15 Ekim 2012 10:05

Bu yasa yoksulluk ve göç demek

“Tütünümüz kaçak olmasın, tütün yasası değiştirilsin” talebiyle, Tüm Köy Sen Adıyaman İl Temsilciliği tarafından düzlenen ‘Tütün Kurultayı’nda bir araya gelen tütün üreticileri sorunlarını masaya yatırdı.1’i CHP’li 4’ü AKP’li 5 Adıyaman milletvekil

Bu yasa yoksulluk ve göç demek
Paylaş
Metin Alan

1’i CHP’li 4’ü AKP’li 5 Adıyaman milletvekilinin davet edildikleri halde katılmadıkları kurultaya Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, CHP Adıyaman eski Milletvekili Şevket Köse, Tüm Köy Sen Genel Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak, Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Abdurrahman Tutdere, Tüm Köy Sen İl Temsilcisi Ramazan Gökay ile çok sayıda tütün üreticisi, mahalle muhtarı, siyasi parti, dernek ve sendika temsilcileri katıldı.

4733 Sayılı Tütün Yasası’yla tütün üreticilerinin ekmeklerinden edildiği vurgulanan kurultayda yasanın iptali için mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

'TÜTÜN BİZİM İÇİN SU VE HAVA GİBİDİR'

Adıyaman Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve yaklaşık 350 kişinin katıldığı kurultayda ilk sözü alan Tüm Köy Sen Adıyaman İl Temsilcisi Ramazan Gökay, “Adıyaman sanayisi olmayan, tütün tarımıyla geçinen bir il. Tütün, Adıyaman için ekmek, su ve hava gibi önemlidir” dedi. Kentte yüz yirmi bin kişinin geçimini tütünle sağladığını dile getiren Gökay, “Bugün tütün üreticileri hükümetten darbe yemiştir. Alın terimizle ektiğimiz tütünün adına kaçak denmesine bir anlam veremiyoruz. Tütünle ailesinin geçimini sağlayanlara kaçakçı denmemeli” şeklinde konuştu. Tütünün alternatifi olmadığı gibi tütün ekilen arazilere başka ürün de ekilemeyeceğini anlatan Gökay, “Tütünü yasaklayan yasalar kaldırılmalı. Ayrıca yüzde 30 ile 60 arasındaki vergi sınırlandırılması da yanlıştır. Bu uygulama büyük firmaların ceplerini doldurmak adına hayata geçirilen bir projedir” dedi. Üreticileri mağdur eden yasaların iptali için mücadele edeceklerini belirten ve milletvekillerine de üreticiler için çaba sarfetme çağrısı yapan Gökay, kurultaya davet edildikleri halde katılmayan Adıyaman milletvekilline de tepki gösterdi.

SİYASİLERE TEPKİ

Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere de konuşmasına “Milletvekillerimizin ve siyasilerimizin bugün burada olmaları, sorunlarımızı dinlemeleri önemliydi. Ancak herhalde siyasilerimiz çok yoğun olacaklar ki katılmadılar. Yoğun işlerine rağmen sorunlarımızı dinlemek ve Meclise taşımak üzere aramızda bulunan Sayın Levent Tüzel’e teşekkür ediyorum” sözleriyle başladı. Tütün Platformu’nun kuruluşundan bu yana yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi veren Tutdere, kurultayın mücadeleleri açısından çok önemli olduğunu vurguladı. “Mevcut yasalardan dolayı üreticiler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu yasaların mutlaka değişmesi gerek” diyen Tutdere, “Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli. Eğer Adıyaman’da ciddi bir örgütlenmeyi başarırsak, tütün yasasının değişmesini sağlayabiliriz. Bu günden itibaren Adıyaman’da yakacağımız mücadele ateşinin mutlaka Mecliste de yankısı olacaktır” şeklinde konuştu.

‘TÜTÜN OLMAZSA OLMAZ’

Tütünün Adıyaman için ekmek ve aş anlamına geldiğini söyleyen CHP Adıyaman eski Milletvekili Şevket Köse ise “Tütün olmazsa aileler geçinemez, çocuklar okuyamaz” dedi. Geçmişte AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın’la birlikte yasa üzerinde bazı değişiklikler yapılması için çaba sarfettiklerini anlatan Köse, “ABD izin vermediği sürece bu sorunun çözümü zor” dedi.

