27 Haziran 2019 10:43

Şehir Plancıları Odası: ODTÜ, yapılan yurda sadece maliyet odaklı bakmamalı

ODTÜ'de KYK yurdu inşasına ilişkin açıklama yapan Şehir Plancıları Odası, ODTÜ yönetiminin sadece maliyet odaklı bakmaması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ'de öğrencilerin tepkisine neden olan kavaklık alandaki KYK yurdu inşasına ilişkin açıklama yapan Şehir Plancıları Odası, "ODTÜ yönetimi sadece maliyet odaklı bakışın ötesinde bir akıl yürütmeye gitmeli ve üretilecek bu yeni mekanda ODTÜ değerlerini bugün ve gelecekte herhangi bir tehdite maruz kalmayacak ve koruyup geliştirecek şekilde kendi olanakları ve bileşenleri ile yaratmalıdır" dedi.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, ODTÜ yerleşkesinde inşa edilen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, ODTÜ‘nün barınma ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmanın, sadece mekansal çözüm üretmek ile sınırlandırılmaması gerektiği belirtilerek, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından üniversitelerin kontenjanlarının kontrolsüz bir biçimde artırılması politikası sürdürüldüğü müddetçe yurt ihtiyacının bitmeyeceğine ifade edildi çekildi.

"SERMAYE ODAKLI DİĞER PROJELERDEN FARKLI"

Ankara‘da özel sermaye yanlısı faaliyetler uğruna ODTÜ ve Atatürk Orman Çiftliği gibi alanların sahip olduğu değerlerin tehdit edildiği belirtilen açıklamada, ODTÜ'de inşa edilen yurdun ise doğal bir alanda bir yapılaşma üretmesi bakımından bir benzerlik taşımakla birlikte birçok yönden söz konusu mücadeleyle ayrıştığına dikkat çekildi. ODTÜ yurtlarının öğrenciler kısıtlı konfor koşullarına ve baskıcı yönetime sahip devlet yurtlarıyla kıyaslandığında ideal barınma olanaklarını öğrencisine sunduğu belirtilen açıklamada, ODTÜ yönetiminin yapımı süren 2 bin kişilik kapasiteli KYK yurdunun ormanlık alanın ve sit sınırlarının dışında olmasıyla doğaya en az zarar vermesi eğitim birimleri ile lojmanlar bölgesi arasında olmasıyla kavaklık alanın seçildiğini söylediği aktarıldı. Açıklamada, “Ancak yeni bir mekan üretiminde salt yer seçimine ilişkin bir değerlendirmenin ötesinde başka boyutlarının da göz önünde bulundurulması gerektiği açıktır” denildi.

KYK'NIN SİCİLİ KABARIK

Söz konusu yurt ptrotokolünün bir mekana sahip olma, tahakküm kurma ve genişletme meselesini içinde barındırdığı ifade edilen açıklamada, AKP hükümetinin ODTÜ ile sürekli bir hesaplaşma içinde olması ve ODTÜ Rektörlüğünün de izniyle son zamanlarda kampüste yaşanan olayların meselenin özünü oluşturturduğu vurgulandı. Ayrıca KYK yurtlarının sicili diğer bir çekinceyi meydana getirdiği belirtilen açıklamada, “Bu bağlamda ODTÜ yönetimi sadece maliyet odaklı bakışın ötesinde bir akıl yürütmeye gitmeli ve üretilecek bu yeni mekanda ODTÜ değerlerini bugün ve gelecekte herhangi bir tehdite maruz kalmayacak ve koruyup geliştirecek şekilde kendi olanakları ve bileşenleri ile yaratmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Ma Music: Anadil temelli çok dilli müzik

SONRAKİ HABER

Evinin balkonunda ölü bulundu, maganda kurşunuyla öldüğü anlaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...