19 Temmuz 2019 20:15
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2019 05:37

2019 Afrika Uluslar Kupası'nda şampiyon Cezayir oldu

Mısır'da 24 ülkenin katılımıyla düzenlenen 2019 Afrika Uluslar Kupası'nın final maçında Senegal'i 1-0 yenen Cezayir, 29 yıl aranın ardından ikinci kez kupayı müzesine götürdü.

2019 Afrika Uluslar Kupası'nda Senegal'i 1-0 yenen Cezayir, 29 yıl aranın ardından ikinci kez kupayı müzesine götürdü. (Fotoğraf: Fared Kotb/AA)

Paylaş

Mısır'da düzenlenen 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda Cezayir şampiyon oldu.

Bu yıl 32'ncisi gerçekleştirilen turnuvanın finalinde, Cezayir ile Senegal, Mısır'ın başkenti Kahire'de, Uluslararası Kahire Stadı'nda karşı karşıya geldi. 

Karşılaşmanın henüz 2. dakikasında Baghdad Bounedjah'ın golüyle 1-0 öne geçen Cezayir, skor üstünlüğünü korumasını bildi ve tarihinin ikinci şampiyonluğuna uzandı. 

Daha önce kupada iki kez finale yükselen ve 1990'daki turnuvadan zaferle ayrılan Cezayir, 29 yıl aranın ardından kupayı müzesine götürmeyi başardı. 

TURNUVANIN GOL ŞAMPİYONU IGHALO

Tunus'u 1-0 yenerek turnuvayı 3. sırada tamamlayan Nijerya'nın Çin ekibi Şanghay Shenhua'da forma giyen santrforu Odion Ighalo 5 golle turnuvanın gol kralı oldu. 

Cezayir'de Riyad Mahrez ve Adam Ounas, Senegal'de Sadio Mane ile Demokratik Kongo'da Cedric Bakambu organizasyonu üçer golle tamamladı.

ÜÇÜNCÜLÜK MAÇI

  • TUNUS 0-1 NİJERYA

Üçüncülük maçında çarşamba günü Tunus ile Nijerya karşı karşıya geldi. Nijerya sahadan 1-0 galip ayrıldı. Nijerya'nın golünü 3. dakikada Odion Ighalo kaydetti.

YARI FİNAL MAÇLARINDA YAŞANANLAR

  • SENEGAL 1-0 TUNUS

Tunus'un 75'te Ferjani Sassi, Senegal'in 80'de Henri Saivet ile penaltı kaçırdığı maç uzatmalara giderken Senegal'e galibiyeti getiren gol 100. dakikada geldi. Senegal, Dylan Bronn'un kendi ağlarına gönderdiği topla adını finale yazdırdı.

  • CEZAYİR 2-1 NİJERYA

40. dakikada William Troost-Ekong'un kendi kalesine attığı golle öne geçen Cezayir, 72'de Odion Ighalo'nun penaltıdan kaydettiği gole engel olamadı. Kuzey Afrika ülkesi, son dakikada Riyad Mahrez'in frikik golüyle rakibini 2-1 mağlup etti.

ÇEYREK FİNAL MAÇLARINDA YAŞANANLAR

  • MADAGASKAR 0-3 TUNUS

İlk yarısı 0-0 biten maçın ikinci devresinde daha etkili olan Tunus, 52'de Ferjani Sassi, 60'ta Youssef Msakni ve 90+3'te Naim Sliti'nin kaydettiği gollerle Madagaskar'ı 3-0 mağlup etti.

  • FİLDİŞİ SAHİLİ 3-4 CEZAYİR (PENALTILARLA)

Cezayir, 20'inci dakikada Galatasaray'da forma giyen Feghouli'nin bulduğu golle devreye 1-0 önde girdi. İkinci yarının başlarında Cezayirli oyuncu Baghdad Bounedjah, penaltı vuruşunu gole çeviremedi. Bu bölümden sonra daha atak oynayan Fildişi Sahili, 62'de Jonathan Kodjia'nın golüyle 1-1 eşitliği sağladı. Maçın 90 dakikası ve uzatma bölümünde eşitlik bozulmayınca penaltılara geçildi. Cezayir, penaltı atışları sonunda Fildişi Sahili'ne 4-3 üstünlük kurarak yarı finale yükseldi.

  • SENEGAL 1-0 BENİN

İlk yarısı 0-0 biten maçta Senegal, 70'te Idrissa Gueye'nin kaydettiği golle Benin'i 1-0 mağlup etti ve yarı finale yükseldi. Beninli futbolcu Olivier Verdon, 83. dakikada doğrudan kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı.

  • NİJERYA 2-1 GÜNEY AFRİKA

Maça etkili başlayan Nijerya, 27'de Samuel Chukwueze'nin golüyle devreye 1-0 önde girdi. Güney Afrika, 71. dakikada Bongani Zungu'nun golüyle 1-1'lik beraberliği sağladı. 89'da William Ekong'un golü Nijerya'ya 2-1'lik galibiyeti ve yarı finali getirdi.

SON 16 TURU MAÇLARINDA YAŞANANLAR

Grup maçları ve son 16 turunda 87 golün kaydedildiği ve maç başına 1,98 gol ortalamasıyla devam eden Afrika Uluslar Kupası'nda, gol krallığı yarışında 3 isim zirvede birlikte yer alıyor. 

Liverpool'da forma giyen Senegalli Sadio Mane, Napoli'de oynayan Cezayirli Adam Ounas ve kariyerini Çin'de sürdüren Nijeryalı Odion Ighalo, üçer golle gol krallığı yarışını önde götürüyor.

  • EV SAHİBİ MISIR ÇEYREK FİNALLERE GİDEMEDİ

Turnuvaya ev sahipliği yapan ve Muhammed Salah ve Trezeguet ile dikkatleri üzerinde toplayan Mısır, son 16 takım maçlarında elenerek çeyrek finale çıkamadı.

Şu ana kadar 24 kez finallerde mücadele eden Mısır, Güney Afrika ile oynadığı son 16 turu maçında 85. dakikada yediği golle 1-0 mağlup oldu ve kupaya veda etti.

  • TURNUVAYA İLK KEZ KATILAN MADAGASKAR GRUPTAN NAMAĞLUP ÇIKTI, ÇEYREK FİNALE YÜKSELDİ

Moritanya ve Burundi ile beraber turnuvaya ilk kez katılan Madagaskar, son 8 takım arasına girerek dikkatleri çekti.

1897 yılında 1960'a kadar Fransız işgali altında olan ve sonra bağımsızlığını ilan eden Madagaskar'ın milli futbol takımı, ilk maçına çıktığı 1947'den bu yana tarihinin en önemli başarısını yakaladı.

Madagaskar, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük dördüncü adası ve yaklaşık olarak 27 milyon nüfusa sahip.

Teknik direktörlüğünü 2017'den beri Fransız Nicolas Dupuis'nin yaptığı Madagaskar, B grubunu da namağlup ve lider olarak tamamladı.

FIFA dünya sıralamasında 108'inci sırada olan Afrika ülkesinden grup aşamasının en iyi 11'i ve en iyi yedekleri arasına 2 futbolcu girdi.

  • SON 16 TAKIM MAÇLARI

GANA 4-5 TUNUS (PENALTILARLA)

İlk yarısı 0-0 biten maçta Tunus, Yassine Khenissi'nin 73. dakikada bulduğu golle öne geçti. Gana, 90. dakikada oyuna giren Tunuslu Rami Bedoui'nin 90+2'de kendi kalesine attığı golle 1-1'lik eşitliği sağlamış oldu.

Uzatmalarda da sonuç değişmeyince penaltı atışlarına geçildi ve penaltılar sonunda Gana'ya 5-4 üstünlük kuran Tunus, çeyrek finale yükselen taraf oldu.

MALİ 0-1 FİLDİŞİ SAHİLİ

İlk yarısı golsüz sona eren karşılaşmada Fildişi Sahili, 76. dakikada Wilfried Zaha'nın golüyle maçtan 1-0 galip ayrıldı.

MADAGASKAR 4-2 DEMOKRATİK KONGO (PENALTILARLA)

Normal süresi ve uzatma bölümü 2-2 tamamlanan maçta Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne penaltı atışlarında 4-2 üstünlük kuran Madagaskar, çeyrek finale çıktı. Madagaskar 9. dakikada Ibrahim Samuel Amada'nın golüyle öne geçti fakat Cedric Bakambu 21. dakikada eşitliği sağladı ve ilk yarı 1-1 bitti. Ima Andriatsima'nın 71'de attığı golle Madagaskar tekrar öne geçti ancak Demokratik Kongo Cumhuriyeti 90. dakikada Chancel Mbemba ile skoru tekrar eşitledi. Uzatmalarda da skor değişmeyince penaltı atışlarına geçildi ve penaltılarda 4-1 üstün gelen Madagaskar, çeyrek finale yükselen takım oldu.

CEZAYİR 3-0 GİNE

Cezayir, Muhamed Belaili, Riyad Mahrez ve Adam Ounas'ın golleriyle maçtan 3-0 üstün ayrıldı ve çeyrek finale yükseldi.

NİJERYA 3-2 KAMERUN

Nijerya, 19'uncu dakikada Odion Ighalo'nun golüyle 1-0 öne geçti. Daha sonra Kamerun 41'de Bahoken ve 44'te Clinton N'Jie ile 2-1 üstünlüğü sağladı. 63'te ise Odion Ighalo ile beraberlik golünü bulan Nijerya, 66'da Alex Iwobi'nin golüyle galibiyete uzandı. 

MISIR 0-1 GÜNEY AFRİKA

İlk yarısı 0-0 sona eren karşılaşmanın 85. dakikasında Thembinkosi Lorch ile gol bulan Güney Afrika, ev sahibi Mısır'ı 1-0 yenerek son 8 takım arasına kaldı.

FAS 1-4 BENİN (PENALTILARLA)

Benin, 53'te Moise Adilehou'nun golüyle 1-0 öne geçti. Fas, 75. dakikada Youssef En Nesyri ile beraberliği yakaladı. Faslı Hakim Ziyech, son dakikalarda kazanıldan penaltıyı gole çeviremeyince maç uzatmalara gitti. Uzatmalarda da skor değişmedi ve penaltılar sonunda Benin, Fas'ı 4-1'lik skorla mağlup ederek çeyrek finale çıktı.

UGANDA 0-1 SENEGAL

Senegal, 15. dakikada Sadio Mane'nin attığı golle sahadan 1-0 galip ayrıldı ve çeyrek finale yükseldi. Sadio Mane, 61'inci dakikada penaltı atışından yararlanamadı.

GRUP MAÇLARINDA YAŞANANLAR

Afrika Uluslar Kupası'nda grup maçlarında 68 kez gol sevinci yaşandı. Turnuvada grup aşamaları sonunda maç başına ortalama 1,9 gol atıldı.

Gol krallığı yarışında ise ikişer golle en çok gol atan isim sayısı bir hayli fazla oldu:

Muhammed Salah (Mısır)
Ahmed Elmohamady (Mısır)
Sadio Mane (Senegal)
Mickael Pote (Benin)
Cedric Bakambu (Demokratik Kongo)
Jordan Ayew (Gana)
Mohamed Yattara (Gine)
Michael Olunga (Kenya)
Adam Ounas (Cezayir)
Carolus Andriamatsinoro (Madagaskar)
Emmanuel Okwi (Uganda)

Gol krallığı yarışının iddialı isimleri arasında yer alan ve hafta içinde Büyükşehir Belediye Erzurumspor ile anlaşan Pote, Spor Toto 1. Lig'de 2015-16 ve 2016-17 sezonlarında zirvede yer almıştı.

Cedric Bakambu ise 2014-15 sezonunda Bursaspor formasıyla tüm kulvarlarda attığı 21 golün ardından 7,5 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Villarreal'e transfer olmuştu. Yüksek performansını İspanya temsilcisinde de sürdüren Bakambu, geçen sezon 40 milyon avro karşılığında Çin temsilcisi Beijing Guoan'a geçmişti.

GRUP AŞAMASININ EN İYİ 11'İ VE EN İYİ YEDEKLERİ

Afrika Uluslar Kupası'nda grup maçlarının en iyi 11'i seçildi.

