23 Haziran 2019 13:05

Karaburun'da afet bölgesi ilan edilen mahallenin halkı tedirgin

Yeniden afet bölgesi ilan edilen İzmir Karaburun'a bağlı Yayla Mahallesi'nde halk bölgeyi terk etmek istemiyor. Karaburun Kent Konseyi ise asıl hedefin RES projelerinin önünü açmak olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı kırsal Yayla Mahallesi, meydana gelen heyelanın ardından 1963 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Afet bölgesi’ ilan edilerek mahallenin tamamen kaldırılması gerektiği belirtildi. Ancak evlerin tahliyesi yapılmadı. 1983’te, Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan tarama etüt raporunda ise bir heyelanın meydana gelmeyeceği bildirildi. 36 yılın ardından AFAD tarafından hazırlanan jeolojik etüt raporunda mahalle için ‘Afete maruz bölge’ değerlendirmesi yer alınca, 100 kişinin yaşadığı Yayla Mahallesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 6 ay önce yeniden ‘Afet bölgesi’ ilan edildi. Tekrardan boşaltılması istenen mahallede yaşayanlar ise endişeli. Karaburun Kent Konseyi ise yeni kararla RES projelerinin önünün açılmak istendiğine dikkat çekti.

36 YIL SONRA FARKLI RAPOR

Kurulan rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı verdiği mücadeleyle de dikkat çeken Yayla Mahallesi için 36 yılın ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yeniden bir jeolojik etüt raporu hazırlandı. Raporda ‘Afete maruz bölge’ değerlendirmesi yer alınca, Yayla heyelan riski olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle geçen 14 Ocak’ta yeniden ‘Afet bölgesi’ ilan edildi.

"MAHALLEMİZDEN GİTMEK İSTEMİYORUZ"

Yayla’da doğup büyüyen Meliha Koşar, mahallelerine dokunulmamasını isteyerek “İnsanlar buradan nereye gitsin? Ev yok, dam yok, gitmek istemiyorum. Mahallemden dışarı çıkamam, çıkmam da. Hayvanlarımız var, az da olsa bize yetiyor. Bahçemiz var, ekip dikiyoruz. Bizi atacaklar dağın tepesine. Ne yiyeceğiz orada?​” diye konuştu.

Mahalleli Mustafa Doymaz ise “Burası afet bölgesi ilan edilmiş, taşınması gerekiyormuş ama nereye? Kimse bir şey söylemiyor. Biz bir şey bilmiyoruz. Orta yere bir laf attılar, öylece bekliyoruz” diye tepki gösterdi. Muhtarı İsa Arıcı da, ne olacağını bilemediklerini anlatarak “Tebligat gelir de ‘Evlerinizi boşaltın’ derlerse, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Devlet bize bir şey söylesin. İnsanlar çok tedirgin. ‘Nereye gideceğiz, ne yapacağız, bize ne verecekler’ diyorlar. AFAD’a başvuruda bulunduk. Gelip burada inceleme yapmalarını istedik” dedi.

RES’LERİN ÖNÜ AÇILMAK İSTENİYOR

Karaburun Kent Konseyi de mahallede jeolojik ve jeofizik açıdan incelenerek etüt raporlarının oluşturulmasını içeren dilekçesini Karaburun Kaymakamlığı’na verdi. Dilekçede, dere yatağından uzak zeminlerin afet kapsamına alındığı ancak derenin alt kotlarındaki çukur yerlerin afet kapsamı dışında bırakıldığı ileri belirtilerek, RES projelerinin önünün açılmak istendiği yönünde endişeler de yer aldı. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

5 ayda 20 mülteci işçi yanarak hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı Ziya Bülent Öner dün akşam kalp spazmı geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...