28 Haziran 2019 00:02

Hataylı işçiler: Seçme ve seçilme hakkının kaldırılmasına dur dendi

Hataylı işçiler seçim sonuçlarını değerlendirdi: Seçme hakkından vazgeçmiyorum. Sana oy verdim yönet dedim. Ama her şeyi de sen belirle, seçilenin hakkını elinden al da demedim.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Ekrem İmamoğlu’nun Binali Yıldırım’a 9 puan fark atarak önde bitirdiği 23 Haziran İstanbul seçimine ilişkin İskenderun ve Dörtyol’da işçilerle konuştuk. İSDEMİR, MMK Metalürji, hastane, belediyede çalışan işçiler, 31 Mart’ta İstanbul seçimlerinin iptalinin, yalnızca İmamoğlu’na ve CHP’ye yönelik olmadığını, genel oy hakkını ortadan kaldıran bir girişim olduğunu ifade etti. İşçiler, “Seçme hakkından vazgeçmiyorum. Sana oy verdim yönet dedim. Ama her şeyi de sen belirle, seçilenin hakkını elinden al da demedim” mesajının verildiğini aktardı.

"AKP KAYBETMEYE BAŞLADI AMA BİZ ÖRGÜTLÜ DEĞİLİZ"

Seçim sonuçlarının olumlu olduğunu belirten MMK Metalürji işçisi, “Bence yeni bir dönemeçteyiz. Ama işçiler olarak biz örgütlü değiliz. Eğer işçiler bir güç olursa bu durum bizim lehimize gelişir. 23 Haziran seçim sonuçları AKP’nin kan kaybettiğinin bir göstergesi oldu. Bence Ekrem İmamoğlu’nu çalıştırmama yoluna gidecekler. İmamoğlu’nun hakaret ettiği iddia edilen Ordu Valisinin İstanbul’a vali olarak atanacağı söyleniyor. Yani ellerinden geleni yapacaklar. Ama seçim sonuçları ne yaparlarsa yapsınlar halktan daha güçlü kimsenin olmadığını ortaya koydu. Tayyip Erdoğan’a sen halktan büyük değilsin mesajı verildi” dedi.

Konuştuğu AKP ve MHP’li işçilerin İstanbul’da oy kullansalar Ekrem İmamoğlu’na oy vereceklerini söylediklerini bilgisini veren işçi, “AKP tabanında göz göre göre yapılan haksızlık kabul görmedi. Bir de işçilere, halka verdiği bir şey yok. Her geçen gün yoksullaşıyoruz. Kendileri ve çevresi ise zenginleşiyor. Herkes bunu görmeye başladı” dedi.

"KADROLUYUZ AMA ASGARİ ÜCRET ALIYORUZ"

Hastanede çalışan 17 yıllık bir işçi de kadrolu olduğunu ancak halen asgari ücretle çalıştığını söylüyor. Taşeron işçilere kadro verildiğini ama hiçbir şeyin değişmediğini belirten işçi şunları söyledi: “İşçilerin yaşamında bir şey değişmedi. Kadroya geçenlerin çalışma koşullarında, ücretlerinde herhangi bir iyileştirme olmadı. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülmedi. Hükümet verdiği hiçbir sözde durmadı. Zam üstüne de zam geliyor. İstanbul’da kazanılan seçimin yok sayılması işin tuzu biberi oldu. Halk 31 Mart’ta verilen uyarının yeterince anlaşılmadığını düşündü ki daha büyük bir ders verdi.”

"SEÇİM BİTTİ ZAMLAR BAŞLADI"

İSDEMİR’de çalışan bir işçi de “Hükümet sıkıştı, bir taraftan dış borçlar için kaynak bulması, para toplaması lazım. Diğer taraftan kaybettiği halk desteğini toparlaması lazım. İşi çok zor. Seçim öncesinde oy almak için ılıman davrandı. Zam yapmadı. Ama seçimden sonra çay, şeker başta olmak üzere zamlara başladı. İşçi ücretleri her geçen gün erirken bir gecede motorine 23 kuruş, çaya yüzde 15, şekere yüzde 16 zam yapıldı. AKP’nin işçiye vereceği bir şey kalmadı. Umarım onun yerine gelen daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

31 Mart’ta Cumhur İttifakına oy veren bir İSDEMİR işçisi ise “İstanbul seçimleri sürpriz olmadı. İşçiler, EYT ve kıdem tazminatı ile ilgili durumlardan dolayı tepkililer” dedi.

Başka bir İSDEMİR işçisi, “İşçiler seçim sonucundan memnunlar, buna AKP’li işçiler de dahil. 23 Haziran seçimlerinin bir ders ve tepki oyu olduğunun farkındalar. Şimdiden eğer İmamoğlu dürüst çalışırsa, işçiden emekçiden yana olursa geleceğin cumhurbaşkanı olarak görenler de var. İşçiler artık kendilerini aşağılık göreni tepeden bakanı ve dışlayanı istemiyor” diye konuştu.

"İŞÇİ KENDİ SORUNUNA SAHİP ÇIKMADAN KAZANAMAZ"

MMK Metalürji’de çalışan başka bir işçi ise AKP’ye işçi ve emekçilerin bir ders verdiğini söylüyor. MMK işçisi şöyle konuştu: “İşçilerin hangi parti kaybetti hangisi kazandı yerine biz ne kazandık, hangi sorunumuz çözüldü diye bakması lazım. AKP’nin kaybetmesi evet iyi oldu. Ama genelde seçimin kaybedeni partiler değil işçiler oluyor. Hangimizin sorunu çözüldü ya da çözülecek? Bugün fabrikalar tek tek kapanıyor, her gün işsizlik ordusu çoğalıyor. EYT bir yandan, kıdem tazminatına göz dikilmesi bir yandan. Her şey işçiye fatura ediliyor. Eğer işçi kendi sorununa sahip çıkmazsa kim kazanırsa kazansın işçiler kaybetmeye devam eder.”

Belediyede çalışan bir temizlik işçisi ise AKP’nin büyük bir oyla kaybetmesinin işçiler açısından iyi olduğunu söylüyor. AKP’nin eskisi gibi saldırgan olamayacağını düşünüyor. “17 yıldır iktidarda olmasına rağmen işçiye bir şey vermediği için artık işçiler vereceği sözlere inanmayacak” diyor.

{{381944}}‏

ÖNCEKİ HABER

İBB Başkanı İmamoğlu: 31 Mart'ta saati durdurmak istediler, halk yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Lisa Çalan’ın 5 Haziran katliamı davasına müdahilliği kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...