Polisin üzerlerine ateş açtığı Suudi Arabistan'daki işçiler açıklama yaptı

Suudi Arabistan’da Baytur inşaat firmasına ait şantiyede hakları için grev yapan ve polisin üzerlerine ateş açtığı işçiler açıklama yaptı, "Hakkımızı alana kadar yılmayacağız" dedi.

18 Haziran 2019 14:33
Son Güncellenme Tarihi: 18 Haziran 2019 18:36
Paylaş

Suudi Arabistan'ın Tebük kentinde Baytur firması bünyesinde çalışan yüzlerce inşaat işçisi, birikmiş ücretleri ödenmediği ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldıkları için iş bıraktı. Bakımsızlık nedeniyle ölen arkadaşlarının olduğunu söyleyen işçiler, devleti göreve çağırdı. Suudi polis ise iki gündür grevde olan işçilere silah doğrultup havaya ateş açarak tehdit etti.

Polis tehdidi üzerine İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler inşaatta açıklama yaptı. İşçilerin ekmek parası için memleketlerini ve ailelerini bırakarak Suudi Arabistan’a geldikleri belirtilen açıklamada, “Aylardır ücretlerimiz ödenmiyor. Patronun baskılarına, Suudi polisin ateş açarak tehdidine boyun eğmeyeceğiz. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası olarak greve devam edeceğiz” dendi. Açıklamanın ardından işçiler hep bir ağızdan “İnşaat işçileri köle değildir”, “Biz köle değiliz”, “Hakkımızı istiyoruz” dediler.  

"HAKKIMIZI İSTİYORUZ, MUTLAKA ALACAĞIZ!"

Grevdeki inşaat işçileri, yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Memleketimizi, ailemizi geride bırakarak ekmek parası için Suudi Arabistan'da, gurbette çalışmaya gelen inşaat işçileriyiz. Suudi Arabistan'da, Baytur inşaat bünyesinde çalışmaktayız. En temel hakkımız olan sağlık, barınma ve beslenme, insanlık dışı koşullarda sağlanıyor. Bu yetmezmiş gibi aylardır ücretlerimiz ödenmiyor. Biz işçiler köle değiliz, bu köleliğe mahkum da değiliz. Ne patronun baskıları, ne Suudi polisinin ateş açarak tehdidi bizleri yıldıramaz. Hakkımız olanı istiyoruz, mutlaka alacağız. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası olarak biz buradaki grevimizi sürdürmeye devam edeceğiz. 6 aylığına geldik, 1 sene oldu, buradaki bütün arkadaşlarımız mağdur. İnşaat işçileri köle değildir. Bugün bizim kafamıza silah doğrulttular. Biz sadece buraya ekmek parası için geldik. Bütün yetkililere sesleniyoruz."

"TURİST VİZESİYLE GETİRİP KANDIRARAK ÇALIŞTIRDILAR"

İşçiler dertlerini dile getirmek için sendikanın sosyal paylaşım sitesinden de görüntü paylaştı. Hasan Hüseyin Çiftçi isimli işçi 2018 Mayıs ayında Suudi Arabistan’a gittiğini belirterek “3+3 ay anlaşmasıyla geldik. Kandırarak çalıştırdılar. Turist vizesiyle getirmişler. Bana 'burada hakkını ararsın ama uzun sürer' dediler. Baytur şimdiye kadar yemeklerimizi düzgün çıkartmadı ama hep 'işe çıkın' dedi. 'Evim, barkım dağıldı, çoluk çocuğum dağıldı' diyen arkadaşlarımız var. Biz sıkıntılarımızı anlatıyoruz, onlar 'işi bitirseydiniz' diyor. Adamların umurunda değil” dedi.

Hasta olan, kolu bacağı kırılan işçilerin olduğunu ama doktora götürülmediğini dile getiren Çiftçi, “Paran varsa seni hastaneye götüreyim diyorlar” dedi. Bu sırada araya giren diğer işçiler, bakımsızlık yüzünden bir arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini, cenazesinin ancak 45 gün sonra Türkiye’ye gönderildiğini dile getirdi. Bir başka işçi ise kalp krizi geçirdiğini belirterek “Ne tedavi görüyorum, ne doktor var. Hesabımızı versinler, bir an önce Türkiye’ye dönmek istiyoruz” dedi. İşçiler, bakanlıkları ve ilgili devlet kurumlarını da göreve çağırdı.

GREVDEKİ İŞÇİLERE POLİS ATEŞ AÇTI

İşçilerin haklarını almak için başlattığı greve polis ateş açarak saldırmıştı.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası, polis saldırısı sonrasında “İşçi arkadaşlarımızın grevini silah zoruyla kırmak istiyorlar. İnşaat işçisi köleliğe teslim olmayacak” ifadelerini kullandı.

Yüzlerce inşaat işçisi, birikmiş ücretlerinin ödenmemesi ve kölelik koşullarında çalıştırılmak istenmeleri sebebiyle şantiyede iş bırakmıştı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasının yaptığı açıklamada, Baytur firmasına ait şantiyede çalışan işçilerin aylardır ücretlerini alamadıkları ve insanlık dışı koşullarda çalıştıklarını belirtildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi: Çok geç olmadan harekete geçin

SONRAKİ HABER

Alman Vali Walter Lübcke'yi Neonaziler mi öldürdü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...