19 Haziran 2019 12:53

"Doğa ve Direniş Öyküleri" Bursalı okurlarla buluştu

Gazeteci Özer Akdemir'in "Doğa ve Direniş Öyküleri" kitabı Bursalı okurlarla buluştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel gazetesinin İzmir Temsilcisi Özer Akdemir'in 4. kitabı olan "Doğa ve Direniş Öyküleri" kitabı Bursalı okurlarla buluştu.

Koza Dağcılık, Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen imza ve söyleşi etkinliği Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesinde yapıldı. Söyleşide Akdemir, Yeni İnsan Yayınevi'nden bu yılın Mart ayında çıkan "Doğa ve Direniş Öyküleri"nin 20 yıla yaklaşan çevre muhabirliği sırasında tanıklık ettiği gerçek yaşam, mücadele ve insan öykülerinden oluştuğunu belirtti.

"HABERLERİN EKSİK BIRAKTIĞI İZLERİ ANLATMAYA ÇALIŞTIM"

Çevre sorunları ve bunlara karşı verilen ekoloji mücadelelerinin belli kalıpları olan gazete haberi formatında aktarılmasının meselenin sosyal, duygusal, toplumsal vb, bazı yönlerinin eksik bırakılması sonucuna yol açabildiğini ifade eden Akdemir, "gazeteci olarak doğaya karşı işlenen suçları, talanı, bunun canlıları, insanları ya da bir bütün olarak ekolojik dengeyi nasıl etkilediğine dair sizde oluşan duygular ve düşünceleri çoğu zaman haber kalıbı içerisinde aktarma olanağı bulamayabiliyorsunuz. İşte burada işin içine edebiyat ve sinema devreye giriyor. Kimileri bunu şiirler, resimle, çeşitli yazın türleriyle ve filmle anlatırken, ben farklı bir alan olmasına rağmen haberlerin geri planını, bende oluşturduğu duygu, düşünce ve izleri eko kurgu öykülerle anlatmayı denedim.

GERÇEK ZAMANLI EKO KURGU ÖYKÜLERİ

Her bir öykü aslında hali hazırda devam eden ekoloji mücadelelerinden kesitler içeriyor. Bir çiçeğin, bir dağın, bir hayvanın ya da insanın bakış açısıyla ekolojik tahribatın nedenleri, sonuçları ve yarattığı travmaları konu ediniyor kitap. Büyük bir çoğunluğu halen devam eden ekoloji mücadelelerinden süzülüp çıkmış olan bu öykülerdeki olayların, kişilerin, yerlerin çok büyük bir kısmı gerçek. Gerçek zamanlı ve gerçek olaylardan derlenen eko kurgu öyküleri de denebilir bu nedenle" dedi.

EKOLOJİ DİRENİŞLERİNE BİR ÖVGÜ, BİR SELAM...

Kitapta yer alan öykülerin geri planlarını ve bu öykülere kaynaklık eden ekoloji mücadelelerinin güncel durumları hakkında bilgi de veren Akdemir, "ekoloji mücadelesi bir yaşam mücadelesidir. Doğayla barışık bir yaşamı oluşturmak ve bunu sürdürebilmek için hali hazırda doğaya yönelik saldırılara karşı direnmek zorundayız. Kitap aynı zamanda Anadolu'nun, dünyanın dört bir yanında süren bu direnişlere de bir övgü, bir selam olsun istedim" dedi. Söyleşinin soru - yanıt ve katkı kısmında daha çok enerji üretimi ve bunun doğaya, canlı yaşamına maliyeti gibi konular ağırlıklı olarak dile getirildi.

Akdemir, gecenin sonunda söyleşiye katılan okurlarına kitaplarını imzaladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sudan’da baskıya rağmen halk susmuyor

SONRAKİ HABER

BM’nin Kaşıkçı raporu: Veliaht Prens sorumlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...