24 Haziran 2019 15:29
Son Güncellenme Tarihi: 24 Haziran 2019 17:09

Trump'tan İran dini lideri Hamaney'e yaptırım kararı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye ait İHA'nın düşürülmesine karşı İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yönelik yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Ali Hamaney'i de kapsayacak şekilde İran'a yönelik yeni yaptırımlar getiren  başkanlık kararnamesine imza attı.

Mayıs 2018’de ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamasıyla başlayan ABD-İran gerilimi, son olarak İran'ın ABD’ye ait bir insansız uçağı (İHA) düşürmesiyle tırmandı. Trump, yaptırımları içeren başkanlık kararnamesini imzaladığını duyurdu.

Trump, hedefinin İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te düzenlediği basın toplantısıyla İran'a yönelik yeni yaptırımları açıkladı.

Trump, İran'ın ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından söz konusu yaptırımların "kaçınılmaz" olduğunu dile getirerek, "Pek çok isimle birlikte İran liderini de hedef alan çok güçlü yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzalıyorum. Bugünkü adımımız, bir İHA'mızın düşürülmesi de dahil son haftalarda İran rejiminin saldırgan birçok davranışının sonucudur." dedi.

İran'ın hareket tarzındaki asıl sorumluluğun İran lideri Hamaney'de olduğunu söyleyen Trump, söz konusu yaptırımlardan bu nedenle onun da etkilendiğini söyledi.

"İran'la ya da başka bir ülkeyle çatışmaya girmek istemiyoruz ama şunu söyleyebilirim ki İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz." diyen Trump, Hamaney'in yanı sıra İran Devrim Muhafızları Ordusunun (DMO) üst düzey bazı isimlerini de yaptırım listesine eklediklerini açıkladı.

BAKAN ZARİF DE YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENECEK

Öte yandan, Trump'ın ardından Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine ekleneceğini aktardı.

Mnuchin ayrıca, Trump'ın imzaladığı kararnameyle paralel olarak İran Devrim Muhafızları Ordusundan üst düzey 8 isme yaptırım getirdiklerini söyledi. Mnuchin, DMO'nun hava, deniz ve kara kuvvetlerinden üst düzey 8 komutanın listeye eklendiğini ifade etti.

Mnuchin, Hürmüz Boğazı'ndaki petrol tankerlerine yapılan saldırılardan sorumlu tuttuklarını belirttiği DMO komutanı Ali Reza Tangsiri, ABD'ye ait İHA'nın düşürülmesinden sorumlu tuttukları DMO'nun hava kuvvetleri komutanı Amirali Hajizadeh ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ne destek verdiği gerekçesiyle DMO'nun kara kuvvetleri komutanı Mohammad Pakpour'un yaptırım listesine alındığını kaydetti.

Buna ilaveten DMO komutanlarından Abbas Gholamshahi, Ramezan Zirahi, Yadollah Badin, Mansur Ravankar ve Ali Ozma'i de aynı şekilde yaptırım listesine eklendi.

ABD'nin finansal yaptırım listesine eklenen Hamaney ve diğer İranlı komutanlar ABD finans sisteminden tamamen izole edilirken, bu kişi ve unsurlarla iş yapan kişi ve kurumlar da ABD'nin yaptırımlarına maruz kalabilecek.   

TRUMP: BEDAVA AMERİKAN KORUMASI YOK, ÖDEME YAPACAKLAR

Trump ayrıca Twitter'dan yaptığı paylaşımıyla Basra Körfezi'ndeki uluslararası petrol sevkiyatına artık "bedava Amerikan koruması" sağlamayacağı restini çekti. "Diğer ülkeler Basra Körfezi'nde tankerlerinin korunmasını istiyorsa, bundan böyle bize ödeme yapacak" diyen Trump, Çin'in aldığı petrolün yüzde 91'inin, Japonya'nın aldığı petrolün yüzde 62'sinin Hürmüz Boğazı'ndan geçtiğini, başka pek çok ülkenin aynı durumda olduğunu belirtti.

Sputnik'in aktardığına göre Trump, "Niye nakliye rotalarını diğer ülkeler için uzun yıllardır sıfır tazminata koruyoruz ki? Bu ülkelerin hepsinin oldum bittim tehlikeli olan bu yolculukta kendi gemilerini korumaları gerekir" diyerek "ABD dünya çapında en büyük enerji üreticisi konumuna gelmişken bizim orada olmaya ihtiyacımız bile yok. ABD'nin İran talebi çok basittir: Nükleer silah sahibi olamaz ve terör sponsorluğuna devam edemez." ifadelerini kullandı.

Trump'ın tweetlerinin ardından Reuters'e konuşan ABD Dışişleri'nden üst düzey bir yetkili, "ABD müttefikleriyle birlikte Körfez'deki sevkiyat rotalarını korumak için bir koalisyon şekillendiriyor, bu koalisyonun gözü tüm gemi trafiğinin üzerinde olacak" dedi. "Sözkonusu güce ABD'nin asker gönderip göndermeyeceği sorusu üzerine yetkilinin "ABD katılacak" dediği ileri sürüldü.

NE OLMUŞTU?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçen hafta Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde İran hava sahasını ihlal eden ABD Hava Kuvvetlerine ait "RQ-4 Global Hawk" tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

Trump, cuma günü İran'a yönelik bir hava saldırısına onay verdiğini, ancak 150 civarında İranlının ölebileceği bilgisini alınca saldırı emrini durdurduğunu açıklamıştı.

MACRON’DAN ABD İLE İRAN ARASINDA YAŞANAN GERİLİME İLİŞKİN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan ABD ile İran arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklama geldi. "Bu gerginlik son haftalarda yükseldi. Her türlü saldırıyı veya gerginliğin tırmanışını kınıyoruz" diyen Macron,  Fransa'nın İran nükleer anlaşmasını desteklediğini belirtti. Macron, "Bu gerginlik son haftalarda yükseldi. Her türlü saldırıyı veya gerginliğin tırmanışını kınıyoruz. Diyalog içerisinde olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Danışmanını geçen hafta İran'a gönderdiğini ve Japonya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Trump ile görüşeceğini söyleyen Macron, bölgenin güvenliği için iki ülke arasındaki gerilim hakkında bir çözümün bulunması gerektiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İBB Genel Sekreteri kim olacak?

SONRAKİ HABER

Sırrı Süreyya Önder'in kızı: Babam niye cezaevinde biliyor musunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...