Kocaelili işçilerden kıdem uyarısı: ‘Tepkimizi gösterelim’

Kocaeli'de servis bekleyen işçilerle kıdem tazminatını konuştuk.

27 Haziran 2019 00:19
Paylaş

Gözde TEKİN
Çağıl Çağan ADIGÜZEL
Kocaeli

Hükümetin aylar öncesinde yeni ekonomi paketi ile tartışmaya açtığı kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini Derince ilçesinde servis bekleyen işçilerle konuştuk. Genç işçilerin konuya dair bilgisinin daha az olduğunu, sendikasız iş yerlerinde ise sendikalı iş yerlerine kıyasla meselenin daha az tartışıldığını görüyoruz. Sendikalı işçiler konuşmakta çok daha rahat davranırken, sendikasız işçilerin çoğu ancak kamerayı kapattığımızda konuşmayı kabul ediyor. Genel eğilim bir şey yapılması gerektiği yönünde. Ne yapılması gerektiğine ilişkin görüşler “Sendikalardan bir şeyler beklemekten, işçinin kendisinin birleşmesine” kadar değişiyor... Ancak yapılan bütün propagandaya rağmen bu uygulamayı olumlu gören işçi sayısının yok denecek kadar az olduğu da ortada.

‘SIRT SIRTA VERMİYORUZ, SEMERİ VURAN VURANA’

Sendikasız çalışan bir işçi, “İşçinin bir tek kıdem tazminatı kaldı, bu işçinin son umudu. İşten ayrılınca onu alırım iki üç kuruşunu bir yere koyarım diye bekliyor. Zaten herkes asgari ücretle çalışıyor onu da aldıklarında işçi ölsün zaten ne yapacak, vay haline işçinin” dedi. İşçi, “Bu konuda sırt sırta vermemiz lazım ama biz işçi kesimi olarak sırt sırta vermiyoruz. Veremeyince de sırtımıza semeri vuran vurana” diye konuştu.

‘AVANTAJLARI DA VAR DEZAVANTAJLARI DA’

Sendikasız çalışan genç bir işçi ise iş yerinde meselenin pek tartışılmadığını dile getirdi. Bu düzenlemeyi hayata geçirebileceklerini düşünmediğini söyleyen işçi, “AKP’ye oy verenler de bu durumdan rahatsız aslında. Ama şu an taptıkları için sesleri çıkmıyor” dedi. Sendikasız çalışan bir başka işçi ise konuştuğumuz işçiler arasında fona devretmenin iyi olduğunu dile getiren tek işçi oluyor: “Çoğu zaman paramızı alamıyoruz. İçeriğini çok iyi bilmiyorum ama artık 1 gün de olsa alınacak deniyor bu iyi bir şey.” Paketin içeriğinden biraz bahsettiğimizde ise “Avantajları da var dezavantajları da var bu normal bir durum” dedi.

Sendikasız çalışan aynı zamanda da EYT’lilerden olan bir işçi de böyle bir düzenleme istemediğini dile getirdi: “Ankara’ya, İstanbul’a, her yere gittim EYT ile ilgili. Kıdem tazminatı için de bunun kadar hatta daha büyük bir mücadele lazım, başka türlü olmaz ama bakıp göreceğiz tabii ne olacağını.”

Haklarının gasbedilmesini istemediğini, bu uygulama karşısında dik durulması gerektiğini ifade eden başka bir işçi de “Maalesef şu an böyle bir birlik yok, ayaklanmamız lazım ki ancak haklarımızı koruyabilelim” diye konuştu. Hemen yanında duran bir başka işçi ise uygulamanın çok kötü olduğunu belirterek, “Sendikaların da belli bir yere kadar gücü var bir yerden sonra devlet yine yapacağını yapıyor maalesef” dedi.

‘SENDİKALAR BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAMALI’

Sendikalı bir genç işçi ise bu konuda herkesin düşüncesinin net olduğunu düşünüyor: “Sendikalar bu işin peşini bırakmamalı. Bunlar belli kafaya koymuşlar bir şekilde almak istiyorlar ama işçinin de dünkü gibi yerinde durmaması gerekiyor. Sus pus oturacağımıza 1 Mayıs’taki gösteriler gibi sokaklara dökülüp tepki göstermemiz lazım.”

Bir başka sendikalı işçi ise “Hükümet kafasına göre değil işçiye göre bir sistem ortaya koymalı ortaya” dedi. Sendikasının bu durum karşısında ne yaptığını sorduğumuzda ise “Sendikamızın maalesef bir eylem planı yok. Türkiye’deki tüm sendikalar birleşmeli ve işçi için ne gerekiyorsa yapmalılar. Dün yapıldığı gibi başka ülkelerde olduğu gibi hükümete geri adım attıracak eylemler, birliktelikler olmazsa işçi sınıfı her zaman kaybeder” dedi.

Sendikalı bir başka işçi ise kıdem tazminatının işçinin güvencesi olduğunu, sendikaların ise hiçbir şey yapmadığını ifade etti. İşçi, “Sendikaların bunu ciddi olarak düşünmesi lazım. Sendikacıları, temsilcileri boşuna göndermiyoruz oraya, bir şeyler bekliyoruz. Sonuçlarına dair hiçbir şey diyemiyorum ama olumlu bir yanı olmayacağına eminim” diye konuştu.

Kamu kurumunda çalıştığını söyleyen bir işçi ise “Sendikalar bir şey yapmalı ama işçilerin tartışması daha önemli. Biz tartışmalıyız, bizim bağlı olduğumuz sendika çok bir şey yapmıyor zaten”dedi.

Görüntü vermekten kaçınan bir başka işçi ise “Ben tazminatımı almak istiyorum. Sonuçta bu benim hakkım hatta benim kapatmam gereken borçlarım da vardı. Bu uygulamayı görünce girdi çıktı yaptım. Borçlarımın bir kısmını kapattım en azından. Yoksa içinden çıkılmaz bir durum olacaktı” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tire Belediyesi işçileri: Kıdem tazminatımız için mücadele etmeliyiz

SONRAKİ HABER

Mühendisler asgari ücret protokolü istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...