19 Haziran 2019 12:44

Sudan’da baskıya rağmen halk susmuyor

Sudan’ın başkenti Hartum ve Umdurman kentinde, yönetimin sivillere teslim edilmesi talebiyle gösteriler düzenlerken Port Sudan kentinde, konseyden internet bağlantısına izin verilmesi talep edildi.

Arşiv | Fotoğraf: AA

Paylaş

Sudan’ın başkenti Hartum ve Umdurman kentinde önceki gece boyunca, darbecilerin yönetimi sivillere teslim etmesi talebiyle gösteriler düzenlendi. Yine ülkenin doğusundaki Port Sudan kentindeki gösterilerde, protestocular konseyden internet bağlantısına izin verilmesini talep etti.

Halk muhalefetinin çatı örgütü Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri dün de ülke çapında tüm vilayetlerde ve köylerde yönetimin sivillere teslimi talebiyle gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada barışçıl gösterilerin zorunlu olduğu ve yönetimin sivillere teslim edilmesi taleplerinin süreceği belirtildi.

ŞİMDİ DE "TEKNOKRAT HÜKÜMET" HAMLESİ

Öte yandan 11 Nisan’da darbeyle yönetimi ele geçiren ve halk hareketini bastıramayan Askeri Geçiş Konseyi, bu kez de “teknokrat hükümeti”ni gündeme getirdi. Askeri Konsey Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu Hımidti, “Sudan’da genel seçimler yapılıncaya kadar en hızlı şekilde geçici teknokrat hükümeti kuracağız” açıklaması yaptı.

Hımidti, başkent Hartum’daki uluslararası fuar alanında, ülkedeki yerel yönetimlerin temsilcilerine yaptığı konuşmada, “Kabilelerin oluşturduğu yerel meclisler, bizim nazarımızda ülkenin parlamentosunu temsil ediyorlar. Sudan’da genel seçimler yapılıncaya kadar en hızlı şekilde geçici teknokrat hükümeti kuracağız. Askeri Geçiş Konseyi, yerel yönetimlerin teknokrat hükümeti kurulması konusunda yetkilendirilmesine onay verdi” dedi. 

HALK 19 ARALIK’TAN BU YANA AYAKTA

Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz ve ekmek zamları nedeniyle bir grup işçinin başlattığı gösteriler hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmüş ve halk ayaklanmasıyla başedemeyen rejim 11 Nisan’da askeri darbe ile hareketi sona erdirmeye çalışmıştı.

30 yıllık diktatör Ömer Beşir devrilse de darbeciler iktidarı sivillere vermeyi reddetmişlerdi. Son olarak başkentteki ordu karargahı önünde oturma eylemi yapan halk saldıran askerler 120’den fazla sivili katletmiş, 40 kadar ceset Nil nehrinden çıkarılmış ve 70’in üzerinde de tecavüz vakası tespit edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal Demokrasi Vakfı: Yargı bağımsızlığı ve yargıya güven sınıfta kaldı

SONRAKİ HABER

"Doğa ve Direniş Öyküleri" Bursalı okurlarla buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa