Siverek’te devlet destekli aşiret hukuku katliam getirdi

Urfa'nın Siverek ilçesinde haber ajanslarına "Arazi anlaşmazlığı çatışması" olarak yansıyan olayın katliam olduğu ortaya çıkarken suçlananlar arasında AKP'nin eski Milletvekili Zülfikar İzol da var.

19 Haziran 2019 06:07
Son Güncellenme Tarihi: 22 Haziran 2019 05:44
Paylaş

Urfa’nın Siverek ilçesinde 15 Haziran günü haber ajanslarına “Arazi anlaşmazlığı çatışması” olarak yansıyan olayı kayıt altına alan ve akrabaları öldürülenler, yaşananın çatışma değil tek taraflı bir katliam olduğunu söylüyor.

4’ü kendi ailesinden 6 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin yaralandığı olayı anlatan Yekbun İzol’un sosyal medyada paylaştığı ifadelere göre katliamın sorumlusu olarak AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol’un kardeşleri Cihan İzol, Medeni İzol, Cemal İzol, Bülent İzol ve Ferman İzol gösteriliyor.

Yekbun İzol, olay günü 4 araba, bir traktör ve 10’dan fazla kişiyle evlerinin önüne gelen bu kişilerin annesi, babası, amcasının eşi ve amcasının oğlunu katlettiğini, iki kuzeninin de yaralı olduğunu belirtiyor. Olayda hayatını kaybedenlerin isimleri Hakkı, Zozan, Meral ve Serdar İzol. Katliamı gerçekleştirdikten sonra olay yerini terk edenlerin arabayla çarpması sonucu ölenlerin isimleriyse Rıdvan Buluş ve Serdar Delen.

Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen bir mahalleli, katliamdan önce mağdur olan evin sakinlerinin, aranan 3 kişiye operasyon olacağı bilgisiyle tüm silahlarını sakladığı, ardından köye baskın yapan jandarmanın kısa bir aramadan sonra mahalleden ayrıldığı kaydedildi. Jandarmanın köyden ayrılmasından kısa bir süre sonra Zülfikar İzol’un kardeşi Cihan İzol'un bir grupla birlikte silahlı baskını gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Olaydan sonra gözaltına alınan AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşi Cihan İzol ve yakınları öldürülen aileden Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol 18 Haziran'da; Bülent İzol ve tuklanan Cihan İzol'un oğlu Ferman İzol da 20 Haziran'da tutuklandı. Ayrıca 21 Haziran'da adliyeye sevk edilen 1 kişi daha adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İnsan Hakları Derneği, katliamı gerçekleştirenlerin Urfa'da ve devlet içerisinde sahip olduğu güce değinerek bu tür grupların gördüğü desteğe dikkat çekti.

ANLAŞMAZLIK NASIL BAŞLADI?

Yekbun İzol, “arazi kavgası” denilen anlaşmazlığın 2003 yılında amcası Mehmet Ali İzol’un kendi düğününde kına gecesi “toprak davası” için öldürülmesiyle başladığını belirtiyor.

Mahalleyi ve aileleri tanıyan ve güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir mahallelinin Mezopotamja Ajansına verdiği bilgiye göre 2003 tarihinde Mehmet Ali İzol'un öldürülmesi olayında anneleri farklı babaları bir olan Hakkı, Serdar ve Mustafa İzol'un kardeşlerini öldürmek suçlamasıyla yargılandığını ve gıyabi tutuklama kararıyla kaçak duruma düştüklerini belirtti. Söz konusu olay yaşanınca çocukların babası Seydo İzol'un 2 bin 700 dönümlük topraklarını emaneten kardeşinin oğlu olan dönemin AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol'a devrettiği ifade edildi. Böylelikle 15 Haziran’da yaşanan katliama kadar, toprak anlaşmazlığının başladığı ve devam ettiği söyleniyor.

“Bunu yapanlar kurban olarak babamı ve iki amcamı seçti, onlar öldürdü dediler” diyen Yekbun İzol ise 2003'teki cinayet nedeniyle suçlanan babası ve 2 amcasının olay günü orada olmadığını ancak buna dair delillerin ortadan kaldırıldığını öne sürdü: “Olayın yaşandığı gece biz babamla beraber dedemin yasındaydık, annemin babasının yasında başka bir köydeydik. İki amcam da amcamın oğlunu doktora götürmek için Mersin’e gitmişti. Otobüste amcamların cüzdanları çalınmıştı, karakol kayıtları mevcuttu, hastaneye gittiklerine dair kayıtlar mevcuttu ama bütün deliller ortadan kaldırıldı, yok edildi. Bunu yapan da öz amca oğullarıydı! Zülfikar İzol, eski Şanlıurfa AKP milletvekili, o dönem elinde olan tüm gücünü, yetkisini kullanarak tüm delilleri ortadan kaldırdı.”

"ZÜLFİKAR İZOL BABAMI KANDIRDI"

Zülfikar İzol’un babasını ‘Sen tüm tapularını benim üstüme ver, suçsuz olduğunuz ortaya çıkınca ben tüm tapularını sana geri vereceğim’ diyerek inandırdığını belirten Yekbun İzol, davaya bakması için tuttukları avukatın da mahkemede savunma yapmadığını, mahkemelere katılmadığını, sürekli kendi aleyhlerine hareket ettiğini belirtti.

Yekbun İzol, 17 yıl boyunca annesi, diğer iki amcasının eşi ve çocuklarıyla yalnız kaldıklarını, kendi köylerinde birlikte yaşadıkları akrabaları tarafından sürekli tehdit, taciz ve zorbalıkla korkutulmaya, kendi topraklarından, evlerinden sürülmeye çalıştıklarını söyledi. Tehdit edildiklerinde çağırdıkları jandarmanın da onları koruduğunu söyleyen İzol, “Jandarmayı çağırdığımızda jandarma ilk olarak onların evine gider, olayı kendi içlerinde hallederlerdi. Yanımızda hiç kimse yoktu devlet adına, adalet adına hiçbir şey yoktu” dedi.

Olaydan bir gün önce jandarmanın evlerine geldiğini, esas niyetin ise etrafa bakmak, kimler var kimler yok öğrenmek olduğunu söyleyen İzol, sonraki gün yaşanan katliam için de “Bunca insanı savunmasızken katletmek hiçbir yerde yazmaz. Bu soykırımdır” dedi.

"ADALET İSTİYORUZ"

Yekbun İzol, “Ama o kadar kolay olmayacak bunun üstünü örtbas etmek. Her şey bizim gözlerimizin önünde yaşandı ve biz bunu kaydettik. Hepsi kayıt altına alındı. Biz dört kişi, hepsini kendi ellerimizde telefonla kameraya aldık. Gözlerimizin önünde ölümlerini izleyip kaydetmek zorunda kaldık. Bu çok büyük bir acı. Ben herkes bunu bilsin, duysun istiyorum. Bunu tüm Türkiye bilmeli. Bunların nasıl insanlar olduğunu, nasıl bir ölüm planı hazırladıklarını bilmeli. Bize yardım edin, sesimizi duyun. Biz altı kardeş annesiz babasız bırakıldık. En küçüğümüz henüz 9 yaşında. Adalet istiyoruz. Bu ülkede hak hukuk adına bir örnek olsun bu cinayetlerin ortaya çıkarılması. Bizim hakkımız olan yani…” çağrısı yaptı.

JANDARMA SİLAH ARAMASI YAPTI, ARDINDAN BASKIN DÜZENLENDİ

Güvenlik gerekçesiyle adının açıklanmasını istemeyen ve Mezopotamja Ajansına konuşan bir mahalleli, katliamdan önce mağdur olan evin jandarma tarafından basıldığı ve silah araması yapıldığını, jandarma köyden ayrıldıktan hemen sonra ise Zülfikar İzol’un kardeşi Cihan İzol'un bir grupla birlikte silahlı baskın düzenlediğini aktardı.

TOPLAM 6 KİŞİ TUTUKLANDI

Olayın ardından saldırganlardan Cihan İzol ile mağdur taraftan yaralı Mehmet Metin İzol ve Yusuf Rojhat İzol, 18 Haziran'da "Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek"ten tutuklandı.

AKP eski Milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşi Bülent İzol ve Cihan İzol'un oğlu Ferman İzol da 20 Haziran'da tutuklandı. Şanlıurfa Valiliği, 21 Haziran'da adliyeye sevk edilen bir kişinin daha tutuklanarak cezaevine gönderildiğini duyurdu.

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

"İlimiz Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi'nde 15/06/2019 günü meydana gelen ve 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak yürütülen adli soruşturma kapsamında 21 Haziran 2019 günü adliyeye sevk edilen bir 1 şüpheli daha adli makamlarca tutuklanarak cezaevine konmuştur. Devam eden adli soruşturma kapsamında bugüne kadar tutuklanan kişi sayısı böylece 6'ya yükselmiştir. Olayla ilgili adli soruşturma etkin bir şekilde yürütülmekte olup, ayrıca olayın ilk anından itibaren alınan çok yönlü idari tedbirler de aynı şekilde uygulanmaya devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

Öte yandan 6 kişinin tutuklu olduğu soruşturmaya ilişkin "gizlilik" kararı alındığı öğrenildi.

Ölenlerden Hakkı İzol'un 2003 yılında kardeşi Mehmet Ali İzol'u öldürme suçlamasıyla "Giyabi tutuklu" olarak arandığı ve bu süre içinde köyde yaşadığının herkes tarafından bilindiği öğrenildi.

HAYATTA KALAN ÇOCUKLAR: KÖYDE MAHSUR KALDIK, KORUMA TEDBİRİ YOK

Siverek katliamında öldürülen Hakkı ve Zozan'ın kızları 22 yaşındaki Yekbun ve 24 yaşında Dilan İzol, tanıklık ettikleri katliamı ABD'de yaşayan Kürt Araştırmacı ve Yazar Edip Yüksel'e anlattı. Yüksel'in Youtube kanalından yayınladığı telefon görüşmesinde, iki kardeş olayı başından itibaren anlattı. Sosyal medya üzerinden yayınlanan katliam görüntülerin kuzeni tarafından çekildiğini ve başka görüntülerin de ellerinde olduğunu vurgulayan Yekbun İzol, tüm görüntüleri savcılığa verdiklerini kaydetti. Yüksel, geride kalan çocuklara yönelik koruma sağlanıp sağlanmadığı sorusuna ise Yekbun İzol, "Kesinlikle korunmuyoruz. Hiçbir koruma tedbiri yok. Tamamen dayı ve teyzeler tarafımın korunuyoruz" diye belirtti. 
 
Dilan İzol, kendisi ve Yekbun'un haricinde 20 yaşındaki Fatma Rojbin, 17 yaşındaki Muhammed Agit, 15 yaşındaki Mustafa Baver ve 9 yaşında Zeynep Jînda isimli 4 kardeşlerinin daha olduğunu belirtti. İzol, 6 kardeşi ve kuzenleriyle mahallede kaldıklarını, hiçbir şekilde koruma tedbirinin alınmadığını, sadece dayı tarafının yardımı olduğunu aktardı. Dilan İzol, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine de seslenerek, yardım beklediklerini söyledi. İzol, tüm partideki milletvekilleriyle görüşmek istediklerini de vurguladı.

MİLLETVEKİLLERİ VE HUKUKÇULAR SİVEREK'E GİDECEK

HDP milletvekilleri ve hukukçulardan oluşan bir heyet, 6 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere 20 Haziran'da Siverek’e gidecek.

HDP Basın Birimi tarafından paylaşılan bilgilendirmede notunda şunlar kaydedildi:

"Urfa Milletvekillerimiz ve hukukçulardan oluşan bir heyetimiz yarın Siverek’te sivil toplum örgütleri, olayın tanıkları ve mağdur olan ailelerle görüşerek, olaya ilişkin incelemelerde bulunacaktır. Heyetimiz incelemelerden sonra en kısa zamanda bir bilgilendirme ve gözlem raporunu kamuoyu ile paylaşacaktır."

URFA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Urfa Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İlimiz Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesinde 15 Haziran 2019 günü saat 09.00 sıralarında arazi anlaşmazlığı nedeniyle aynı aileye mensup taraflar arasında çıkan ve altı (6) vatandaşımızın hayatını kaybettiği, altı (6) kişinin de yaralandığı olayla ilgili olarak, ilk andan itibaren gerekli müdahaleler yapılmış ve en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınarak kamuoyu bilgilendirilmiştir.

