25 Haziran 2019 11:50
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2019 12:14

ABD'nin yeni yaptımlarına İran'dan yanıt: ABD diplomasiye kapıyı kapatıyor

Yaptırımları artıran ve “İran karşıtı küresel koalisyon” oluşturmaya çalışan ABD, İran’ı kendi masasına oturtmak istiyor. İran ise ABD'nin müzakere peşinde olmadığını belirtiyor.

Fotoğraf: Kobi Gideon / GPO / Handout | AA

Paylaş

Ekonomik yaptırımları artıran ve “İran karşıtı küresel koalisyon” oluşturmak için dışişleri bakanını uluslararası tura gönderen ABD, İran’ı kendi masasına oturtmak istiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, “Başkan Trump, gerçek müzakerelere kapıyı açık bırakıyor. İran’ın yapması gereken şey açık olan kapıdan yürümek” dedi. İran’dan ise ABD’nin son yaptırımlarla “Diplomasiye kapıyı kapattığı” yanıtı geldi. İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i de yaptırım listesine alan ABD’nin, İran Dışişleri Bakanı Zarif’e de bu hafta içinde yaptırım kararı açıklayacağı duyurulmuştu.

JOHN BOLTON KUDÜS’TE KONUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Batı Kudüs’te düzenlenen ABD-Rusya-İsrail üçlü güvenlik zirvesinde yaptığı konuşmada Washington ile Tahran arasında yaşanan gerginliğe dair değerlendirmelerde bulundu.

ABD’li diplomatların Washington ile Tahran arasında yaşanan gerilimlere çıkış yolu bulmak ümidiyle bölgede girişimlerde bulunduğunu kaydeden Danışman Bolton, İran’ı bu girişimlere sessiz kalmakla suçlayarak “İran’ın stratejik kararla nükleer silahlardan vazgeçtiğini gösteren tek bir delil yok” diye konuştu.

Bolton, ABD ile İran arasında müzakerelerin başlaması konusunda topu İran’a atarak, “Başkan Trump, gerçek müzakerelere kapıyı açık bırakıyor. İran’ın yapması gereken şey açık olan kapıdan yürümek” ifadelerini kullandı.

İKİ GÜNLÜK ZİRVE

Batı Kudüs’te pazartesi günü başlayan ve bugün de devam eden ABD-Rusya-İsrail üçlü güvenlik zirvesinde Suriye’nin durumu ve İran’ın bölgedeki rolü ele alınıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun başkanlık ettiği zirveye, Bolton’un yanı sıra Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev ile İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat da katılıyor.

İSRAİL: YABANCI GÜÇLERİN SURİYE'DEN ÇIKARILMASI ORTAK HEDEFİMİZ

Zirvesinde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'deki duruma ve İran'ın bölgedeki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsrail'in hem ABD hem de Rusya'nın liderleriyle "güçlü ilişkileri" bulunduğunu belirten Netanyahu, Tel Aviv ile Moskova arasındaki dostluğun son yıllarda giderek güçlendiğini dile getirdi. 

Netanyahu, "Hepimizin (Rusya-ABD ve İsrail) ortak bir hedefi var; 2011'den sonra Suriye'ye gelen tüm yabancı güçlerin bu ülkeden çıkarılması. Bu ortak amaca ulaşmak için bazı yollar olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu hedefe ulaşmak için somut yolları konuşmayı hedefliyoruz" dedi.

RUSYA GÜVENLİK KONSEYİ SEKRETERİNDEN ABD VE İSRAİL'E İRAN ELEŞTİRİSİ

Suriye'deki durumun ve bölgedeki İran etkisinin masaya yatırıldığı üçlü zirvenin ardından gazetecilere demeç veren Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrueshev'in İran'ı savunması ABD ve İsrail'de soğuk duş etkisine neden oldu. Son zamanlarda ABD ve İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü propagandaya dikkat çeken Patrushev, "İran'ın bölgenin güvenliğine tehdit oluşturduğu gibi gösterilmeye çalışılması veya uluslararası terör gruplarıyla karşılaştırılması kabul edilemez" dedi. 

Patrushev yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail'i Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulunmasına teşvik etmeye çağırdı.

ABD’DEN YENİ YAPTIRIM

Öte yandan ABD, müzakereye çağırdığı İran’a yaptırımları artırmayı sürdürüyor. Trump, dün Beyaz Saray’da yeni ekonomik yaptırımları imzalamış, Tahran’a yönelik baskıyı artırmaya devam edeceklerini söyleyerek, “İran’ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz” demişti. Yaptırımlar İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’i de kapsıyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine ekleneceğini duyurmuştu.

RUHANİ: MÜZAKERE PEŞİNDE DEĞİLSİNİZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise bugün yaptığı açıklamayla Trump'ın hem müzakere açıklamasında bulunduğunu hem de eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i yaptırım listesine aldığını belirterek, "Siz müzakere peşinde değilsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Ruhani, "Bir ülkenin liderini yaptırım listesine almak gibi ahmakça bir iş yapmak için insanın aklını kaybetmesi gerekiyor. Bu da düşmanın anormal bir durumda olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

İRAN: DİPLOMASİYE KAPILARI KAPATTILAR

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD’nin İran Lideri Hamaney ve Dışişleri Bakanı Zarif’i hedef alan yaptırımlarla diplomasiye kapıları tamamen kapattığını söyledi. Musevi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran Rehberi (Hamaney) ile diplomasinin komutanına (Muhammed Cevad Zarif) yönelik faydasız yaptırımlar, umutsuz ABD yönetimiyle diplomasi yolunu tamamen kapattı” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ayhan Barut: Sulama parası kararına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Anti-pollution conservation plans at Munzur Springs elicit no response from provincial governate

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa