18 Haziran 2019 15:33

UNISON Konferansı'nda Türkiye'deki baskılar konuşuldu

UNISON, yıllık olağan konferansı için yaklaşık 2 bin delege ile Liverpool'da toplandı. Konferansın ikinci gününde Türkiye'de halka yönelik baskılar konuşuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İngiltere'nin, 1.4 milyonla en büyük kamu sendikası olan UNISON, yıllık olağan konferansı için yaklaşık 2 bin delege ile Liverpool’da toplandı. Dün başlayan ve Cuma günü sona edecek konferansın ikinci gününde Türkiye konuşuldu. Yapılan özel oturumda, Türkiye’de baskıların artarak devam ettiğine dikkat çekilerek, dayanışmanın büyütülmesinin önemine vurgu yapıldı.

KESK’den Osman İşçi’nin Skype üzerinden başlanarak katıldığı konferansa, İngiltere’de 2013 yılında kurulan Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) Genel Yürütme Kurulu Üyesi Arif Bektaş da katılarak bir konuşma yaptı.

Geçtiğimiz ay Türkiye’ye bir heyet gönderen UNISON’ın heyet üyeleri ve aynı zamanda Uluslararası Komite üyeleri olan Paul Grower ve Angie Roberts’ın da izlenimlerini anlattığı özel oturumda, İngiltere hükümetine çağrı yapılarak, anti demokratik uygulamaların ve baskıların arttığı Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesi istendi.

"DAYANIŞMANIZ MÜCADELEMİZE GÜÇ KATIYOR"

KESK’ten Osman İşçi, yaptığı konuşmada, uluslararası sendikalarındayanışmasının önemine değinerek, UNISON’ın desteklerinin mücadeleye önemli güç kaynağı olduğunu belirtti. Türkiye’de işçilerin ve sendikaların yaşadığı baskılar konuşunda detaylı bilgi veren İşçi, dayanışmanın devam etmesini talep etti.

"İNGİLTERE BASKILARI DESTEKLİYOR"

SPOT Genel Yürütme Kurulu Üyesi Arif Bektaş da konuşmasında, SPOT’un çalışmaları hakkında bilgi verirken, İngiltere hükümetinin, Türkiye’deki baskılara karşı kulaklarını kapattığını, ticari, askeri ve stratejik olarak kaybetmek istemediği müttefiki Türkiye’de, iktidarın baskılarına ses çıkarmayarak, dolaylı yoldan destek verdiğini söyledi.

Sendikalara çağrı yapan Bektaş, Türkiye’deki baskıların İngiltere kamuoyuna iyi anlatılmasını ve İngiltere hükümetinin de neden ses çıkarmadığını en geniş kesimlere duyurulmasını istedi.

"GÖRDÜKLERİMİZ BİZİ DAHA ÇOK KAYGILANDIRDI"

UNISON heyeti ile geçtiğimiz ay Ankara ve İstanbul’da çeşitli temaslarda bulunan UNISON Uluslararası Komite Başkanı Paul Glower ve Uluslararası Komite Üyesi Angie Roberts da izlenimlerini konferansa anlattı. İkili, Türkiye’de yaptıkları görüşmeler ve izlenimlerinden sonra daha fazla kaygılandıklarını belirterek, uluslararası dayanışmanın büyütülmesi gerektiğinin önemine değindiler. Hükümete çağrı yapan UNISON yetkilileri, Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gerekirse sonlandırılmasını istedi.

Medyadan akademiye, işçi haklarından kadınlara, etnik azınlıklardan muhalif partilere kadar, her alanda baskının sürdüğü, Türkiye’nin bu politikayı tek etmesi gerektiği vurgulanan konferansta, dayanışmanın büyütüleceği ve tüm sendika şubelerinde tartışılacağı belirtildi. (Liverpool/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: İşten atma yetmedi itibarsızlaştırma çalışması başladı

SONRAKİ HABER

Kayyumun borcu ödenemiyor: Bütçe yok, hurdadan araç yapmak zorunda kaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...