26 Haziran 2019 11:02

Karayolları Genel Müdürlüğü görevi olmayan işleri ihale etti

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kendi görev ve sorumlulukları dışındaki konularda bir şirkete ihale yoluyla deprem yönetmelikleri hazırlatmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), görevi dışında olan boru hattı sistemleri, elektrik iletim hatları, kıyı ve liman yapıları, hava meydanları gibi konularda bir şirkete ihale yoluyla deprem yönetmelikleri hazırlattı. Jeoloji Mühendisleri Odası Karayolları Genel Müdürlüğünün hangi kurumsal bilgi ve deneyimle başka kurumlara görev olarak verilen deprem yönetmelikleri hazırlama görevini üstlendiğini sordu. Mühendisler çalışmanın bir an önce durdurulması ve sorumlular hakkında işlem başlatılmasını istedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Karayolları Genel Müdürlüğünün kendi görev ve sorumlulukları dışındaki konularda bir şirkete ihale yoluyla deprem yönetmelikleri hazırlatmasına tepki gösterdi. Yüksel Proje AŞ danışmanlığında hazırlatılan yönetmelik taslaklarına ilişkin açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası, bir şirkete ihale edilmek suretiyle taslak hazırlatılmasının ilgili firmaya kaynak aktarmak amacı hissi uyandırdığına dikkat çekti. Açıklamada, deprem yönetmeliklerinin sorumlu kurumların ortak katılımı ile hazırlanması gerekirken bilinen bazı hocalara danışmanlık hizmeti çerçevesinde hazırlatılmasının yargı kararlarına ve UDSEP 2023 strateji belgesine aykırı olduğu ve öznel kişilere rant aktarmanın amaçlandığı vurgulandı.

UDSEP 2023’TE SORUMLU KURULUŞLAR BELİRLENDİ

Açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğünün hazırladığı yönetmeliklerin sorumluluğunun 2011 yılında yayınlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’na (UDSEP 2023) başka kurumlarda olduğu ifade edildi. Açıklamada, “UDSEP 2023 strateji belgesine göre; Ulaştırma Bakanlığına sadece ulaşım sistemleri ve önemli ulaşım tesislerine ilişkin yönetmelikleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir belediyeleri ve belediyelere birlikte hazırlama görevi verilmiştir. Gömülü konumdaki “su, atıksu, elektrik, iletişim, doğalgaz vb.” depremle ilgili konularda sorumlu kuruluş AFAD Başkanlığıdır. AFAD tarafından belirlenen ilgili tüm bakanlıklar, büyükşehir belediyeleri ve diğer belediyeler, üniversiteler ve meslek örgütleri ile birlikte hazırlaması görevi verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

"KGM’NİN KENDİ İŞLERİ ORTADA DURUYOR"

Karayolları Genel Müdürlüğünün hangi kurumsal bilgi ve deneyimle başka kurumlara görev olarak verilen deprem yönetmelikleri hazırlama görevini üstlendiğinin sorulduğu açıklamada, “KGM geçtiğimiz aylarda Trabzon, Ordu, Giresun, Rize’de meydana gelen sel felaketleri sonucunda, onlarca insanın hayatını kaybetmesi ve milyonlarca lira kamu kaynağının israfına sebep olan konularda teknik düzenlemeleri ortada bırakmışken, alanı olmayan konularda çalışma yürütmesi tek kelime ile abesle iştigaldir” denildi.

Cumhurbaşkanı ve Bakanlara çağrı yapılan açıklamada, kamu kaynaklarının israfına neden olan bu konuda, konuya müdahil olunmasını, bu çalışmanın bir an önce durdurulmasını ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılması talep edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sudan'da darbecilere karşı gece eylemleri devam ediyor

SONRAKİ HABER

15. Hormonlu Domates LGBTİ+fobi Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa