18 Haziran 2019 23:24

Kayyumun borcu ödenemiyor: Bütçe yok, hurdadan araç yapmak zorunda kaldılar

Hakkari Yüksekova'da kayyumun bıraktığı 608 milyon lira borç belediyeyi hizmet veremez hale getirdi.

Fotoğraf: Yüksekova Belediyesi

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde belediyeye atanan kayyumun HDP’li belediyeye bıraktığı rekor borç, belediyeyi çalışamaz hale getirdi. Belediyenin sulama aracı bile hurdalar birleştirilerek belediye çalışanları ve Yüksekova halkı tarafından yapıldı. Belediye Eş Başkanı Sarı “Bırakılan 608 milyon borcu kendi imkanlarımız ile ödeyebilmek için 16 sene geçmesi gerekir” derken, kenti ödemeyen borçlar nedeniyle elektriksiz günler bekliyor.

ELEKTRİK VE SU DA KESİLECEK

Yüksekova Belediyesi Eş Başkanları göreve başladıktan sonra belediyenin, merkezi hükümet tarafından ayrılan payının tamamına el konuldu. Yüksekova Belediyesinin Kayyumdan devraldığı borç 608 milyon. Belediye işleyemez halde, çalışanlar 3 aydır maaş alamıyor. Kayyum bu borcu İller Bankasından su ve kanalizasyon çalışması yapmak için, belediyenin öz kaynaklarını teminat göstererek oluşturmuş. Kayyum belediyeyi, çalışmaları da yarım bırakarak devretmiş. Bugün ortada yığınla sorun duruyor. Kayyum zamanı, eski yollar da tahrip edildiği için kent toz bulutu ve çamur içinde. HDP’li Yüksekova Belediyesi Başkanı İrfan Sarı, kentte solunum yolu hastalıkları başlamasından endişe duydukları için sulama aracı yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. Zira belediyenin bu haliyle sulama aracı alacak bütçeleri yok.

İKİ PERSONEL İMZASIYLA KREDİ ÇEKİLMİŞ

Sarı, 608 milyon olan borcun ödenebilmesi için banka yönetimi ile yaptıkları görüşmelerden ya da konunun Meclis gündemine gelmesinden de bir sonuç alamadıklarını söyledi.

İki ihale için belediyenin kaynaklarının teminat gösterildiğini söyleyen Sarı, normal şartlarda bu tarz kararların belediye meclis kararlarıyla alındığını ancak o dönem OHAL koşullarında kayyum ve iki personelin imzasıyla alındığını anlattı.

BORCU ÖDEYEBİLMEK İÇİN 16 SENE GEÇMESİ GEREK

İller Bankası’nın normal koşullarda, 2017 yılının yedinci ayından itibaren belediye bütçesinden kesinti yapması gerektiğini söyleyen Sarı, prosedürün kendilerine işlemediğini söyledi ve ekledi mazbatayı 15 gün geç aldık. Bugüne kadar el konulmayan para, mazbatayı aldığımız anda konuldu. Sarı, bırakılan 608 milyon borcu kendi imkanlarımız ile ödeyebilmek için 16 sene geçmesi gerekir” derken, kentteki kamu kurumlarının ödemeyen borçlar nedeniyle elektriksiz günler beklediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

UNISON Konferansı'nda Türkiye'deki baskılar konuşuldu

SONRAKİ HABER

AKP’den kanun teklifi: OSB’ler okul açıp, çocuk işçi çalıştırabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...