28 Haziran 2019 00:15

Kayserili işçi ve emekçiler İstanbul seçimlerini değerlendirdi

Yenilenen İstanbul seçimlerini Kayseri halkına sorduk. İstanbul seçiminin AKP’ye bakışı değiştirdiğini söyleyen vatandaşlar, ekonominin ve hak gasbının değişimde etkili olduğunu belirtiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abdullah SARIKAYA 
Burak PEKER
Kayseri

AKP ve MHP’nin itirazıyla yenilen ve tekrarı 23 Haziran’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yankıları sürüyor. CHP’li Ekrem İmamoğlu, AKP’nin Adayı Binali Yıldırım’a fark atarak seçimi yeniden kazandı. Kayseri’de AKP’nin kuruluşundan bu yana AKP’ye oy veren Murat, “İstanbul seçimi AK Parti’ye bakışımı değiştirdi” dedi. Yaşanan mağduriyete işaret eden Murat, “Mesela kriz yok diye bağırdı AK Parti, ben yaşıyorum nasıl kriz mriz yok!” ifadelerini kullandı. 

İstanbul seçimlerini Kayserili işçi ve emekçilerle konuştuk. Liseden bu sene mevzun olan Ahmet, AKP’nin Adayı Binali Yıldırım’ın projelerinin yetersiz olmasından dolayı seçimi kaybettiğini savunuyor. 31 Mart’taki oy farkının 23 Haziran’da büyümesine ilişkin Ahmet, “Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ın aksine birleştirici ve projeleri yeterliydi” ifadelerini kullandı. 

İşçi Hüseyin, YSK’nin seçimi iptal ederek, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasının haksızlık olduğunu belirtiyor. Hak gasbı yaşandığını vurgulayan Hüseyin, “İstanbul’daki halk bunu düzeltti. Çalındı diyerek halkı kandırdılar. YSK ‘çalındı’ demedi. Sandık başkanları 'devlet memuru değil' diye iptal etti. Halk 23 Haziran’da haksızlığa karşı geldi, Ekrem İmamoğlu yeniden kazandı” değerlendirmesi yapıyor.

"MHP’YE OY VERİYORDUM ARTIK KIZIYORUM"

Özel bir kurumda matematik öğretmenliği yaptığını söyleyen Barış, görüşlerini şöyle açıklıyor: “Seçimlerin iptal edilip yeniden yapılması gereksizdi. Herhangi bir anlam veremedim. Farkın yükselmesini iki sebebe bağlıyorum; ilki Kürt yurttaşlar ahlaksızlığa izin vermedi. İkincisi ise Binali Yıldırım’ın hiçbir projesi olmaması. Oy farkının açılmasında en büyük etkendi. MHP’ye oy veren biriydim. Bundan sonra CHP’ye oy vereceğim çünkü MHP’nin de hiçbir politikası yok. AK Parti’nin peşinden gidiyor sürekli. Kızıyorum.” 

"NASIL EKONOMİK KRİZ YOK BEN YAŞIYORUM"

AKP kurulduğundan beri AKP’ye oy verdiğini söyleyen Murat ise İstanbul seçiminin ülkenin özeti olduğunu dile getirerek şu değerlendirmelerde bulunuyor: "İstanbul ekonomisi tüm Türkiye’yi etkilediği için Türkiye'miz için hayırlısı olur. İstanbul seçimi bakışımı değiştirdi. Mağdur rolü her zaman kazandırmıştır. İstanbul açısından da bu geçerli. Aradaki fark yurttaşların Ekrem İmamoğlu’nu mağdur ve haklı görmelerinden kaynaklıdır. İmamoğlu’na oylarını atmışlardır. Mesela kriz yok diye bağırdı AK Parti, ben yaşıyorum nasıl kriz mriz yok! Benim düşüncem AK Parti, İmamoğlu’nun vaatlerini gerçekleştirmemesi için İstanbul Meclisini kilitleyecek gibi. Çünkü giderek hırçınlaştı parti. İnşallah İmamoğlu’nun projelerini engellemezler de İstanbul ve Türkiye adına güzel işler yapabilir.” 

"HALK ARASINDA SİYASET YAPILAMAZ OLDU"

Otobüs durağında bekleyen beden eğitimi öğretmenliği son sınıf öğrencisi Gamze de İstanbul seçim sonucuna şaşırmadığını anlatıyor. Yıllardır aynı düzenin sürdüğünü dile getiren Gamze, “31 Mart İstanbul Belediye başkanı seçimlerinin iptal edilmesi demokratik açından hiç hoş olmadı. Ama halk 23 Haziran seçimlerinde demokrasi görevini yaptı. Devletin ayrıştırıcı tutumundan dolayı halk arasında siyaset yapılamaz oldu. İstanbul seçimlerinden sonra bunun değişebileceğini düşünüyorum” diyor.

ÖNCEKİ HABER

AİHM, Süryanice soyadı yasağını haksız buldu

SONRAKİ HABER

‘Rockçı İmam’ın işe iade davası reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...