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI DA KATILDI

Kurultayda konuşan AKP’li Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan ise, “Zaman geçtikçe değişen dünyada farklı bakış açıları gelişiyor. Adıyaman’da ekonomimizin temeli tütündür. Ancak tütünün yasaklanması ABD’nin emri ile gerçekleşmemiştir” dedi. Büyükaslan, kurultayda alınacak kararların hayata geçirilmesi için üzerine düşen her şeyi yapacağına da söz verdi.

‘TARIM DİBE VURDU’

Tüm Köy Sen Genel Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak ise “Türkiye’nin tarım ekonomisi hızla dibe çöküyor. Buğdayı bile dışarıdan almaya başladık. Türkiye’nin AB’ye girebilmesi için 2020’ye kadar tarım üretiminin düşürülmesi şartı var ve iktidarlar bunu uyguluyor. Üreticileri mağdur eden yasa tütün kotasından sonra çıkarıldı. TEKEL kapatıldı” dedi.

‘35 MİLYON ÜRETİCİ ÖRGÜTLENİRSE...’

AKP’li Belediye Başkanı Büyükaslan’ın ‘Tütün ABD’nin emriyle yasaklanmadı’ sözlerine gönderme yapan Başkavak,  “Hiç kimse tütünün ABD’nin emri üzerine yasaklanmadığını söylemesin” dedi. Mücadele için örgütlenmenin önemine dikkat çeken Başkavak, “Tüm Köy Sen çatısı altında bir araya geldiğimizde ‘benim ürünümün fiyatı şu kadardır’ diyebiliriz. Karşılarında 35 milyon örgütlenmiş üretici köylüyü gördüklerinde taleplerimizi karşılamak zorunda kalacaklar” dedi.  

‘BU TOPRAKTA BAŞKA NE YETİŞİR?​’

Çelikhan Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Horoz da, tütün yasasından en çok etkilenen ve mağdur edilen ilçenin Çelikhan ve köyleri olduğunu belirterek, dünyanın en kaliteli tütününü üretmelerine rağmen yasayla kaçak durumuna düşürüldüklerini söyledi. Horoz, “Tütün olmazsa binlerce kişi açlığa, yoksulluğa ve göçe mahkum olacak” dedi. Yetkililerin ‘alternatif tarım yapın’ önerisine tepki gösteren Horoz, “Bize alternatif tarım yapın diyorlar. TAPDK’dan bir heyet gelip incelemeler yaptı, rapor hazırladı. Ama bu heyet de raporda yazmış, bizim topraklarımızda tütünden başka tarım yapılamıyor” dedi.

Adıyaman Merkeze bağlı Kömür beldesinden Kurultaya katılan muhtarlardan İsmet Küçük de tütünden başka geçim olanakları olmadığını belirterek, “Hükümet ve tütün yasası bizi çaresiz bıraktı. Ne yapmamızı istiyorlar dağa mı çıkalım?​” diye sordu.

TÜZEL: HÜKÜMET TÜTÜN ÜRETİCİSİNE EKMEĞİ ÇOK GÖRDÜ

Kurultayda son sözü alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, tütün üreticilerinin örgütlenmeye başladıklarını ve artık dayanacak sabırlarının kalmadığını belirtti.

“Dünyanın pek çok ülkesinde üreticiler tütünden ekmeklerini kazanırken, bizim üreticilerimize bu ekmek çok görülüyor” diyen Tüzel, “Bunun altında emperyalist politikalar var, tarımın bitirilmesi politikalarının bir parçasıdır bu yasalar” şeklinde konuştu.

Adıyamanlı üreticilerin ekmekleri olan tütüne alternatif üretmek yerine bu emperyalist yağmaya karşı çıkmaları gerektiğini dile getiren Tüzel, kurultay sonunda hazırlanacak rapor ve alınan kararlar doğrultusunda üreticileri mağdur eden 4733 Sayılı Tütün Yasasının değiştirilmesi için mücadelenin tüm üretici köylülerle birlikte verilmesi gerektiğini vurguladı. Kurultay sonrasında oluşturulacak bir heyetle TBMM’de bir basın toplantısı düzenlenebileceğini, siyasi parti gruplarının ziyaret edilebileceğini söyleyen Tüzel, Tüm Köy Sen Adıyaman Şubesinin ve Tütün Platformunun hazırlayacağı rapora göre bir yasa değişikliği teklifi için çaba sarfedeceğini söyledi.

Tüzel, kurultayın ardından beraberindeki heyetle Adıyaman Tütüncüler Pazarına giderek tütün esnafını ziyaret etti ve sorunlarını dinledi.  (Adıyaman/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evlatlarımız için savaşa karşı çıkalım

SONRAKİ HABER

İran’a yeni saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...