24 Haziran 2019 13:36

HDP’nin masasında demokrasi ittifakı var

Seçim sonuçlarını değerlendirmek için toplanan HDP MYK’sinin gündemi ‘Demokrasi İttifakı’ oldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yenilenen İstanbul seçimlerinde AKP-MHP bloğunun aldığı ağır yenilgiyi değerlendirdi. İktidarın 31 Mart’ta saldırgan tutumu ve 23 Haziran’da ise Öcalan üzerinden entrikalarının sandıkta sert tepki aldığı değerlendirilen HDP’de önümüzdeki dönem demokrasi ittifakı için hangi adımların atılacağı konuşuluyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından sonuçları değerlendirmek üzere toplandı. Öncelikle seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda, İstanbul seçimlerinde Kürt oylarının belirleyiciliği üzerinde duruldu. Erdoğan ve partisinin 31 Mart seçimlerinden sonra sert üslubunu bırakması, “Kürdistan” kelimesini kullanması ve son hafta Öcalan’ın mektubu üzerinden manipülatif girişimlerinin tutmadığını değerlendirilirken, muhafazakar Kürt seçmenin de İmamoğlu’nu desteklediği tespitinde bulunuldu. Muhafazakar Kürtlerin İmamoğlu’na oy verdiği ise Bağcılar’da 23 bin ve Esenyurt’ta 20 bin oy artışına dayandırılıyor.

DEMOKRATİK ANAYASA GÜNDEMİ

HDP’de ele alınan bir başka konu da demokratik Anayasa talebi oldu. Kutuplaşmanın artması, tek adam rejimine halkın bir yıl içerisinde verdiği yanıt, ekonomik kriz, ülke ve bölgede yaşanan siyasal tıkanıklığa dikkat çekilerek, ülkenin içine girdiği durumdan çıkış yolunun demokratik bir Anayasa’nın hazırlanması olarak değerlendiriliyor. Bu anlamda özellikle Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yolla çözülmesi için parlamentonun devreye girmesi, önümüzdeki dönem HDP’nin başlıca gündemlerinden biri olacak. Son seçimlerde Millet İttifakı’nın dışında kalan HDP, Anayasa için öncelikle CHP ile görüşmesi bekleniyor.

KONFERANS SÜRECİYLE BİRLİKTE İLERLEYECEK

Seçim sonrası masaya yatırılan en önemli başlık ise demokrasi ittifakının nasıl inşa edileceği oldu.  HDP’li yetkililer geçtiğimiz ay çeşitli sol-sosyalist partileri, sendikaları ve meslek odalarını ziyaret etmiş ve bu konuda fikir alışverişinde bulunmuştu. İstanbul seçimlerinden sonra yapılan değerlendirmede demokrasi ittifakının sadece siyasi çevrelerle sınırlı kalmaması, ülkenin çok kimlikli, kültürlü yapısına dayanması gerektiği belirtiliyor. Fakat bunun somut adımlarının ne olacağı henüz netleşmiş değil. Bu sürecin, HDP’nin yakın zamanda başlayacak konferans süreciyle birlikte hem kendini yenileme hem de Türkiye’de oluşan iki ittifakın rotasına karşı “üçüncü bir yol” olarak yürütüleceği ifade ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Kürt seçmen demokrasiden, adaletten yana oy kullandı

SONRAKİ HABER

Erzinli gençlerden halk konseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...