20 Haziran 2019 08:52
Son Güncellenme Tarihi: 20 Haziran 2019 10:20

İngiliz mahkemesinden Suudilere silah satışını durduracak karar

İngiliz Temyiz Mahkemesi, ülkenin Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduğuna hükmetti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sivil toplum örgütü “Silah Satışına Karşı Kampanya”nın başvurusunu değerlendiren Temyiz Mahkemesi, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduğu yönünde karar verdi.

Mahkeme, Uluslararası Ticaret Bakanlığının uluslararası insani hukukun çiğnenip çiğnenmediğine bakmaksızın Suudi Arabistan'a silah satışına izin vermesini “akıl ve yasa dışı” olarak nitelendirdi.

Kararın ardından İngiltere'nin Suudi Arabistan'a Yemen'de kullanmak üzere silah satışına yönelik verdiği bütün izinlerin askıya alınması bekleniyor.

BAŞBAKANLIK: TEMYİZİ İÇİN İZİN İSTEYECEĞİZ

İngiltere Başbakanlığı, Temyiz Mahkemesinin kararına katılmadığını ve kararı bir üst mahkemeye taşıyacağını bildirdi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, mahkemenin kararının hükümeti ‘hayal kırıklığına uğrattığı’ belirtildi.

Açıklamada, “Hüküm, kararların kendilerinin doğru veya yanlış olup olmadığıyla değil, bu kararların alınma süreçlerinin doğruluğuyla ilgili. Hükme katılmıyoruz ve temyizi için izin isteyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Karar gereği İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan'a yeni silah satış izni vermeyi durdurması ve silah satışına yönelik izinleri hukuk dairesinde vermesi gerekecek.

İngiliz hükümeti, Temyiz Mahkemesinin bugün aldığı kararı Yüksek Mahkemeye taşıyarak temyiz izni isteyebiliyor. İznin verilmesi durumunda, dava Yüksek Mahkemede görülecek. (Londra/AA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan yabancı basınla “basına kapalı” toplantı

SONRAKİ HABER

“Cumhurbaşkanına hakaret”le yargılanan Gazeteci Canan Coşkun'a beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...