15 Ekim 2012 10:44

Ermenistan uçağı da indirildi

Moskova’dan Şam’a giden Suriye uçağının ardından Halep’e giden Ermenistan’a ait sivil bir yardım uçağı da Erzurum’daki havalimanına indirildi.‘TÜRK TARAFI ŞOV YAPIYOR’Ermenistan Havayolu şirketi Air Armenia Genel Müdürü Arsen Avestiyan, Halep’e insani yardım taşıdığı belirtilen kargo u&c

Ermenistan uçağı da indirildi
Paylaş

‘TÜRK TARAFI ŞOV YAPIYOR’

Ermenistan Havayolu şirketi Air Armenia Genel Müdürü Arsen Avestiyan, Halep’e insani yardım taşıdığı belirtilen kargo uçağının Erzurum havaalanına zorla iniş yapmadığını, önceden varılan bir mutabakat uyarınca indiğini ifade etti.
Arsen Avestiyan, “Türk tarafının, medyanın yardımı ile zorla bir iniş olduğunu söyleyerek, planlanan iniş konusunda şov yapmaya çalıştığını” ifade etti.

15 TON GIDA TAŞIYOR

Türkiye ile varılan mutabakat uyarınca “kontrol” için Erzurum Havaaanına indiği belirtilen Ermeni uçağının Suriye’ye 15 ton gıda taşıdığı bildirildi. Avestiyan, Ermenistan medyasınca yansıtılan açıklamalarında uçağın, “Kardeşine Yardım Et” adlı sivil toplum hareketinin girişimi üzerine toplanan 15 ton gıda taşıdığını kaydetti. Haberde “Kardeşi’ne Yardım Et” hareketinin Suriye’nin Halep kentine, “tahıl, şeker, yağ, bitki yağ, reçel, makarna ve konserve et” gönderdiği belirtildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan da, Halep’e insani yardım taşıdığı belirtilen bir Ermeni uçağının, Erzurum Havaalanı’na iniş yaptıktan sonra aranması ile ilgili “olağanüstü bir şey yok” dedi. Sözcü Balayan, tweeter mesajında, “Suriye’yi insani yardım taşıyan Ermeni uçağının Türkiye’ye uğraması planlanmıştı. Olağanüstü bir şey yok” diye yazdı.

YILDIRIM: PİLOTUN RIZASIYLA İNDİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erzurum’a inen Ermenistan uçağının, pilotun kendi rızasıyla indiğini söyledi.
Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı için Trabzon’a giden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ermenistan uçağının Erzurum Havalimanı’na indirilmesiyle ilgili soruyu cevapladı. Yıldırım, uçağın, pilotun isteği ve rızasıyla indiğini açıkladı.

Ermenistan’dan kalkan uçağın Erzurum’a ‘teknik iniş’ yaptığını ifade eden Bakan Binali Yıldırım şöyle konuştu: “Teknik iniş ne demek? Pilotun, kendi rızasıyla, arzusuyla iniş talebinde bulunmasıdır. Olay budur. Şu andaki bilgi bu. Teknik inişin havacılıktaki tanımı, pilotun herhangi bir ihtiyaç duyması halinde iniş yapmak istemesidir. Erzurum Havalimanı’na iniş talebinde bulunmuş, bu talebi de uygun görülmüştür.”

Uçağın inmesine izin verildiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Uçağın inişi neden uygun görülmüş? Biliyorsunuz biz dünden itibaren Suriye tescilli uçaklara hava sahamızı kapattık. Tamamen kapattık.. Aynı şekilde Suriye de kapattı. Ama teknik inişte bu kurallar geçerli değildir. Teknik inişte ne olursa olsun can ve mal emniyeti söz konusu olduğu için her türlü uçağa her ülke izin vermek zorundadır. Bu iniş de öyle bir iniştir.. Onun dışında başka bir şey yok.” (DIŞ HABERLER)


ARAMA YAPILDI

Bugün saat 11.00 sıralarında Ermenistan’dan Suriye’nin Halep kentine insanı yardım malzemesi götüren kargo uçağı, Erzurum havalimanına indi. Taşıdığı yüke bakılması için inen uçak VIP’nin önüne çekildi. Çevresi meydan müdürlüğüne ait taşıtlarla çevrilen uçakta arama başlatıldı. Güvenlik görevlileri, havalimanının VIP bölümüne giriş ve çıkışları kontrol altına aldı. Çevredeki koşuşturmanın yoğun olması dikkat çekti.


SURİYE UÇAKLARINA AVRUPA SEMALARI KAPANDI

AB Konseyi, malvarlıklarının dondurulması önlemine tabi olmak üzere, Suriye Arap Havayolları tarafından işletilen uçuşların AB havaalanlarına erişimine yasak getirdi.

AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Konsey sivil halka karşı şiddetli baskıda sorumluğu bulunduğunu düşündüğü 28 Suriyeliyi daha AB’ye seyahat yasağı konulan ve malvarlıkları dondurulan kişiler listesine ekledi. Konsey Suriye’den AB’ye silah ithalinin yasaklanması ya da Suriye silahlarının nakliyesinde AB’nin bir dahlinin bulunmaması konusunda adımlar da attı. AB Konseyi AB uyrukluların ve AB kökenli girişimlerin Suriye silahlarının, sigortalanma ve reasürans dahil ihracatına finansal hizmet sunmalarını yasakladı. Hiçbir AB vatandaşı ya da şirketi Suriye ile üçüncü ülkelerde, Suriye rejiminin yararına olacak askeri alanda işbirliği yapamayacak.


‘TÜRKİYE İÇİN RİSK ZAMANI DEĞİL’

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesi, başyazısında “Türkiye için risk alma zamanı değil” derken Türkiye’nin sınırdaki kriz konusunda genel olarak “övgüye değer bir itidal” gösterdiğini ancak Suriye yolcu uçağını indirme kararının “problematik” olduğunu savundu.
Indepedent, “Türkiye İçin Risk Alma Zamanı Değil” başlığını taşıyan başyazısında Türkiye ve Suriye’nin karşılıklı olarak sivil uçuşlarına hava sahalarını kapatmalarını “bölgesel gerginlikleri yeni ve daha riskli bir düzeye çıkartmakla kalmıyor aynı zamanda Suriye için Kuzey ve Batı’ya geri kalan hava koridorlarından birini kapatmış oluyor” diye yorumladı. Gazete, Türkiye’nin Akçakale saldırısına top ateşiyle karşılık verdiğine ancak daha ileriye gitmediğine ve NATO Antlaşması’nın 5. maddesinin devrenin sokulmasını talep etmediğine dikkat çekti. “Bu göreli itidal, (Türkiye’nin) Moskova’dan kalkan bir Suriye sivil uçağını indirme kararını özellikle problematik kıldı” görüşünü öne süren gazete, “Burada iki nokta var. Birincisi, teknik olarak yasal olsa da Moskova’nın açık bir askeri kullanımı olan ekipmanı Suriye’ye vermesinin gerekli olup olmadığıdır. İkincisi ise, Türkiye’nin yasa dışı silahların varlığına ilişkin kanıt sunamamasıdır.” Independent başyazısında “Türkiye sivil bir uçağı indirmeye zorlayarak büyük bir risk aldı. Eğer gerçekten silahlar yok ise, bu istihbaratının ve karar verme mekanizmasının kalitesine ilişkin kuşkuları yaratır. Bunlardan hiçbiri, o kadar hassas bir dönemde güven vermiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

BDP kongresine soruşturma

SONRAKİ HABER

Kaypakkaya'yı anmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...