Afrika Futbol Konfederasyonu'nun belirlediği en iyi kadroda Mısır 4 oyuncu ile ilk 11'de en fazla futbolcusu olan takım olurken, Cezayir'den 2 oyuncu yer aldı.

Grup aşamasının en iyi ilk 11'i şöyle:

Kaleci: Ahmed El Shenawy (Mısır)
Defans: Ahmed Elmohamady (Mısır), Yaya Banana (Kamerun), Ahmed Hegazi (Mısır), Ashraf Hakimi (Fas)
Orta saha: Riyad Mahrez (Cezayir), Anicet Abel (Madagaskar), Ismail Bennacer (Cezayir)
Forvet: Muhammed Salah (Mısır), Jordan Ayew (Gana), Sadio Mane (Senegal)

En iyi yedekler:
Kaleci: Andre Onana (Kamerun)
Defans: Youcef Atal (Cezayir), Medhi Benatia (Fas)
Orta saha: Andre Zambo Anguissa (Kamerun), Mubarak Wakaso (Gana)
Forvet: Cedric Bakambu (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Carolus Andriamatsinoro (Madagaskar), Youcef Belaili (Cezayir)

GÜN GÜN GRUP MAÇLARI

12. GÜN | GANA, KAMERUN, MALİ, TUNUS VE BENİN GRUPLARDAN ÇIKTI

Turnuvanın 12. gününde E ve F grubunda oynanan karşılaşmalarla grup maçları tamamlandı.

Günün F grubundaki iki maçından biri olan Gine Bissau-Gana karşılaşmasında, Jordan Ayew ve Thomas'ın golleriyle sahadan 2-0 galip ayrılan taraf Gana oldu.

F grubundaki diğer karşılaşmada ise Benin ile Kamerun 0-0 berabere kaldı.

Grupta bu sonuçlarla 5'er puanla ilk iki sırayı paylaşan Gana ile Kamerun, son 16 turuna yükselmeye hak kazandı.

 F GRUBUAGYG A P
 1Gana42 2 5
 2Kamerun20 2 5
 3Benin22 0 3
 4Gine-Bissau04 -4 1

Günün iki E grubu mücadesinin sonunda ise Mali ve Tunus son 16 turuna çıktı.

Angola ile Mali'nin mücadelesinde Amadou Haidara'nın golüyle Mali, Angola'yı 1-0 mağlup etti.

Gruptaki diğer maçta ise Moritanya ile Tunus 0-0 berabere kaldı.

E grubunda bu sonuçların ardından 7 puanla grubu lider tamamlayan Mali ve 3 puanla ikinci sırada yer alan Tunus, son 16 takım arasına kalmayı başardı.

 E GRUBUAGYG A P
 1Mali62 4 7
 2Tunus22 0 3
 3Angola12 -1 2
 4Moritanya14 -3 2

F grubunda mücadele eden Benin de bugün oynanan maçlar sonrası en iyi 4 grup üçüncüsü kontenjanından tur atlamayı başardı.

11. GÜN | FAS, FİLDİŞİ SAHİLİ, CEZAYİR, SENEGAL VE GİNE ÜST TURA YÜKSELDİ

Günün D grubundaki iki maçından Güney Afrika-Fas mücadelesinde Boussoufa'nın son dakikada attığı golle Fas, Güney Afrika'yı 1-0 mağlup etti.

Diğer D gurubu maçında ise Fildişi Sahili, Namibya'yı Gradel, Die, Zaha ve Cornet'nin golleriyle 4-1 yendi.

Bu sonuçlarla D grubundaki 3 maçını da kazanan Fas, 9 puanla grup maçlarını lider olarak tamamladı ve üst tura çıktı. 6 puan toplayan Fildişi Sahili ise ikinci olarak son 16 takım arasına girdi.

 D GRUBUAGYG A P
 1Fas30 3 9
 2Fildişi Sahili52 3 6
 3Güney Afrika12 -1 3
 4Namibya16 -5 0

C grubunda ise Cezayir, geçen sezon Fenerbahçe'de kiralık oynayan Slimani'nin tek ve Ounas'ın iki golüyle Tanzanya'yı 3-0 yendi.

C grubunun diğer maçında Senegal, Kenya'yı Sarr'ın tek ve Mane'nin biri penaltıdan olmak üzere iki golüyle 3-0 mağlup etti.

Grupta bu sonuçlarla 3'te 3 yapan Cezayir, 9 puanla lider olarak üst tura yükseldi. 6 puanlı Senegal ise ikinci olarak adını son 16 turuna yazdırdı.

 C GRUBUAGYG A P
 1Cezayir60 6 9
 2Senegal51 4 6
 3Kenya37 -4 3
 4Tanzanya28 -6 0

B Grubu'nu 4 puanla tamamlayan Gine de bu sonuçlar sonrası en iyi 4 grup üçüncüsü kontenjanından tur atlamayı garantiledi.

10. GÜN | MISIR, UGANDA, MADAGASKAR VE NİJERYA SON 16'DA

2019 Afrika Uluslar Kupası 10. gün mücadeleleri sonunda A ve B grubunda maçlar tamamlandı.

B grubunda Madagaskar, tur atlamayı garantileyen Nijerya'yı Nomenjanahary ve Andriamahitsinoro'nun golleriyle 2-0 mağlup etti.

B grubunun diğer maçı olan Gine-Burundi karşılaşmasında ise Gine, Nduwarugira'nın kırmızı kart görmesiyle 78 dakika boyunca 10 kişi mücadele eden Burundi'yi Yattara'nın bulduğu gollerle 2-0 yendi.

Bu sonuçla puanını 7'ye çıkaran Madagaskar, tarihinde ilk kez katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nda grup maçlarını lider olarak tamamladı ve son 16 takım arasına kaldı. 6 puanda kalan ve grubu ikinci sırada tamamlayan Nijerya da B grubunun tur atlayan diğer takımı oldu.

 B GRUBUAGYG A P
 1Madagaskar5237
 2Nijerya2206
 3Gine4314
 4Burundi04-40

Günün A grubundaki karşılaşmalarında ise gruptan çıkması kesinleşen Mısır, Uganda'yı Muhammed Salah'ın ve Ahmed el-Muhammedi'nin golleriyle 2-0 mağlup etti.

Grubun diğer maçında da Demokratik Kongo, Zimbabve karşısında Bolingi ve Assombalonga'nın birer, Bakambu'nun ise biri penaltıdan olmak üzere kaydettiği iki golüyle 4-0 galip geldi.

Bu sonuçlarla grup maçlarında 3'te 3 yapan ev sahibi Mısır, lider olarak son 16 takım arasına kaldı. 4 puan toplayan Uganda ise grubu ikinci bitirerek tur atlayan takımlar arasına adını yazdırdı.

 A GRUBUAGYG A P
 1Mısır50 5 9
 2Uganda33 0 4
 3Demokratik Kongo44 0 3
 4Zimbabve16 -5 1

9. GÜN | TURUNUVANIN GOLSÜZ GEÇEN İLK GÜNÜ

Günün tek E grubu maçında Moritanya ile Angola sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı.

F grubu ekiplerinden Kamerun ile Gana da 0-0 berabere kalarak maçtan birer puanla ayrıldı.

Günün F grubundaki ikinci maçında da gol sesi çıkmadı ve Benin ile Gine Bissau 0-0 berabere kaldı.

8. GÜN | FAS, D GRUBUNDAKİ LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

Günün E grubundaki tek mücadelesinde Tunus ile Mali 1-1 berabere kaldı.

İlk yarısı 0-0 sona eren karşılaşmanın 60. dakikasında Mali, Mouez Hassen'in kendi kalesine attığı golle 1-0 öne geçti. 10 dakika sonra Wahbi Khazri'nin golüyle Tunus'un eşitliği sağladığı maçta başka gol olmadı ve takımlar sahadan birer puanla ayrıldı.

Günün D grubundaki ilk maçında, Fas, Youssef En Nesyri'nin 23. dakikada attığı golle Fildişi Sahili'ni 1-0 mağlup etti.

Fas Milli Takımı'nda forma giyen Galatasaraylı Younes Belhanda ve Fenerbahçeli Nabil Dirar, 90 dakika sahada kaldı.

Günün son maçında D grubu ekiplerinden Güney Afrika, Namibya'yı 1-0 yendi. Güney Afrika, maçın 68. dakikasında Bongani Zungu'nun attığı golle Güney Afrika'yı mağlup etti.

7. GÜN | B VE C GRUBUNDA İKİNCİ MAÇLAR TAMAMLANDI

Günün B grubu mücadelesinde Madagaskar, Marco Ilaimaharitra'nın attığı golle Burundi'yi 1-0 mağlup etti.

C grubunda günün ilk maçında Cezayir, Muhammed Belaili'nin kaydettiği golle Senegal'i 1-0 yendi.

Günün C grubundaki ikinci maçında ise Kenya, Tanzanya'yı 3-2 yendi. İlk yarıda Simon Msuva'nın golüyle 1-0 öne geçen Tanzanya, Michael Olunga'nın golüne engel olamadı Kenya 1-1 beraberliği sağladı. Bu golden 1 dakika sonra Mbwana Samattaile ile aradığı golü bulan Tanzanya ilk yarıyı 2-1 önde kapattı. Maçın ikinci yarısında Johanna Omolo ve Michael Olunga ile 2 gol daha bulan Kenya, Tanzanya karşısında sahadan 3-2 galip ayrıldı.

6. GÜN | A GRUBUNDA MISIR TUR ATLAMAYI GARANTİLEDİ

Günün ilk maçında B grubunda mücadele eden Nijerya ile Gine karşılaştı. Nijerya, daha önce Kasımpaşa forması da giyen Kenneth Omeruo'nun 73. dakikada kaydettiği golle Gine'yi 1-0 mağlup etti.

Günün iki A grubu mücadelesinin ilkinde Uganda, Zimbabve ile 1-1 berabere kaldı. Emmanuel Okwi'nin golüyle 1-0 öne geçen Uganda'ya Zimbabve Khama Billiat ile yantı verdi ve maç 1-1 beraberlikle sonuçlandı.

A grubunun diğer maçında ise ev sahibi Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni 2-0 mağlup etti.

Mısır'ın gollerini Ahmed Elmohamady ile Liverpool'un yıldızı Muhammed Salah kaydetti. Bu sonuçla A Grubu'nda 6 puana ulaşan Mısır, son 16 takım arasına kalmayı garantiledi.

5. GÜN | F GRUBUNDA İLK MAÇLAR OYNANDI

F grubunda oynanan iki karşılaşmanın ilkinde Kamerun, Yaya Banana ve Stephane Bahoken'in attığı gollerle Gine-Bissau'yu 2-0 mağlup etti.

F grubunun diğer maçında ise Gana ile Benin 2-2 berabere kaldı. Benin, maçın hemen başında Adana Demirspor forması giyen Mickael Pote'nin attığı golle 1-0 öne geçti. Gana ise 9. dakikada Fenerbahçe'de top koşturan Andre Ayew ile cevap verdi ve skoru 1-1'e getirdi. Gana, ilk yarının son dakikalarında bir gol daha buldu ve devreye 2-1 önde girdi.

Geçtiğimiz sezon Sivasspor'da forma giyen John Boye, maçın 54. dakikasında kırmızı kart görünce Gana 10 kişi kaldı. Mickael Pote'nin 63'üncü dakikada bulduğu golle Benin 2-2'lik eşitliği sağladı ve maç bu skorla sona erdi.

4. GÜN | E GRUBUNDA MALİ, MORİTANYA'YI FARKLI YENDİ

Günün ilk maçında D grubunda mücadele eden Fildişi Sahili ile Güney Afrika karşılaştı. Fildişi Sahili, Kodjia'nın 64. dakikada kaydettiği golle Güney Afrika karşısında sahadan 1-0 galip ayrıldı.

E grubu takımlarından Tunus ile Angola'nın mücadelesi ise 1-1 berabere sonuçlandı. Tunus, Msakni'nin 34. dakikada penaltıdan bulduğu golle ilk yarıyı 1-0 önde kapatırken Djalma Campos'un 73. dakikada kaydettiği golle Angola berraberliği sağladı ve maç 1-1 tamamlandı.

Günün son maçında yine E grubunda Mali ve Moritanya karşılaştı. Mali, Diaby'nin ve Marega'nın birer, Traore'nin ise ikişer golüyle sahadan 4-1 galip ayrıldı. Moritanya'nın tek golünü ise penaltıdan Hacen kaydetti.

3. GÜN | FAS, SENEGAL VE CEZAYİR KAZANDI

Günün ilk maçında D grubunda Fas, Galatasaraylı Younes Belhanda'nın sakatlığı nedeniyle kadroda yer almadığı maçta Namibya'yı 89. dakikada Itamunua Keimuine'nin kendi kalesine attığı golle 1-0 yendi.

C grubundaki maçlarda ise Senegal, Tanzanya'yı; Cezayir, Kenya'yı 2-0 mağlup etti. Senegal'de goller 28'de Keita Balde, 64'te Krepin Diatta'dan geldi. Geçtiğimiz yılı Galatasaray'da kiralık geçiren Badou Ndiaye, 90 dakika sahada kalırken bir başka Galatasaraylı Mbaye Diagne yedek kulübesindeydi.

Cezayir ise Galatasaraylı Sofiane Feghouli'nin 90 dakika oynadığı maçta Kenya karşısında 34'te Bagdad Bounedjah ve 43'te Riyad Mahrez'in golleriyle sonuca gitti.

2. GÜN | NİJERYA MUTLU BAŞLADI

Turnuvanın ikinci gününde A grubu maçında Uganda, Galatasaraylı Christian Luyindama'nın formasını giydiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni 14'te Patrick Kaddu ve 48'de Emmanuel Okwi'nin golleriyle 2-0 mağlup etti. Böylece Uganda, ilk maçlar sonunda grup liderliğine yükseldi.

B grubunda ise Nijerya, zorlandığı maçta Burundi'yi 77'de Odion Ighalo'nun golüyle 1-0 yendi.

Gine ile Madagaskar arasındaki maç ise 2-2 eşitlikle sonuçlandı. 34'te Sory Kaba'nın golüyle öne geçen Gine, 49'da Anicet Abel, 55'te Carolus Andriamatsinoro'nun golleriyle yenik duruma düştü. Sonucu belirleyen 66'da François Kamano'nun penaltısı oldu.

AÇILIŞ MAÇINDA MISIR TEK GOLLE GALİP

Turnuvanın açılış gecesinde Mısır, Zimbabve'yi tek golle geçti. Mısır'ın golünü 41. dakikada Kasımpaşa'da forma giyen Trezeguet kaydetti.

MISIR 5. KEZ EV SAHİBİ

32. kez gerçekleştirilen organizasyon 19 Temmuz'daki final maçıyla sona erecek. Afrika Uluslar Kupası'na en fazla ev sahipliği yapan ülke konumundaki Mısır'da, 1959, 1974, 1986 ve 2006'nın ardından 5. kez turnuva düzenleniyor.

GÖZLER SALAH, MANE VE MAHREZ'DEYDİ

İngiltere temsilcisi Liverpool'da forma giyen yıldız futbolcu Muhammed Salah, turnuvanın favorilerinden ev sahibi Mısır Milli Takımı'nın en önemli kozu oldu.

Turnuvanın diğer önce çıkan yıldız oyuncuları arasında, Salah'ın takım arkadaşı Senegalli Sadio Mane ile Manchester City'de forma giyen Cezayirli Riyad Mahrez yer aldı.

Bu turnuva, bazı önemli ilklere de sahne oldu. Daha önce ocak-şubat aylarında düzenlenmesine rağmen tarihi değiştirilerek haziran-temmuza kaydırılan organizasyonda, ilk kez 16 yerine 24 takım mücadele etti.

Ödül miktarının da artırıldığı turnuvada, şampiyona 4,5 milyon dolar, finaliste 2,5 milyon dolar, yarı finalistlere 2 milyon dolar, çeyrek finalistlere ise 800 bin dolar verilmesi kararlaştırıldı.

Geride kalan turnuvada zafere ulaşan Kamerun'un son şampiyon unvanını elinde bulundurduğu Afrika Uluslar Kupası'nda boy gösteren 24 takım, son 16 turuna yükselebilmek için dörder ekipten oluşan 6 grupta mücadele etti. Gruplarda ilk ikiye giren takımlarla en iyi dört grup üçüncüsü, son 16'ya kaldı.

