21 Haziran 2019 00:13

Sağlık emekçileri iş yerlerinde TİS taleplerini belirliyor

Sağlık emekçilerinin öne çıkan talepleri arasında çalışan ihtiyacının giderilmesi ve döner sermayenin adaletli dağıtılması yer alıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

3 milyon kamu emekçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ağustosta başlayacak. Daha önce Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde TİS sandıkları kuran ve çalışanlarla TİS anketleri yapan SES İzmir Şube çalışmalarını sürdürüyor. Hastanelerde tek tek klinikleri ziyaret ederek hem sağlık emekçileriyle birebir görüşen hem de anket yapan Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi SES İş Yeri Temsilcisi Yasemin Şen böyle bir çalışmanın çalışanlar açısından çok olumlu olduğunu ve ilgi gördüğünü söylüyor. Şen, öne çıkan talebin döner sermayenin adaletli dağıtılması ve personel ihtiyacının giderilmesi olduğunu söylüyor.

Yasemin Şen, “Birçok çalışan toplusözleşmenin ne olduğunu bilmiyor, kliniklerde önce TİS broşürlerini dağıtarak toplu sözleşmenin çalışanlar açısından önemini anlatıyoruz” dedi.

Şen yapılan anketlerde öne çıkan taleplerle ilgili şunları anlattı: “Neredeyse her ankette ya döner sermayenin kaldırılması ve buradan doğan farkın maaşımıza eklenmesi ya da döner sermeyenin adaletli dağıtılması ve her koşulda emekliliğe yansıtılması talebi yer alıyor. Yine nerdeyse her ankette yer alan personel ihtiyacının giderilmesi talebi var. Az personelle çok işin dayatıldığı ve sağlık iş kolundaki çalışanlar için artık bunun dayanılmaz bir hal aldığı söylenebilir. Yine öne çıkan talepler arasında vergi adaletinin sağlanması bulunuyor. Bizler yılın yarısı olmadan bir üst vergi dilimine geçiyoruz ve yıl sonuna kadar ödediğimiz vergilerle maaşımız kuşa dönüyor. 3600 ek göstergenin ayrımsız tüm sağlık unvanları (hemşire, ebe, sağlık teknikeri, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist vb.) ve yasalaşmış ama geçmişi kapsamayan yıpranma payı yasasının yeniden düzenlenerek geçmiş yılları kapsaması. Mesleki liyakatin düzenlenmesi (kıdeme, yaşa, eğitim durumu, sağlık durumuna uygun şekilde çalıştırma) başlıca taleplerden.”

24 SAAT AÇIK KREŞ TALEBİ

Özellikle kadın sağlık çalışanların öne çıkan talebinin ise 24 saat açık ve kamu kurumunun kendisinin işlettiği ücretsiz kreşle olduğunu ifade eden Şen, ayrıca analık izin sürelerinin uzatılması konusunun da yer aldığını söyledi.

“Genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar Sağlık Bakanlığının üvey evladı gibidir” diyen Şen, bu alanın sağlık çalışanlarının faydalandığı birçok yan ödemeden faydalanmadığı gibi maaşları da oldukça düşüp olup bakanlığın bu yönde hiçbir çalışma yapmadığı hizmet sınıfları olduğunu söyledi. Şen, “Bu hizmet sınıfında çalışanların da talepleri özel hizmet tazminatlarının ve ek göstergelerinin yükseltilmesi, diğer personelin faydalandığı yan ücretlerden faydalanmak, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli yapılması ve bu sınavlar için uygulanan mülakatın kaldırılması” diye konuştu.

Bunlarla birlikte hastanedeki çalışma alanlarının çalışanların ihtiyaçlarına göre dizayn edilmesinin önemine değinen Şen, ulaşım indirimlerinin sağlık çalışanlarına uygulanması, Bakanlığın çalışanların kullanacağı uygun fiyata tatil yapacağı kamp, sosyal tesis vb. açmasının da talepler arasında yer aldığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mülteci gençler: Ekonomik kriz hem sizi hem bizi etkiliyor

SONRAKİ HABER

Meslek lisesi öğrencisi: Hem sana iş öğretiyorum hem de para mı istiyorsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...