23 Haziran 2019 13:05

5 ayda 20 mülteci işçi yanarak hayatını kaybetti

Patronların dayattığı kuralsız koşullar nedeniyle sadece bu yıl 20 mülteci işçi yanarak yaşamını yitirdi.

EMEP, Kocaeli'de 4 işçinin öldüğü Akpınar Tekstil önünde açıklama yaptı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büyükçekmece'de bir fabrikada çıkan ve 4 mülteci işçinin yanarak can verdiği yangın, mülteci emeği sömürüsünü ve yangınları yeniden gündeme getirdi. Patronların dayattığı kuralsız koşullar nedeniyle sadece bu yıl 20 mülteci işçi yanarak can verdi. İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, patronların mülteci işçileri en güvencesiz koşullarda çalıştırıldığını, Türkiyeli-mülteci işçi bölünmesini tüm ücretleri baskılamak için kullandığını bildirdi.

5 SURİYELİ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Ankara’da bulunan Mobilyacılar Sitesinde 17 Ocak’ta çıkan yangında 5 Suriyeli işçi hayatını kaybetti.

Yangınla ilgili TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Mobilya üretiminde kullanılan makineler termik şalterler kullanılarak koruma altına alınmış olsa da aynı tesisatın ısınma ve benzeri amaçlarla kullanılan kısımlarında koruma cihazları kullanılmamış, makinelere verilen değerin insan hayatına verilmediği görülmüştür” dendi. Yangınla ilgili olarak çıplak gözle yapılan inceleme sonucu hazırlanan ön raporda, konutlardan çevrilme iş yerlerindeki elektrik panolarında kaçak akım rölesinin olmadığı, havalandırma bacalarının ve yangın merdivenlerinin bulunmadığı saptandı. Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da sitede 15 bin atölye ve 100 bin işçi olduğu halde binalarda tahliye merdiveninin olmadığını açıkladı.

ATA SANAYİ’DE 7 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Meslek odalarının uyarılarına rağmen, gerekli denetimlerin yapılmaması ve önlemlerin alınmaması nedeniyle 29 Mart’ta yine Ankara’da bir başka facia yaşandı. Altındağ ilçesinde bulunan kağıt ve geri dönüşüm depolarının yoğun olduğu İskitler Ata Sanayi Sitesi’nde Afgan kağıt toplayıcıların kaldığı 3 katlı metruk binada yangın çıktı. İtfaiyenin müdahalesine rağmen kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Hastanelere kaldırılan yaralılardan 2’si daha yaşamını yitirdi. Başlarında bir depocu olmadığı ve kendi başlarına çalıştığı belirtilen Afgan sığınmacılar, hem barınmak hem de kağıt deposu olarak kullanmak üzere bu binaya girmişti. Havaların soğuması üzerine ısınmak istediklerinde yangın çıktı.

BAYRAM GÜNÜ ÖLDÜLER

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında bayramın son günü olan 6 Haziran’da yangın çıktı. Bayram izinleri nedeniyle kaçak olarak çalıştırılan mülteci işçiler yangının ortasında kaldı. Ölen işçilerden 3’ünün Suriyeli, 1’inin Afganistanlı mülteci işçi olduğu belirlendi. Olay yerinde çalışan bir itfaiyeci gazetemize yaptığı açıklamada “Biz olaya müdahale ettiğimizde iki kişinin sarılı olduğu bir ceset bulduk. Anne ve kız olduğunu düşünüyoruz” dedi.

BÜYÜKÇEKMECE'DE 4 İŞÇİ ÖLDÜ

Son olarak 22 Haziran'da İstanbul Büyükçekmece’de tekstil ve plastik malzemelerin üretildiği fabrikada yangın çıktı.

Yangında 4 mülteci işçi hayatını kaybetti. Dumandan etkilenen 4 itfaiye eri ile yaralanan 2 işçi de hastaneye kaldırıldı. Olay yerine gelen ekipler, yangın sırasında binanın çatı katına çıkan ve burada mahsur kalan 20 işçiyi merdivenle kurtardı. İran, Afganistan ve Özbekistan uyruklu işçilerin kaçak çalıştırıldığı belirtilen fabrikanın daha önce yangına müdahale tedbirlerinin uygun olmadığı gerekçesiyle mühürlendiği ve ruhsatsız olduğu öğrenildi.

5 AYDA 49 MÜLTECİ İŞÇİ CAN VERDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre, 2019 yılının ilk 5 ayında en az 716 işçi çalışırken öldü. Ölen işçilerin en az 49’u mülteci/göçmen işçilerdi.

Ocak ayında en az 155 iş cinayeti yaşandı. Ölen işçilerin 19’u mülteci/göçmen işçiydi. Şubat ayında en az 125 iş cinayeti yaşandı. Ölen işçilerin 3’ü mülteci/göçmen işçiydi.  Mart ayında en az 108 iş cinayeti yaşandı. Ölen işçilerin 11’i mülteci/göçmen işçiydi.  Nisan ayında en az 145 iş cinayeti yaşandı. Ölen işçilerin 10’u mülteci/göçmen işçiydi. Mayıs ayında en az 163 iş cinayeti yaşandı. Ölen işçilerin 6’sı mülteci/göçmen işçiydi. Son 7 yılda ise 485 mülteci işçi hayatını kaybetti.

YANGINLAR VE ÖLÜMLER

Patronların önlem almaması nedeniyle çıkan yangınlar Türkiyeli işçilerin de can vermesine neden oldu. 18 Ocak’ta İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde bulunan Dolapdere Sanayi Sitesi’nde yangın çıktı. Torna işleri yapan bir atölyede meydana gelen yangın bir işçinin ölümüne neden oldu.

19 Ocak’ta Bayrampaşa’da bir tekstil atölyesinde 3 işçinin cansız bedenine ulaşıldı! Bitlisli olduğu belirtilen işçiler, barınacak yerleri olmadığı için gece atölyede yatıyordu. Üç işçi sobadan sızan dumandan zehirlenmişti.

28 Ocak’ta Mersin’e bağlı Tarsus OSB’de bir çakmak fabrikasında yangın çıktı. Aynı gün, iş cinayetleriyle anılan İstanbul’da Tuzla Gemi Tersanesi’nde bir gemi yandı. Yakıt boşaltımı esnasında patlama sonucu çıkan yangında 9 işçi yaralandı, 2’si hayatını kaybetti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’de yangın: 2 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Karaburun'da afet bölgesi ilan edilen mahallenin halkı tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa