19 Haziran 2019 12:34

Sosyal Demokrasi Vakfı: Yargı bağımsızlığı ve yargıya güven sınıfta kaldı

Sosyal Demokrasi Vakfının, "Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven Araştırması" sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sosyal Demokrasi Vakfının, "Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven Araştırması" sonuçları Taxim Hill Otelde düzenlenen sunumla basın mensuplarına açıklandı.

Sunumda konuşan SODEV Başkanı Ertan Aksoy, "Türkiye toplumunda yargı bağımsızlığının nasıl tanımlandığını ve Yargıya güvenin ne seviyede olduğunu anlamak için bu araştırmayı düzenledik" dedi. Bu araştırmanın Türkiye genelinde illere kota koyularak yapıldığını vurgulayan Aksoy, 600 örneklendirme ve %95 güven aralığında %4 hata payı ile yapıldığını belirtti.

"KURUMLAR GERİLİYOR"

"2002 yılından sonra ne gelişiyor diye baktığımızda inşaat sektörünün geliştiğini görüyoruz" diyen Aksoy, devletin kurumsal yapısının geriye düştüğünü araştırmalarında gördüklerini vurguladı. İnsan haklarında görülen gerileyişle yargı alanında da gözle görülür bir gerilemenin paralel olarak araştırmalarına yansıdığını vurgulayan Aksoy, "şık belirtmeden açık uçlu adaleti sorduğumuzda adaletin olmadığı cevabının(%23,3) ilk şıkta çıkması kaygı vericidir" dedi.

"Türkiye'de yargı bağımsız mıdır sorusuna tüm parti seçmenlerinden % 48,5'inin bağımlı olduğu cevabını" aldıklarını belirten Ertan Aksoy, "sadece %34'ün bağımsızdır demesi dikkat çekici" dedi. Yargıya güvenin sadece %38 olduğunu belirten Aksoy, mahkemelerin tarafsızlığının sadece %37,7 oranında kabul gördüğünü vurguladı.

"DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ YOK"

Düşünce ve ifade özgürlüğünün bulunduğuna inanan vatandaşların %45,7 (AKP:22,4; CHP:76,5; HDP: 82,9) oranında olduğunu vurgulayan Aksoy, "makam veya mevki sahibi biriyle eşit koşullarda yargılanacağı düşünen vatandaş sayısı sadece %17,3'de bulunuyor" dedi. 

Ertan Aksoy, hak ettiği cezayı hırsızlık için %26,5; cinsel istismar ve taciz için %19,3; yolsuzluk için %26,7 oranında alır cevabının araştırmada yer aldığını vurguladı.

"İSTANBUL SEÇİMLERİ ADİL DEĞİL"

YSK'nin İstanbul seçimini iptal kararını sorduklarında tüm seçmenler için %60,5 oranında adil değildi cevabını aldıklarını vurgulayan Aksoy, "AKP seçmeninin %22,7'si; MHP seçmeninin %65,7 CHP seçmeninin %96,3'ünün; İYİ Parti seçmeninin %95'in; HDP seçmeninin %94,3 adil bir karar olmadığını düşünüyor" dedi.

Araştırmada ordu ve emniyetin hala en güvenilir kurumlar arasında sayıldığını ifade eden Ertan Aksoy, yargının hükümetin gerisinde konumlandığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 soruda mülteci gerçeği: 364 gün statüsüz, bir gün “mülteci”!

SONRAKİ HABER

Sudan’da baskıya rağmen halk susmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa