25 Haziran 2019 12:05

Bakırköy Belediye tiyatrosunda işten çıkarmalara tepki: Yapılan usulsüz

Bakırköy Belediye Tiyatrolarında 4 oyuncunun işten çıkarılmasına karşı tepkiler sürerken; oyuncular süreci Evrensel’e anlattı.

Oyuncu Muhammet Çakır (Fotoğraf: Muhammet Çakır) | Oyuncu Ayla Kaymak (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul

Bakırköy Belediye Tiyatrolarında (BBT) geçtiğimiz ay Tuğba Yarbay, Ayla Kaymak, Hüseyin Durak ve Muhammet Çakır işten çıkarıldı. Gerekçe gösterilmeden iş akitlerinin feshedildiğini söyleyen oyuncular işe dönmek için bir süredir sosyal medyada imza kampanyası düzenliyor. Yayınladıkları videolarla kim tarafından neden işten çıkarıldıklarını soruyor.

BBT’ye uzun yıllar hizmet veren oyuncularla yaşanan süreci konuştuk. BBT Eski Genel Sanat Yönetmeni Alican Yücesoy ve BBT Genel Sanat Yönetmeni Tugay Kantürk gazetemize açıklamalarda bulundu. Yücesoy, işten çıkarmaların usulsüz olduğunu söyledi, Kantürk’ün oyuncuların işe geri iadesi için çabaları sonuçsuz kaldı.

BU LİSTEYİ KİMLER HAZIRLIYOR

Tuğba Yarbay, Muhammet Çakır, Ayla Kaymak ve Hüseyin Durak 15 ve 16 Mayıs tarihlerinde sözleşme yenilemek için kuruma davet edildi. Kurum tarafından oyunculara “Sözleşme yenilenecekler listesinde isimlerinin bulunmadığı” aktarıldı. “İşten çıkarıldığımı bu şekilde öğrendim” diyen BBT’ye 15 yıl emek veren Muhammet Çakır, bu listeyi kimlerin hangi kıstaslarla hazırladığını bilmediğini ifade etti. Çakır, oyuncu arkadaşlarının bu süreçten çok rahatsız olduğunu belirtti.

‘KADRO SINAVINA İTİRAZ ETTİK’

Kurumun 10 yıllık çalışanı Ayla Kaymak kuruma kadrolu oyuncu alımı için yapılan sınava itiraz edenlerden olduğunu belirtti. Kaymak “Seçmelerle ilgili gerektiği gibi bir ilan verilmemişti, sadece tiyatro panosuna asılmıştı.  Üstelik seçmelerin mesaj yoluyla tek güne düşürüldüğü bilgisini aldık. Seçmelerde performansımızı kaydedecek kamera bulunmuyordu, itiraz etme hakkımız da olmuyordu. Bunun için kadro seçimlerine karşı itiraz dilekçesi verdik.” dedi. Uzun zamandır kendilerine görev verilmediğini dile getiren Kaymak işten çıkarılmalarında kadro sınavlarına yaptıkları itirazın etkili olabileceğine dikkat çekti.

OYUNCULARDAN SENDİKAYA TEPKİ  

Yaşananlardan haberdar olan Oyuncular Sendikasının ilk önce oyuncular yerine yöneticilerle görüşmesine işten çıkarılan oyuncular tepki gösterdi. “Önce işçiyle görüşmeden nasıl yöneticiyle görüşürsün, sendika mücadelesinde yoktur böyle bir şey” diyen Muhammet Çakır, “Yöneticilerle görüşülen toplantı işten atılanların geri alınması sonucunu sağlamamış, biz tazminatımızı nasıl alabiliriz, hukuki süreç nasıl işler, bunlar konuşulmuş” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE İŞTEN ÇIKARMAYI SAVUNDU!

Bakırköy Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü ve Tiyatro Müdürlüğünden aldığımız bilgilendirme metninde, “İş akdi yenilenmeyen hiç kimseye karşı belediyenin kurumsal olarak ön yargısı olamaz” denilirken, Sayıştay raporları doğrultusunda çalışan sayısının kademeli olarak azaltıldığı belirtildi. “Sanatçı arkadaşlarımızla karşılıklı imzalanan iş akdi sözleşmesinin 4. maddesinde ‘Yıl içerisinde oyunu olmayan sanatçıların iş akdi feshedilir’ hükmü bulunduğu hatırlatılarak ‘İş disiplini, istihdam fazlalığı, uyum sorunu, performans gibi nedenlerle iş akdi yenilenemeyenlerle ilgili kararlar yönetim kurulu ve birim amirleri tarafından uygulanır’” ifadelerine yer verildi. Bakırköy Belediyesi yaptığı yazılı açılamayla oyuncuların işten çıkarılmasını savundu.

KANTÜRK: OYUNCULARIMIZI GERİ ALMAK İSTİYORUZ

BBT Genel Sanat Yönetmeni Turgay Kantürk kendi yönetiminden önce işten çıkarılmaların alındığını söyledi. Bu kararın yönetim kurulu kararı olması gerektiğini vurguladı. Kantürk, “Tabii ki oyuncularımızı geri almak istiyoruz ama kurumun amiri belediye başkanıdır” şeklinde konuştu. Kantürk’ün belediye başkanıyla yaptığı görüşmenin ardından yine sonuç alınamadı.

BBT’nin geçen dönemki Genel Sanat Yönetmeni Alican Yücesoy, oyuncuların ne kendi kararı ne de yönetim kurulu kararıyla işten çıkarıldığını söyledi. Yücesoy, oyuncuların işten çıkarıldığını, 15 Mayıs günü genel sanat yönetmeni seçimi için oy kullanmaya gittiğinde Yeni Genel Sanat Yönetmeni Kantürk’le birlikte duyduğunu dile getirdi. Yücesoy, kendisinin görevi devredeceği, bir başkasının da görevi devralacağı 15 Mayıs’ta işten çıkarmaların yaşanmasının tesadüfi olmadığını dikkat çekti.

Dört oyuncunun işten çıkarılmasının usulsüz olduğunu söyleyen Yücesoy, oyuncuların çalıştıkları bir oyunu olmasa bile bunun çıkarılmalarına bir gerekçe olamayacağını vurguladı. Sürekliliği devam eden toplusözleşmelerle oyuncuların BBT’de çalıştığını hatırlatan Yücesoy tiyatroyu tiyatrocular yönetsin diye yola çıktıklarını fakat gelinen noktada tiyatroyu yönetemez hale geldiklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Başakşehir’de kimyasal atık deposunda iş cinayeti: 2 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Both the Erdoğan, parliamentary majority and the AKP provincial municipalities are now 'lame ducks'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...