28 Haziran 2019 08:06
Son Güncellenme Tarihi: 28 Haziran 2019 15:51

Suudi Arabistan'da grevde olan inşaat işçilerinin durumu Meclise taşındı

CHP Milletvekili Levent Gök ve HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Suudi Arabistan'da hakları için greve çıkan işçilerin durumunu Meclise taşıdı.

Fotoğraf: İnşaat İşçileri Sendikası

Paylaş

CHP Milletvekili Levent Gök, Suudi Arabistan’ın Tebük kentinde Baytur firması bünyesinde çalışan ve birikmiş ücretlerinin ödenmesi için greve giden işçileri Meclis gündemine taşıdı. Gök “Suudi Arabistan’da rehin kalan yurttaşlarımıza hak ettikleri ücretlerin ödenmesi ve ülkeye dönmeleri için gerekli girişimler ne zaman başlatılacaktır?​” diye sordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, şu soruları yöneltti:

  • Suudi Arabistan’da ödemesi yapılmayan, insanlık dışı şartlarda çalışan ve ülkeye dönmek isteyen yurttaşlarımıza neden Cidde Konsolosluğu tarafından yardımcı olunmamıştır?
  • Suudi Arabistan’da rehin kalan yurttaşlarımıza hak ettikleri ücretlerin ödenmesi ve ülkeye dönmeleri için gerekli girişimler ne zaman başlatılacaktır?
  • Turist vizesiyle yurtdışına giden ve gittiği ülkede çalışan kaç yurttaşımız bulunmaktadır? Sözü geçen yurttaşlarımızın istihdam edildiği ülkeleri açıklar mısınız?
  • 2014 – 2019 yılları arasında yurtdışında çalışan işçilerimizden ücret gecikmesi, yaşam koşullarının uygun olmaması ve vize sorunları sebebiyle resmi makamlara başvuru yapanların sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?​”

(Ankara/EVRENSEL)


HATİMOĞULLARI GREVCİ İŞÇİLERİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Öte yandan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da Suudi Arabistan’da sağlık, barınma ve beslenme koşullarının insanlık dışı olması ve aylardır ücretlerini alamadıkları gerekçesi ile 17 Haziran 2019 tarihinde greve çıkan Baytur İnşaat Firması’nda çalışan 300 inşaat işçisini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

“BAŞKONSOLUSLUK NEDEN İŞVERENİN YANINDA?​”

Cidde Başkonsolosluğu’nun grev gözcüsü Hasan Hüseyin’i şikayet ederek gözaltına aldırdığını ve“işçilere işe çıkmalarını, çalışmaya devam etmelerini” söylediğini aktaran Hatimoğulları, “Yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında yaşayan ya da çalışan Türkiyeli yurttaşların güvenliğini sağlamak, insanca koşullarda çalışmasını, yaşamasını sağlamak ve denetlemek, emeğinin karşılığı ücretlerin ve hakların alınmasını sağlamak devletin görevidir” dedi.

“TALEPLER KARŞILANMALI, GREV SÖZCÜSÜ SERBEST BIRAKILMALI”

 Suudi Arabistan’dan, bir yıldır ülkelerine dönemeyen işçilerle sağlıklı bir iletişim kurularak taleplerinin karşılanmasını isteyen Hatimoğulları, “Gasp edilen birikmiş ücretleri ödenmeli, çalışma koşulları sağlıklı ve insanca hale getirilmeli; gözaltındaki grev sözcüsü derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

“İŞÇİLERİN TURİST VİZESİ İLE GÖTÜRÜLDÜÜ DOĞRU MUDUR?​”

İşçilerin sorunlarının çözümü için hangi adımların atıldığını soran Hatimoğulları Bakan’dan şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

  • 6 aylık süreç için Suudi Arabistan’a çalışmak üzere giden işçilerin bir yılı aşkın süredir orada olmasına, 4-5 aylık birikmiş ücretlerini alamamış olmalarına ve kötü çalışma koşullarına dair Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalarınız olmuş mudur?
  • Söz konusu işveren firma ile ücretlerin ödenmesi, çalışma koşullarının sağlıklı olmasının sağlanması için Bakanlığınız tarafından görüşmeler yapıldı mı? İşçilerin yaşadığı sorunları çözmek üzere hangi somut adımlar tarafınızca atılmıştır? Süreç ne aşamadadır?
  • İşçilerin çalışma vizesi yerine turist vizesi ile Suudi Arabistan’a götürüldüğü iddiası doğru mudur?
  •  Konsolosluğun işveren firma ve taşeron firmalarla sürekli iletişim halinde olurken, işçilere ise sadece “işe çıkın” çağrısında bulunması, polise şikâyette bulunması işçilerin hak gaspına göz yumulduğuna ve işveren yanında tutum alındığına işaret etmez mi?
  • Hasan Hüseyin hangi gerekçe ile gözaltına alınmıştır? Gözaltındaki grev sözcüsü işçi Hasan Hüseyin’in derhal serbest bırakılması için tarafınızca adım atılmış mıdır?
  • Suudi Arabistan’da çok sayıda Türkiyeli işçi çalışıyor. Bu işçiler için yaşamsal ve iş güvenliği hususunda somut bir adım atmayı planlıyor musunuz? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan'da grevdeki işçiler: Atılan adımlar hep patrondan yana

SONRAKİ HABER

AYM, Gazeteci Deniz Yücel'in tutukluluğuna "hak ihlali" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...