Büyük bir titizlikle adli makamların gözetiminde yürütülen adli soruşturma kapsamında bugüne kadar adliyeye sevk edilen üç (3) şüpheli tutuklanarak cezaevine konmuştur. Hastanede tedavi altında olan diğer üç şüphelinin de durumları yakından takip edilmekte olup, sağlık koşulları uygun olur olmaz adli makamların önüne çıkarılacaktır.

Çeşitli basın kuruluşları ve sosyal medya platformlarında dile getirilen, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütülen adli ve idari soruşturmaya gölge düşürecek iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, bu tür iddialara itibar edilmemesi gerekmektedir."

"BU TÜR İNSANLAR DESTEKLENİYOR"

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi üyelerinden Avukat Hidayet Enmek, "Kamu gücünü ellerinde bulunduran, kamu imkanlarından faydalanabilen insanlar bu bölgede sistem tarafından devamlı desteklenmiş. Bu katliamlara devamlı göz yumulmuş. Katliamı yapanların Urfa'da gücü bilinen bir gerçek. Bundan dolayı Urfa'da bir kamuoyu oluşmadı, bir duyarlılık gelişmedi. Biz bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız" diyerek aşiretlere devlet tarafından verilen desteğe dikkat çekti.

#SİVEREKTEKİKATLİAMASESVER

Katliama dair videonun paylaşılmasıyla #SiverekteKatliamVar etiketi Türkiye gündeminde ilk sıraya yerleşti. HDP Milletvekili Murat Çepni, Twitter hesabından “Siverek'te bir aile silahla, taşlarla vahşice katlediliyor. Arazi kavgası değil katliam. Katiller nerede” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise "Görüntülere yansıyan bu katliama yönelik olarak kime uzanırsa uzansın çekinmeden etkili bir soruşturma yürütülmesi gerekmektedir. 21. yüzyılda hepimizin kanını donduran bu vahşete karşı kimse sessiz kalamaz. Takipçisi olacağız." ifadesini kullandı.

HDP’Lİ AYŞE SÜRÜCÜ, OLAYI ADALET BAKANINA SORDU

Siverek’teki olayı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e soran HDP’li Ayşe Sürücü, “Olayda adı geçen AKP eski milletvekili Zülfikar İzol ve kardeşleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?” dedi.

Ayşe Sürücü, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları sordu:

  • Bakanlığınız savunmasız olan 2 kadının da yaşamını yitirdiği bu olaydan haberdar mıdır? Bu olayla ilgili bakanlığınızın herhangi bir açıklaması var mıdır, olacak mıdır?
  • Yaşanan olayla ilgili gözaltı veya tutuklama yapılmış mıdır? Konuya dair bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise dava hangi aşamadadır?
  • 17 yıl önce yaşandığı iddia edilen olayla ilgili herhangi bir dava görülmüş müdür? Dava açılmış ise dava sonucunda hüküm verilmiş midir?
  • 15 Haziran günü 6 kişinin yaşamını yitirdiği olayda hangi tür silahlar kullanıldığının tespiti yapılmış mıdır? Videoda da kullanıldığı görülen ağır silahın temini nasıl sağlanmıştır?
  • Olayda adı geçen Eski AKP milletvekili Zülfikar İzol ve kardeşleri hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır?
  • 17 yıl önce yaşanan olayla ilgili delil karartma ve yok etme ile ilgili bakanlığınızın bir araştırması olacak mıdır?”

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi'nde akraba iki aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden başladığı iddia edilen olayda Zozan İzol (42), Mustafa Serdar (24), Meral İzol (42) ve Hakkı İzol (49) yaşamını yitirdi. Rıdvan Buluş (30), Serdar Delen (31) ise kavgayla ilgileri olmadıkları halde olay sonrası bölgeyi terk edenlerin otomobilinin çarpması sonucu öldü.

Olayda Yusuf Rojhat İzol, Cihan İzol, Serhat Ferman İzol, Cemal İzol ve Mehmet Metin İzol ise çeşitli yerlerinden yaralandı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım, seçim çalışmalarında devletin kiraladığı aracı kullanıyor

SONRAKİ HABER

Arda Turan'ın Berkay'ı darbetmesiyle ilgili görülen dava 11 Eylül'e ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...