacak, sürünün dışında olacak gibi. Bunu sağlamazsan hiçbir ayrım gözetmeden hayvanlar kaçak olarak öldürülüyor."

"SAYIMIZ VE EKİPMANIMIZ YETERLİ DEĞİL"

Dersim’de bu işi yapan 5 kişiden biri Boy, sayının yetersiz olduğunu dile getirerek, "15 yıldır gönüllü olarak yaban hayvanlarını besliyoruz. Ekipmanımız yetersiz. Birkaç ilçede de şubeler olması gerekiyor. Örneğin doğada yaralı hayvan buluyoruz anlaşmalı özel veterinerimiz var. Getirip tedavisini yaptırıyoruz. Kurumda bir veteriner hekim olması lazım. Biz hem doğada hayvanlara bakıp hem de yaralı hayvanı takip etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

"AVCILAR KARDAKİ İZLERİMİZİ TAKİP ETMİŞ"

Hasan Boy çok etkilendiği bir olayı şöyle anlattı: "Kışın çok çetin geçtiği bir yıldı. Hayvanlara yem bıraktık, karı aşa aşa. Tabii haliyle karda iz bırakıyorsun. İzimizi takip eden avcılar hayvanları katletmişti. Bu olay beni çok üzmüştü."

ÖNCEKİ HABER

AKP, Yüksekova’da yolsuzluğun araştırılmasını reddetti

SONRAKİ HABER

DTK Şeyh Said’i andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...