26 Haziran 2019 16:57

Dicle Vadisi’nde köyler boşaltılmak isteniyor

Ilısu Barajı nedeniyle Dicle Vadisi’nde su altında bırakılmak istenen 199 yerleşim yerinin boşaltılması için çalışmalar yürütülüyor. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Metin YOKSU

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ve Dicle Vadisi sular altında bırakılmak istenirken, resmi açıklamalara rağmen 10 Haziran’da su tutma işlemleri gerçekleştirilemedi. Ilısu Barajında su tutma tarihi belli olmamasına rağmen Dicle Vadisi’nde bulunan köylerin boşaltılması isteniyor. 

Siirt’in Kurtalan ilçesine bağlı Çeltikbaşı köyü Awtê ve Belêk mezralarına Siirt Müftülüğünden giden bir heyetin, yurttaşları “Baraj her an su tutabilir. Köyü boşaltmak için hazır olun” şeklinde mesaj ilettiği belirtildi. 

“SU TUTULMA TARİHİNİ BİLMİYORUZ”

Çeltikbaşı köyü sakinlerinden Tekin Aktaş, müftülükten gelen bir heyetin, “tedbir” amaçlı barajda yakın bir zamanda su tutulacağı bilgisinin kendilerine verildiğini ifade etti. Su tutma tarihinin verilmediğini kaydeden Aktaş, “Su ne zaman tutulacak bilmiyoruz. Bize köyden çıkmamız için hazırlıklı olun diyorlar ama henüz sözü verilen evler dahi yapılmadı. Su tutulur mu, tutulmaz mı bilmiyoruz” dedi. 

BİTİRİLMEYEN EVLER İÇİN SÖZLEŞME

Dicle Vadisi’ndeki birçok yerleşim yerinde de aynı uyarının yine köylerde görevli imamlar tarafından yapıldığı ifade edilirken, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde ise henüz tamamlanmayan evler yurttaşlara verilmek isteniyor. Tamamlanmayan evlere rağmen TOKİ ihalesiyle evleri yapan Güneştekin İnşaat yetkililerinin, Hasankeyflilere “Evleri eksiksiz devir aldık” ifadelerinin yer aldığı sözleşmeler imzalatmak istediği ortaya çıktı. Hasankeyflilerin ise bitirilmemiş kent için bu şekilde evrak imzalamayacakları ifade edildi. (Siirt/MA)

ÖNCEKİ HABER

AYM'nin gazetecilerle ilgili 'ihlal' kararlarının gerekçeleri belli oldu

SONRAKİ HABER

"Ali Babacan yeni parti için periyodik toplantılar yapıyor" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...