27 Haziran 2019 11:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD’den F-35 paramızı geri isteriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin F-35’ler için ödediği 1.25 milyar doları ABD’nin yaptırımları karşısında geri isteyeceğini söyledi.

Fotoğraf: Kayhan Özer/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin yaptırımları karşısında F-35’ler için Türkiye’nin ödediği 1.25 milyar doları geri isteyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenecek G20 zirvesi öncesi Japon Nikkei gazetesine konuştu.

Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın temmuz ayı içinde Türkiye’ye ziyarette bulunacağını söyledi. S-400 füzelerinin de önümüzdeki ay Türkiye’de olacağını ifade eden Erdoğan, ABD’nin F-35 savaş uçağı projesinden Türkiye’yi çıkarması ve yaptırım uygulaması durumunda, Türkiye’nin F-35 projesi için ödediği 1.25 milyar dolar geri isteyeceğini söyledi.

Erdoğan, ABD Senatosunda alınan Doğu Akdeniz ile ilgili kararı da değerlendirdi. G20 Zirvesi’nde konunun gündeme gelmesi halinde görüşeceklerini belirten Erdoğan, “Ama bu bölgede Türkiye’nin, Kuzey Kıbrıs’ın hakları var. Bu adı geçen ülkelerin nereye kadar hakları var. Hele hele Amerika’nın orada ne hakkı var? Amerika’nın Senatosu böyle bir kararı nasıl alıyor? Bunların hepsi soru işaretidir. Bakıyoruz son zamanlarda Senatonun önüne ne gelirse bunların kararını alıyor.” diye konuştu.

"GERÇEKÇİ PROJELERLE GELİRSE ÇALIŞIRIZ"

23 Haziran seçimlerine ilişkin de Erdoğan, partisinin yeni İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile belediye meclisinde iş birliği yapıp yapmayacağı sorusu üzerine ise “İstanbul’un menfaatine yönelik gerçekçi projelerle gelirse tabii ki AK Parti grubu bunu destekleyecektir. Fakat kabul edilemeyecek projelerle gelirse, İstanbul’un menfaati için bu tarz projeleri asla desteklemeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

S-400 TESLİMATI YİNE Mİ ERTELENDİ?

ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 zirvesinde bir araya gelmesinden önce Rusya’dan yeni S-400 açıklaması geldi. Rusya Askeri Teknik İşbirliği Hizmetler Federal Servisi, Türkiye’ye S-400 savunma sistemlerinin bu yıl sonuna kadar teslim edileceğini duyurdu. S-400’lerin daha önce haziran ayında teslim edilecekleri açıklanmıştı. Çarşamba günü açıklama yapan Rosoboronexport Genel Direktörü sistemlerin yüzde 99 hazır olduğunu ve teslimatın temmuz ayında gerçekleşeceğini söylemişti. Bu duyurudan bir gün sonra gelen “Yıl sonuna kadar teslim edilecek” açıklaması dikkat çekti.  Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasına karşı çıkan NATO ve ABD, Ankara’yı F-35 savaş uçağı projesinden çıkarmakla tehdit ediyor.

YAPTIRIMLARIN ERTELENMESİ İÇİN ABD’YE MEKTUP

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın geçtiğimiz ay ABD Kongresi’ne bir mektup göndererek, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 alması halinde uygulanacak yaptırımların ertelenmesini istediği ortaya çıktı. Al-Monitor’den Jack Detsch’in haberine göre, Kılıç mektubunda “Diplomasinin temel ilkelerinden biri de tek taraflı tedbir uygulama yoluna gitmeden önce diyalog ve müzakereye yeterli şansı vermektir” diye yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gezi Protests trial indictment collapsed

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta maden ocağında göçük: 1 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...