25 Haziran 2019 00:22

Kürt seçmen demokrasiden, adaletten yana oy kullandı

İstanbul seçimlerini Diyarbakırlılar yorumladı: Kürt seçmenler demokrasiden, adaletten yana oyunu kullandı. Yok sayılmaya karşı birlikteliğin korunması gerekir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Zekeriya SEVİM
Diyarbakır

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlarında belirleyici olan Kürt oylarına yönelik Evrensel’e konuşan Diyarbakır’da yurttaşlar, Kürt seçmenlerin demokrasiden, adaletten yana oyunu kullandığını belirterek, yok sayılmaya karşı birlikteliğinin korunmasını gerektiğini dile getirdiler.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından iptal edilen ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, Ekrem İmamoğlu’nun yeniden kazanmasıyla sonuçlandı. HDP, aday göstermediği İstanbul seçimlerinde İmamoğlu’nu destekledi. İptal edilen 31 Mart’taki seçimlerde belirleyici rol alan Kürt oylarını almak için yenilenen seçimlerde AKP Adayı Binali Yıldırım, Diyarbakır’a gelerek Kürtçe konuştu ve “Kürdistan” ifadesi kullanarak Kürtleri etkilemeye çalıştı. Ancak seçimleri büyük farkla İmamoğlu kazandı. Diyarbakır’da İstanbul seçiminin sonuçlarını yurttaşlara sorduk.

"ERDOĞAN’IN İŞİ ARTIK ÇOK ZOR"

HDP’nin İmamoğlu’nu destekleme kararını doğru bulan Bahtiyar Çavli, “Erdoğan ve AKP iktidarının geriletilmesi önemliydi. Kaç senedir insanlara baskı uygulayan iktidara seçmen ikinci seçimde daha sert bir şekilde tepkisini gösterdi. ‘İstanbul kaybedilirse Türkiye kaybedilir’ diyen Erdoğan’ın işi artık çok zor” dedi. İmamoğlu’nun kazanmasında Kürtlerin önemli bir yerinin olduğunu belirten Çavli, “Seçimden önce sürekli ‘Kürtler AKP ile anlaştı. Kürtler AKP’ye oy verebilir’ denildi ancak Kürt seçmen demokrasiden, adaletten yana tavrını gene açıkça ortaya koydu. CHP de artık bu ülkede Kürt halkının önemli bir güç olduğunu, demokrasi mücadelesinde beraber mücadele etme gerekliliğini kavramalıdır.” Kürt halkını kandırabileceklerini sananların hüsrana uğradığını söyleyen Çavli, “Kürtler örgütlü ve politik bir halktır. Bu kadar süreç yaşandı. Sokağa çıkma yasakları oldu, iradelerimiz gasbedildi. Bunların ardından, Diyarbakır’a gelip ‘Kürdistan’ demenin Kürtler açısından hiçbir önemi yok. Daha geçenlerde İstanbul’da bir genç Kürt olduğundan kaynaklı maruz kaldığı şeyler yüzünden intihar etti. Bu durum, Kürtlerin maruz kaldığı saldırıları, baskıları, yok saymaları gözler önünde serdi” dedi.

"HÂLÂ ÖZGÜRLÜK VE ADALET İSTİYORUZ"

Öcalan’ın mesajının seçimden 3 gün önce yayımlanmasının bir spekülasyon olduğunu söyleyen Zafer Biroğlu, “Kürt halkı sandığa gitti ve İmamoğlu’na destek verdi. Bundan sonra AKP’nin toparlayabilmesi çok zor” dedi. Kürtlerin de bu topraklarda yaşayan bir halk olduğunu vurgulayan Birol, “Bizler hâlâ özgürlük ve adalet istiyoruz. Kendi dilimizde konuşmak, kendi kararlarımı vermek ve buna saygı duyulmasını istiyoruz. İmamoğlu seçimlerden önce de seçimlerden sonra da kucaklayıcı bir konuşma yaptı. Umarım bu söylemler ilerde de devam eder ve Kürtlerin taleplerinin karşılanması için de yeni bir süreç başlar” dedi. İmamoğlu’na saldırıların olabileceğini belirten Birol, “İmamoğlu’nun iyi bir belediyecilik yapabilmesinin ve kendisine yönelik saldırılara karşı durabilmesinin tek yolu Kürtlerin yanında durabilmektir. Bizler seçimler iptal edilmesine karşı gene de gittik İmamoğlu’na oy verdik. Bizlerin iradesi yok sayıldı. Belediyelere kayyum atandı. Bunları yapanlar seçimi kaybedince bu sefer de İstanbul’da seçimi yenilettiler. Bunların olmaması için bizleri yok sayanlara karşı da bizimle birlikte olmalılar” diyerek sözlerini bitirdi.

"BU BİRLİKTELİK DEVAM ETMELİ"

AKP açısından bir çöküşün başladığını belirten Edip ise, “Bizlerin gözü açıldı. AKP’ye güvenmiyoruz. Bizlere özgürlük bile verecek olsa artık ona oy yok. İnsanlar birlik oldular ve AKP’yi yendiler. Bu birliktelik devam etmeli. Irk, din ayırmadan birlikte bunlara karşı mücadele etmeliyiz.” İmamoğlu’nun tek başına Kürtlerin sorununu çözebileceğini düşünmenin yanlış olduğunu söyleyen Edip, “Belediyeyi kazanmak, AKP’nin kaybetmesi önemli ama sadece bununla bizlerin sorunu çözülmez. Bu bir başlangıç ama sorunların çözümü için daha genel bir şey gerekiyor. İmamoğlu söylemlerini değiştirmesin, herkese eşit davransın, herkese hizmet etsin yeter. Daha fazla bir şey de beklemiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Seçim sonrası patronlar taleplerini sıraladı

SONRAKİ HABER

HDP’nin masasında demokrasi ittifakı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...