A Grubu'nda Mısır, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda, Zimbabve, B Grubu'nda Nijerya, Gine, Madagaskar ve Burundi, C Grubu'nda Senegal, Cezayir, Kenya ve Tanzanya, D Grubu'nda Fas, Fildişi Sahili, Güney Afrika ve Namibya, E Grubu'nda Tunus, Mali, Moritanya ve Angola, F Grubu'nda Kamerun, Gana, Benin ve Gine-Bissau yer aldı.

ÇEYREK FİNALDEN İTİBAREN VAR'A BAŞVURULDU

Turnuvada ilk kez kullanılacak Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemine ise çeyrek final turundan itibaren başvuruldu.

Karşılaşmaların 6 statta oynanacağı kupada Mısır, aynı zamanda organizasyon tarihinin en başarılı takımı olarak öne çıkıyor. Ev sahibi ekip, sonuncusu 2010'da olmak üzere turnuvada 7 defa şampiyonluğa uzandı.

Mısır'ın yanı sıra Kamerun (5), Gana (4) ve Nijerya (3) elde ettikleri şampiyonluklarla turnuvanın diğer başarılı takımları olarak göze çarpıyor.

ÜÇ ÜLKE İLK KEZ TURNUVAYA KATILDI

Bu sene turnuvada, birçok yeni takım yer aldı. Madagaskar, Moritanya ve Burundi tarihlerinin ilk Afrika Uluslar Kupası deneyimini yaşadı.

Turnuvanın en tecrübeli takımları arasında 24 kez finallere kalan Mısır, Fildişi Sahili (23) ve Gana (22) başı çekiyor.

SÜPER LİG'DEN ÇOK SAYIDA OYUNCU AFRİKA ULUSLAR KUPASI'NDA

Afrika Uluslar Kupası'nda, geçen sezon Süper Lig'de forma giyen birçok önemli futbolcu mücadele ediyor.

Son şampiyon Galatasaray ile Fenerbahçe, turnuvaya en çok oyuncu gönderen takımlar olarak öne çıkıyor.

Sarı-kırmızılı ekipten Christian Luyindama (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), Mbaye Diagne (Senegal), Sofiane Feghouli (Cezayir) ve Younes Belhanda (Fas) milli takımlarının kadrosuna çağrılırken, geçen sezon kiralık olarak forma giyen Henry Onyekuru Nijerya'nın, Badou Ndiaye de Senegal'in kadrosunda yer alıyor.

Fenerbahçe'den ise Nabil Dirar (Fas) ve Carlos Kameni (Kamerun) ile geçen sezon kiralık olarak görev alan Islam Slimani (Cezayir) ve Andre Ayew (Gana), ülkelerini Afrika Uluslar Kupası'nda temsil etti.

Geçen sezon Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig'de forma giymesinin ardından Afrika Uluslar Kupası'nda milli takıma davet edilen diğer oyuncular şöyle:

Kasımpaşa: Mahmoud Ahmed İbrahim Hassan "Trezeguet" (Mısır), Bengali-Fode Koita (Gine)
Trabzonspor: Caleb Ekuban (Gana)
Medipol Başakşehir: Joseph Larweh Attamah (Gana)
Çaykur Rizespor: Chidozie Awaziem (Nijerya)
Göztepe: Lumor Agbenyenu (Gana), Lamine Gassama (Senegal)
Alanyaspor: Djalma Campos (Angola)
Antalyaspor: Fredy (Angola)
MKE Ankaragücü: Wilfred Moke (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)
Kayserispor: Jean-Armel Kana-Biyik (Kamerun), Asamoah Gyan (Gana) 
Yeni Malatyaspor: Fabien Farnolle (Benin) 
Gençlerbirliği: Stephane Sessegnon (Benin) 
Adana Demirspor: Mickael Pote (Benin)
Elazığspor: Diallo Guidileye (Moritanya)
Giresunspor: Adama Ba (Moritanya)
Bursaspor: Abdullahi Shehu (Nijerya), Henri Saivet (Senegal)

(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat maliyetleri bir yılda yüzde 26,41 arttı

SONRAKİ HABER

Basketbol Süper Liginde şampiyon Anadolu Efes

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...